Antena 3 CNN Externe Diaspora Câți români au plecat, de fapt, din țară | Un secretar de stat dezvăluie ce-i împiedică pe conaționali să se întoarcă acasă

Câți români au plecat, de fapt, din țară | Un secretar de stat dezvăluie ce-i împiedică pe conaționali să se întoarcă acasă

Numărul oficial al românilor aflați în afara granițelor țării este aproape 6 milioane.

Câți români au plecat, de fapt, din țară | Un secretar de stat dezvăluie ce-i împiedică pe conaționali să se întoarcă acasă
Sursa foto: Spencer Platt/Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    19 Mai 2022   •   15:02

Însă, în realitate, sunt cel puțin 8 milioane de cetățeni care au părăsit România.

Recunoașterea acestei situații vine din partea lui Florin Cârciu, secretarul de stat în cadrul Departamentului Românilor de Pretutindeni.

"Astăzi, după ultimele date oficiale pe care le avem, numărăm 5,7 milioane de români în afara granițelor. Este o cifră oficială pe care am obținut-o de la Ministerul Afacerilor Externe.

Cu siguranță sunt cel puțin 8 milioane. Avem 500.000 de români doar în Franța, mai mult decât declară oficial statul francez astăzi, și anume, 106.000 de români.

Avem câteva țări în Europa unde sunt un milion sau mai mult de un milion de români. Și avem 150.000 - 200.000 de români în plus, care nu sunt identificați sau numărați", a menționat Cârciu, la o conferință organizată de Blocul Național Sindical (BNS), împreună cu rețeaua Faire Mobilitaet, confederația sindicală DGB şi Friedrich Ebert Stiftung.

Secretar de stat: "Vom găsi soluții pentru a aduce înapoi o parte dintre români"

"Cu siguranță, vom găsi soluții pentru a aduce acasă o parte din cei 8 milioane pe care îi avem în afara granițelor. E vorba de măsuri prin care să îi convingem să se întoarcă să lucreze în România. Vom găsi soluții prin echivalarea salariilor sau apropiere de salariile din afara granițelor, acolo unde se regăsesc astăzi", a mai spus secretarul de stat.

Cârciu a subliniat că au loc "discuții deschise pe toate zonele", indicând în acest sens sectoarele agricol și al construcțiilor.

Secretar de stat: "Patronatele nu vor să-i lase pe români să vină acasă. Știu ce spun, lucrez în domeniu"

Secrecatrul de stat, care are afaceri în Franța, a mai arătat că patronatele din țările unde se află românii nu au niciun interes ca aceștia să revină în țară.

"Patronatele sunt cele care nu vor care românii să se repatrieze, pentru că au nevoie de ei acolo. Eu lucrez în Franța, am o experiență în acest domeniu. Și noi acolo avem nevoie de forță de muncă, este lipsă de forță de muncă.

Datoria noastră este să găsim soluții. Sunt convins că, împreună cu Guvernul României, vor reuși să îi convingem pe românii din afara granițelor că şi în România se poate trăi decent şi se poate câștiga, dacă nu ca în statele europene avansate, măcar pe aproape", a estimat el.

Potrivit informațiilor disponibile pe internet, Gheorghe-Florin Cârciu a fost numit în funcția de secretar de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni prin decizia premierului Nicolae Ciucă.

El ar fi plecat din din țară la doi ani după evenimentele din Decembrie 1989 și s-ar fi stabilit în Franța din 1994. Acolo are propria sa firmă de construcții, cu peste 100 de angajați.

×
Subiecte în articol: Florin Cârciu romani diaspora Franta
Parteneri
Schimbări majore la școlile de șoferi!
x close