Antena 3 CNN Externe Peskov a negat informațiile potrivit cărora Rusia ar putea declara război Ucrainei pe 9 mai

Peskov a negat informațiile potrivit cărora Rusia ar putea declara război Ucrainei pe 9 mai

 Secretarul de presă al președintelui, Dmitri Peskov, a numit ”prostii” rapoartele conform cărora Federația Rusă ar putea declara război Ucrainei pe 9 mai.

Peskov a negat informațiile potrivit cărora Rusia ar putea declara război Ucrainei pe 9 mai
Sursa foto: Hepta.ro
de Alexandra Ionescu    |    04 Mai 2022   •   14:07

Răspunzând la întrebarea jurnaliştilor, care este probabilitatea ca preşedintele rus Vladimir Putin să declare război Ucrainei pe 9 mai, Peskov a spus: "Nu. Am răspuns deja la această întrebare. Nu, asta este o prostie".

Peskov a negat, de asemenea, informațiile conform cărora o mobilizare generală va fi anunțată în Federația Rusă pe 9 mai, informează Interfax.

Presa și mediile politice internaționale au speculat intens asupra intenției conducătorilor militari ruși de a-i oferi lui Vladimir Putin o victorie, dacă nu strategică, măcar simbolică, până la data de 9 mai, la care Moscova sărbătorește "Ziua Victoriei" împotriva Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial.

După această dată, Rusia va forța anexarea teritoriilor pe care deja le controlează în Ucraina.

SUA dispun de informații foarte credibile, provenind de la serviciile de specialitate, conform cărora Rusia va încerca să anexeze regiunile ocupate de separatiști în Donețk și Lugansk până la jumătatea lunii mai.

Există planuri de a crea o așa-numită "republică populară" în Herson, oraș ocupat de ruși și care va fi, de asemenea, anexat, a declarat Michael Carpenter, ambasadorul SUA la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa.

"Rapoartele arată că Rusia intenționează să organizeze referendumuri de aderare la jumătatea lunii mai și că Moscova are în vedere un plan similar pentru Herson", a precizat Carpenter.

Până în prezent, președintele rus, oficialii săi și mașina de propagandă a Moscovei au numit invazia brutală declanșată pe 24 februarie drept "operațiune militară specială" iar folosirea cuvintelor "război" și "invazie" cu referire la campania din Ucraina a fost interzisă, sub sancțiuni care merg până la 15 ani de închisoare.

Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, crede că Putin va face trecerea oficială de la "operațiunea specială" la război.

"A pregătit terenul pentru a putea spune: 'uite, acesta este acum un război împotriva naziștilor și avem nevoie de mai mulți oameni. Am nevoie de mai multă carne de tun rusească'", estimează ministrul britanic, care a recunoscut, totuși, că nu are informații precise în acest sens.

 

×
Subiecte în articol: Rusia Război Ucraina
Parteneri
Ultima zi de vacanţă pentru politicieni. Urmează o lună grea
x close