Antena 3 CNN Externe Mapamond Misterul din spatele tezaurului vikingilor, descoperit în Scoția, a fost rezolvat. Cui aparținea comoara

Misterul din spatele tezaurului vikingilor, descoperit în Scoția, a fost rezolvat. Cui aparținea comoara

A.O.
4 minute de citit Publicat la 07:00 08 Feb 2025 Modificat la 07:41 08 Feb 2025
tezaurul viking foto getty images
Când tezaurului vikingilor a fost descoperit pe un câmp din vestul Scoției în 2014, s-a dovedit a fi cea mai bogată colecție de obiecte care au aparținut vikingilor găsită vreodată în Marea Britanie sau Irlanda. Foto: Getty Images

Tezaurul vikingilor, descoperit pe un câmp în apropierea Galloway, Scoția i-a contrariat pe experți timp de zece ani. Un text scurt, gravat la interiorul unei brățări de argint s-a dovedit a fi extrem de dificil de descifrat, în condițiile în care experții credeau că aici stă cheia misterului privind originea comorii, relatează The Guardian. Acum, cu puțin timp înainte ca tezaurul să fie trimis cu împrumut în Australia, oamenii de știință au reușit să interpreteze textul. Comoara nu a avut un singur proprietar, ci a aparținut întregii comunități. 

Când tezaurului vikingilor a fost descoperit pe un câmp din vestul Scoției în 2014, s-a dovedit a fi cea mai bogată colecție de obiecte care au aparținut vikingilor găsită vreodată în Marea Britanie sau Irlanda. Acum a fost rezolvat misterul cui a aparținut acest tezaur atunci când a fost îngropat în urmă cu 1000 de ani. 

Comoara spectaculoasă de obiecte de argint și aur a aparținut comunității, așa cum o face și în prezent, după ce a fost achiziționată în 2017 de National Museums Scotland (NMS).

Dovada a fost găsită pe una din cele patru brățări vikinge descoperite. Oamenii de știință au reușit să descifreze runele inscripționate pe o brățară.  „Aceasta este bogăția comunității”, e interpretarea cea mai corectă, cred experții. 

Doctorul Martin Goldberg, curatorul colecției, a spus că descoperirea a fost făcută cu puțin timp înainte ca tezaurului să plece cu împrumut la Adelaide, în Australia, în primul său tur internațional.

„Împărtășim bogăția. Toată lumea deține un pic din acest tezaur, exact așa cum spune inscripția. Ideea că bogăția reprezentată de acest tezaur ar fi aparținut comunității este fascinantă”, a spus doctorul Martin Goldberg. 

Inscripția care a fost descifrată după 10 ani

Experții s-au chinuit să descifreze inscripția din interiorul brățării: „DIS IS ЇIGNA ˑF”, pentru că cuvântul „ЇIGNAF” nu avea sinonim în nicio altă limbă vorbită în epoca medievală timpurie în Marea Britanie sau Irlanda, scrie The Guardian. 

Misterul a fost rezolvat când oamenii de știină și-au dat seama că runa de la finalul cuvântului „ЇIGNAF”, „F” adică, poate fi o referire la „feoh”, care înseamnă bogăție sau proprietate. Astfel, cuvântul „ЇIGNA”a putut fi interpretat drept cuvântul din engleza veche „higna” sau comunitate. Primul cuvânt „DIS” este crezut a fi o scriere timpurie a cuvântului „this”, pronunțat cum se citește, așa cum se face încă în zilele noastre în unele părți din Irlanda. 

Cuvântul „higna” este folosit adesea în documente anglo-saxone pentru a indica o comunitate religioasă. 

„Este foarte interesant să găsim acest cuvânt pe o brățară, având în vedere că acest cuvânt se folosea în titlurile de proprietate”, a spus doctorul Martin Goldberg. 

La rândul său, doctorul David Parsons, expertul în rune de la Universitatea din Wales, a spus că inscripția a fost „dificilă și neobișnuită”. 

„Sunt mai multe lucruri care sunt tehnic greșite atunci când o comparăm cu ceea ce știm despre scrierea în rune corectă. Însă, dacă luăm în considerare engleza vorbită și scrisă din ziua de azi, există o scară largă de variații regionale și idiomatice, atunci devine posibil să acceptăm că aceasta este o interpretare plauzibilă a inscripției. În contextul a ceea ce putem deduce despre tezaurul Galloway, devine o interpretare chiar convingătoare”, a declarat expertul. 

Inițial, oamenii de știință au crezut că tezaurul a avut mai mulți proprietari, deoarece pe trei dintre brățări sunt inscripționate elemente din nume vechi englezești. 

Obiectele din tezaur au fost create de artizani remarcabili ai epocii medievale

Comoara, una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din Marea Britanie din acest secol, a fost îngropată în jurul anului 900 AD și dezgropată în 2014 de un bărbat cu detector de metale care se plimba pe câmpul cu pricina. 

Tezaurul include și o cruce de argint anglo-saxonă creată de un bijutier extrem de priceput, un borcan de cristal cu o inscripție în limba latină tradusă „Am fost creat la cererea preotului Hyguald”, și fire de aur făcute de cei mai buni artizani medievali. Fac parte din circa 100 de artefacte din Regatele Anglo-Saxone descoperite până acum. 

Curatorul expoziției a explicat că încă rămân întrebări fără răspuns cu privire la circumstanțele în care tezaurul a fost îngropat, dar și care a fost mai exact comunitatea căreia a aparținut. 

Acei ani au fost marcați de raidurile vikingilor. Alfred cel Mare i-a forțat pe scandinavi să bată în retragere, ca să pună bazele Angliei medievale și regatului Alba, care a devenit Scoția medievală, scrie The Guardian. O teorie este că tezaurul a fost îngropat de cineva care s-a temut de raidurile vikingilor, într-o vreme în care comorile ecleziastice erau furate din mănăstiri. 

×
Etichete: tezaur vikingi
x close