
Joanne Neal, angajată part-time la un magazin de cosmetice din Marea Britanie, și-a dat în judecată angajatorul după ce a fost concediată într-o zi liberă, printr-un apel video. În cele din urmă, aceasta a câștigat în instanță și a obținut despăgubiri de peste 24.000 de lire sterline (aproximativ 28.000 de euro), scrie The Telegraph.
Neal a povestit în fața judecătorilor că a fost invitată la o videoconferință vag intitulată „Conversație”, într-un weekend în care nu lucra. A fost informată atunci, fără niciun avertisment, că a fost „aleasă” pentru concediere. Ulterior, managerul ei le-a transmis colegilor vestea.
Femeia a câștigat în instanță
Femeia a acționat în instanță, iar ulterior, judecătorii au decis că Neal a fost discriminată de companie. Alegerea ei pentru concediere a fost considerată „o încălcare a prevederilor privind angajații cu normă parțială” și „o discriminare indirectă pe criterii de sex”, „întrucât femeile lucrează mai des cu normă parțială”.
Judecătoarea Liz Ord a declarat că a subliniat că formularea neclară a convocării și viteza cu care s-a făcut concedierea au pus-o într-o poziție vulnerabilă.
„Notificarea prea rapidă a concedierii și titlul înșelător al întâlnirii au însemnat că femeia a fost nepregătită și indusă în eroare”.
Astfel, angajatorul a fost obligat să-i plătească despăgubiri de peste 24.000 de lire sterline.
Potrivit judecătoarei, desfășurarea întâlnirii prin „Teams” a agravat situația, deoarece „a însemnat lipsa sprijinului colegilor și a posibilității de a pune întrebări departamentului de resurse umane”, a spus Ord.
În ianuarie 2022, Neal a început să se confrunte cu probleme de sănătate mintală, dar compania nu i-a permis să lucreze de acasă două zile pe săptămână.
Femeia a avut frecvent izbucniri în fața colegilor, dar nu și-a luat concediu medical, deoarece i se acordau doar două zile plătite pe an.