Antena 3 CNN Externe Diaspora Muncitorii români și studenții din Regat, primii afectați după Brexit

Muncitorii români și studenții din Regat, primii afectați după Brexit

Muncitorii români și studenții din Regat, primii afectați după Brexit
Sursa foto: Foto: pixabay.com
de M.Z.    |    25 Iun 2016   •   11:51

După aderarea României la Uniunea Europeană și mai ales după ridicarea restricțiilor pentru muncitorii români la 1 ianuarie 2014, foarte mulţi dintre ai noştri au ajuns în Regat. Nu de bine neapărat, ci la muncă. 

 

Cum ar putea avea de suferit zecile de mii de români aflaţi la muncă în Marea Britanie

Susținătorii Brexit afirmă că imigranții cetățeni UE care deja muncesc legal în Marea Britanie vor avea dreptul să rămână în continuare. În eventualitatea unui Brexit, statutul lor legal urmează să fie stabilit în perioada negocierilor de ieșire din UE care nu se vor finaliza mai devreme de 2019-2020. 

Din 2014, există o lege care permite autorităților britanice să-i expulzeze pe imigranții (inclusiv români) care nu și-au găsit un loc de muncă după șase luni de căutări active, dar această regulă nu a fost strict implementată până acum. Este, așadar, probabil ca după un Brexit implementarea acestei reguli să fie mai severă, mai ales că trei sferturi dintre cetățenii europeni care lucrează în Marea Britanie nu îndeplinesc condițiile actuale necesare pentru obținerea unei vize de către muncitorii non-UE (conform Oxford Migration Observatory). 

În eventualitatea unui Brexit, britanicii ar putea introduce un sistem de puncte, similar celui existent în Australia, pentru imigranții cetățeni UE. Criteriile de acceptare pe piața forței de muncă din Marea Britanie se vor baza pe aptitudinile profesionale și pe capacitatea de a vorbi limba engleză. 

Detaliile referitoare la acest sistem de puncte nu sunt încă foarte clare. Deja anterior unui posibil Brexit, premierul David Cameron a obținut ca alocațiile copiilor imigranților să fie indexate la nivelul țării în care aceștia locuiesc. Aceste alocații foarte probabil vor fi anulate în eventualitatea unui Brexit dacă țara de rezidență a copiilor nu este Anglia. 

Nu este clar dacă taxele la facultățile din Anglia, care sunt o destinație preferată a românilor care vor să studieze în afară, vor fi crescute pentru cetățenii UE ulterior Brexitului. În prezent, cetățenii non-UE care studiază în Anglia plătesc aproape dublu față de studenții UE. 

Este foarte posibil ca după un Brexit studenții români să nu mai poată accesa împrumuturi din partea statului britanic. Nu este clar cum va fi afectat dreptul la liberă circulație în eventualitatea Brexitului. Dacă va fi urmat modelul Norvegiei, atunci libera circulație nu va fi afectată.

Informațiile au fost prezentate sâmbătă, la emisiunea Income, de la Antena 3.

Semne de întrebare pentru românii cu afaceri în Anglia

CÂŢI ROMÂNI SUNT ÎN MAREA BRITANIE

2014-2015: 152.000 cetăţeni români înregistraţi 

2013: 47.000 cetăţeni români înregistraţi

Sursa: The Teleprah 


EFECTUL BREXIT ASUPRA ROMÂNILOR 

- Românii care locuiesc și lucrează în Marea Britanie

- Românii plecaţi la studii în Marea Britanie

- România ar putea primi mai putini bani dacă Marea Britanie iese din UE

- Acordurile de liber schimb și reglementările comune ale UE nu se vor mai aplica între Marea Britanie și România

- Investitorii englezi din România și cei romani din Marea Britanie nu vor mai beneficia de facilitați ale UE, de standarde și de reglementari similare

Sursa: www.ioanapetrescu.ro

Florin Jianu, președintele Consiliului național al IMM-urilor din România, despre cum putem transforma criza în oportunitate

Vasile Pușcaș, fost negociator al României la UE, despre riscurile României după Brexit

Bogdan Mugescu, director de comunicare Bursa de Valori București, despre ce se întâmplă la BVB, după Brexit

×
Parteneri
Guvernul a rămas fără bani pentru plata unor salarii
x close