Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 349. Ministrul german al Apărării, vizită-surpriză în Ucraina | "Primul tanc Leopard 2 a ajuns în Kiev"

Război în Ucraina, ziua 349. Ministrul german al Apărării, vizită-surpriză în Ucraina | "Primul tanc Leopard 2 a ajuns în Kiev"

Război în Ucraina, ziua 349. Secretarul general ONU a declarat, în timpul unei conferințe, că omenirea se îndreaptă cu rapiditate spre sfârșit.  

de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Feb 2023   •   22:00

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Sursă ucraineană: ultimele 24 de ore, cele mai sângeroase din război pentru ruși
  • Un deputat rus avansează riscul unui "scenariu Maidan" în Rusia
  • Ministrul german al Apărării, vizită-surpriză la Kiev
  • Un oficial din Lugansk spune că rusia a mobilizat zeci de mii de soldați în această regiune ucraineană
  • Ucraina a eliminat milioane de cărți din bibliotecile publice în cadrul unei campanie de "de-rusificare".
  • Trupele ruse se regrupează și pregătesc cinci ofensive majore în diferite părți ale liniei frontului
  • Oficial de la Kiev: "Putem lovi teritoriul rusesc cu arme ucrainene"
  • Lumea se îndreaptă către "un război mai extins", spune secretarul general al ONU
  • Rusia ar putea mobiliza până la jumătate de milion de soldați în perioada următoare
  • Peste 16.000 de copii ucraineni au fost deportați de la începutul războiului

Update 22:00 Ucrainenii susțin că ultimele 24 de ore au fost cele mai sângeroase din război pentru ruși. Sursa vorbește de peste 1.000 de militari ruși care ar fi murit de luni până marți, potrivit Reuters.

În schimb, Rusia susține că armata sa a provocat 6.500 de victime ucrainene în ianuarie. Cifrele prezentate de ambele tabere nu pot fi verificate din surse independente.

Numărul foarte mare de victime este raportat în timp ce luptele din estul Ucrainei se intensifică. Rușii par să intensifice asaltul în aceată regiune, aducând pe câmpul de luptă zeci de mii de militari recent mobilizați. 

De asemenea, pe front au ajuns mercenari, susțin ucrainenii care cred că rușii pregătesc o mare ofensivă.

Update 20:30 Oleg Matveiceev, deputat al partidului politic al lui Putin, Rusia Unită, a susținut într-un interviu că "ultrapatrioții" s-ar putea ridica împotriva lui Putin pe fondul frustrării legate de performanțele armatei ruse pe câmpul de luptă din Ucraina.

"Situația nu este critică deocamdată, dar 2023 va fi foarte periculos", a spus Matveiceev.

Acești susținători radicali ai războiului declanșat de Rusia în Ucraina sunt nemulțumiți de evoluția conflictului și reprezintă cea mai mare amenințare pentru Putin, a relatat The Times of London.

Matveiceev este adesea numit consilierul media al Kremlinului, prin prisma comentariilor pe care le face în numele unor oficiali guvernamentali de top.

"Ultrapatrioții" din Rusia vor propune probabil pe cineva care să candideze împotriva lui Putin la alegerile prezidențiale de anul viitor (președintele rus ar intra în cursă pentru un al cincilea mandat), a spus deputatul, adăugând că acesta va urma scenariul protestelor ucrainene care au dus la înlăturarea președintelui pro-rus Viktor Ianukovici.

Matveiceev a vorbit astfel de „scenariul Maidan", cu referire la Piața Independenței din Kiev, unde au avut loc protestele antiguvernamentale din Ucraina, în 2013.

"Un Maidan ultrapatriotic cu o doză ușoară de stângism, discuții despre corupție - acestea sunt mijloace de a scoate oamenii în evidență, iar declanșatorul ar putea fi orice", a spus el, subliniind unele dintre eșecurile de pe câmpul de luptă din Ucraina.

Update 19:00 Noul ministru german al Apărării, Boris Pistorius, a efectuat, marți, o vizită la Kiev, unde s-a întâlnit cu omologul său ucrainean, Oleksii Reznikov, şi cu preşedintele Volodimir Zelenski.

Momentul a fost semnalat pe Twitter de Oleksii Reznikov, care a postat o fotografie în care el și omologul german țin macheta unui tanc.

"Primul Leopard 2 a ajuns la Kiev. Vor urma și altele. Mulțumiri Cancelarului, colegului meu Boris Pistorius și poporului german. Coaliția tancurilor mărșăluiește spre victorie", a scris Reznikov.

Conform unor oficiali germani citaţi de presa de la Berlin, Pistorius a discutat cu Oleksii Reznikov despre necesităţile militare ale Ucrainei pentru respingerea invaziei militare ruse.

"Pentru mine, este foarte clar că putem fi foarte mândri de atitudinea Germaniei, de susţinerea noastră. Germania, alături de Statele Unite şi Marea Britanie, este unul dintre cei mai mari susţinători ai Ucrainei", a declarat ministrul german.

Germania a acceptat, pe fondul presiunilor exercitate de Statele Unite şi de alte naţiuni din NATO, să livreze Ucrainei 14 tancuri Leopard 2 şi să autorizeze transferul de vehicule de acelaşi tip de către alte ţări europene.

Statele Unite vor furniza Ucrainei, în cadrul acordului cu Germania, 31 de tancuri de tip M1 Abrams.

În plus, Germania va autoriza exportul în Ucraina al unor tancuri de tip Leopard 1 de către mai multe ţări europene.

Astfel, Ucraina ar urma să primească până în 2024 aproximativ 100 de tancuri de tip Leopard 1A5.

Rusia a acuzat naţiunile occidentale de implicare directă în războiul din Ucraina, în contextul deciziei privind transferul de tancuri avansate.

Statele Unite, Germania şi Franţa au semnalat în mai multe rânduri că, deşi furnizează armament Ucrainei pentru respingerea invaziei militare ruse, vor să evite riscurile izbucnirii unui război între NATO şi Rusia.

Update 17:25 Forțele ruse din estul Ucrainei par să stocheze muniție și să constituie rezerve de trupe înaintea unei ofensive care ar putea începe în câteva săptămâni, a declarat oficialul ucrainean cu rangul cel mai înalt din regiunea Lugansk, citat de CNN.

Rușii "aduc muniție, dar nu mai risipesc atât de multă ca înainte", a spus Serghei Gaidai, șeful administrației militare din Lugansk.

"Înseamnă că economisesc muniție pentru că se pregătesc pentru ofensiva la scară largă", a adăugat el.

Oficialul a precizat că armata rusă continuă mobilizarea trupelor în Ucraina.

El a estimat la câteva zeci de mii numărul de soldați ruși mobilizați în zonele ocupate din Lugansk.

Update 16:05 Ucraina se leapădă de moștenirea rusă din bibliotecă. Milioane de cărți, eliminate

"Au existat indicații privind retragerea cărțile acelor autori care au susținut agresiunea armată a Rusiei împotriva Ucrainei", a declarat Evghenia Kravciuk, membră al legislativului ucrainean, citată de CNN.

"Există o listă cu astfel de autori care au fost sancționați. În general, proporția de cărți în ucraineană și în rusă din biblioteci este regretabilă.

Motiv pentru care acum vorbim despre necesitatea de a reînnoi colecțiile și de a achiziționa, cât mai curând posibil, cărți în limba ucraineană", a adăugat ea.

Începând cu luna noiembrie a anului trecut, 19 milioane de titluri au fost scoase din bibliotecile publice în urma unei inițiative a Ministerului Culturii de a retrage "anumite tipuri de cărți".

Parlamentul a precizat că 44% din cărțile din bibliotecile publice sunt încă în limba rusă, restul fiind în ucraineană și în alte limbi.

Update 14:05 Trupele ruse se regrupează și pregătesc cinci ofensive majore în diferite părți ale liniei frontului.

Estimarea aparține Statului Major al armatei ucrainene și se bazează pe surse britanice.

"Informațiile sunt confirmate de serviciul britanic militar de informații, care în fiecare zi trimite update-uri cu evoluția liniei frontului în zona în care rușii au ocupat Ucraina. 

E ușor de tras concluzia că Rusia pregătește al doilea val al invaziei și, probabil, lucrul acesta ar putea să coincidă cu această comemorare extrem de tristă, pe 24 februarie: momentul în care marcăm un an de la debutul războiului ilegal și neprovocat al Rusiei în Ucraina.

Sunt deja câteva sute mii de soldați care au fost mobilizați încă din noiembrie. Au terminat cele 3 luni de pregătire. Comanda războiului este la generalul Valeri Gherasimov, care este comandantul militar al armatei ruse (...) Am foarte mari îndoieli că trupele Rusiei pot fi foarte bine pregătite. Cei mobilizați sunt luați de pe stradă, sunt luați de la metrou, sunt luați de la muncă, din Moscova și din alte orașe.

Nu cred că aici va fi, să spunem, elementul principal de forță al invadatorilor ruși", a spus la Antena 3 CNN jurnalistul și analistul militar Radu Tudor.

El a estimat că în această eventuală nouă ofensivă Rusia va arunca în luptă toate capabilitățile militare de care încă dispune, pentru a provoca Ucrainei distrugeri cât mai mari.

Update 13:40 Oleksii Danilov, secretarul Consiliului ucrainean pentru Securitate și Apărare Națională, a făcut aluzie la capacitatea țării sale de a lovi Rusia pe propriul teritoriu, dincolo de teritoriile controlate de forțele de invazie.

"În ceea ce privește teritoriul rusesc, nimeni nu ne interzice să distrugem ținte cu arme produse în Ucraina. Avem astfel de arme? Da, avem", a spus Danilov pentru CNN

Națiunile vestice au interzis Ucrainei să lovească teritoriul rusesc cu arme trimise din Occident.

Mai multe locații din Rusia, inclusiv baze militare strategice, au fost afectate pe parcursul războiului de explozii, aparent provocate de drone militare.

În discuția cu CNN, Danilov s-a declarat încrezător că Ucraina va primi, în cele din urmă, avioane de luptă F-16 de producție americană.

"Vor veni, cu siguranță. Din păcate, în acest timp pierdem oameni, în vreme ce luptăm pentru independența noastră", a spus el.

F-16, dezvoltat în SUA în anii '70, este un avion de luptă foarte manevrabil, care poate fi echipat cu șase rachete aer-aer sau aer-sol.

CNN notează că astfel de aparate ar oferi Ucrainei posibilitatea de a efectua lovituri în spatele frontului cu o armă de fabricație americană.

Dacă aparatele ar trece de barajul apărării antiaeriene, ele ar putea lovi inclusiv în afara teritoriului considerat la nivel internațional ca aparținând Ucrainei.

Update 11:40. Antonio Guterres a vorbit luni, în fața Adunării Generale ONU, despre războiul din Ucraina și perspectivele diminuate de pace, despre criza climatică și sărăcia extremă.  

Pe măsură ce "riscurile de escaladare" în Ucraina cresc, lumea se îndreaptă "cu ochii larg deschiși" către "un război mai extins" a declarat acesta.  

Mai mult, conform unui studiu realizat de oamenii de știință care gestionează "Ceasul Apocalipsei", se estimează că omenirea nu a fost niciodată atât de aproape de sfârșitul lumii, aflat acum la 90 de secunde până la miezul nopții, a amintit el.  

Update 10:00. Tancurile Leopard 2, Challenger 2 şi Leclerc au fost scoase la înaintare în cadrul celui mai nou exercițiu militar al NATO. Germania se așteaptă ca "în curând" să aibă suficiente angajamente din partea altor țări din UE pentru a trimite tancuri de luptă principale Leopard 2 în Ucraina, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului german. 

Tancuri daneze Leopard 2, similare celor care vor fi în curând trimise Ucrainei, iau cu asalt o poziție inamică imaginară în Estonia. Trupele franceze atacă linii de front fictive, pe măsură ce trupele estoniene pretind că le țin piept. Toate acestea fac parte din exercițiul anual militar de iarnă al țărilor baltice, pentru a uni alianța multinațională într-o forță combatantă singulară. 

"Anul acesta, exercițiile militare se simt diferit. Francezii au trimis mai multe trupe decât în trecut și, cu războiul care se dezlănțuie nu departe, în Ucraina, comandanții spun că totul pare mult mai real." 

Două treimi dintre cele 44 de tancuri implicate în exercițiu - tancuri britanice Challenger 2, dar şi altele asemenea lor, vor fi trimise curând în Ucraina. Lecțiile învățate aici sunt extrem de prețioase pentru ucraineni. Iar comunicațiile între tancurile Challenger şi Leopard sunt critice. Însă, fără îndoială, folosite corect, pot schimba regulile jocului. 

"Ambele pot acționa noaptea și au și capabilități Hunter Killer. Astfel, ele pot angaja o țintă în timp ce o caută pe următoarea. Sunt, așadar, tancuri mult mai avansate și sisteme de țintire mult avansate decât ar avea adversarul", explică un reprezentant al armatei.  

Ucrainenii spun că vor să folosească tancurile Leopard 2 precum un pumn de fier mai întâi pentru a trece prin liniile rusești, a-l răni pe Putin și a-i smulge teritoriul pe care l-au pierdut.

Care este lecția aici? Nu se va întâmpla nimic peste noapte. În mod obișnuit, danezii antrenează operatorii individuali de tanc Leopard 2 în două săptămâni, iar o echipă întreagă în două luni. Dar ar putea dura doi ani pentru a-i combina pe toți într-o forță capabilă să recapete teritoriul dorit. 

”Tactica este cea care necesită timp. Apoi ai teoria ca echipaj, apoi trebuie să înveți să conduci totul precum un echipaj, în cadrul unui pluton, într-o escadrilă", explică militarii. 

Ministrul estonian al Apărării, a cărui țară cheltuie un impresionant 1% din Produsul Intern Brut pentru a sprijini Ucraina, urmărește antrenamentul. Spune că doreşte ca aceste tancuri să ajungă cât mai rapid în Ucraina. 

"Chiar sper să nu fie prea târziu. Sper cu adevărat, pentru că înțelegem cu toții că există o presiune din partea rușilor care se poate materializa în lunile sau chiar săptămânile următoare", spune el.  

Reporter: Așadar, este acesta un moment de cotitură în următoarele câteva luni în acest război? 

"Probabil, pentru că ar putea să nu fie evenimente deosebite în următoarele săptămâni sau luni, apoi poate ori se va încheia, ori vom intra într-o perioadă foarte lungă de război", mai spune el.  

Update 09:00. Ucraina se așteaptă ca Rusia să mobilizeze până la jumătate de milion de soldați suplimentari în lunile următoare, potrivit unui oficial înalt al serviciilor de informații. 

Vadym Skibitskyi, șeful adjunct al Informațiilor de Apărare a Ucrainei, a afirmat într-un interviu că „Rusia va mobiliza între 300.000 și 500.000 de oameni pentru a desfășura operațiuni ofensive în sudul și estul Ucrainei în primăvara și vara anului 2023”. 

”Acei 500.000 se adaugă celor 300.000 mobilizați în octombrie 2022”, a spus Skibitskyi. "Acest lucru demonstrează că Putin nu are intenția de a pune capăt acestui război. Ofensiva rusă poate avea loc în regiunile Donețk și Lugansk și, eventual, în regiunea Zaporijie. Trupele ruse vor intra în defensivă în regiunea Herson și în Crimeea. Acest nou val de mobilizare va dura până la două luni.” 

Oficialii ruși au negat constant că este planificată o altă mobilizare. Însă, la o conferință din decembrie a șefilor militari ai Rusiei, ministrul Apărării, Serghei Șoigu, a propus consolidarea forțelor armate cu până la 1,5 milioane de soldați pe lângă cei 1,15 milioane actuali, pe o perioadă de trei ani. 

Acest lucru este necesar ”pentru a garanta rezolvarea problemelor legate de securitatea militară a Rusiei”, a spus Şoigu. 

Peste 16.000 de copii ucraineni au fost deportați de la începutul conflictului militar

16.220 de copii ucraineni au fost deportaţi în total din ţară, de la începutul invaziei ruse pe scară largă - din 24 februarie 2022 - au informat autoritățile din Ucraina.

Alţi 350 de copii au fost daţi dispăruţi şi au fost localizaţi în total 9.510 de minori care erau de negăsit încă de la începutul conflictului, potrivit Agerpres. 

Biroul Avocatului poporului din Ucraina a efectuat verificări referitoare la 14.000 de copii ucraineni deportaţi pe teritoriul Rusiei şi care se află în prezent pe teritoriul Federaţiei Ruse, dar numărul lor total ar putea să fie mult mai mare.

Ombudsmanul ucrainean Dmitri Lubeneţ estimează numărul acestora la peste 150.000 de copii, conform agenţiei de presă Interfax-Ukraina.

Acesta a declarat că, în cadrul contactelor sale cu ombudsmanul rus ,Tatiana Moskalkova, aceasta i-a spus că ar avea o listă cu copiii ucraineni care doresc să se întoarcă în Ucraina, dar ea a refuzat să ofere date concrete în această privinţă.

Potrivit acestuia, autorităţile ruse nu oferă informaţii despre copiii ucraineni duşi cu forţa în Rusia şi împiedică eforturile părţii ucrainene de a-i aduce pe aceştia înapoi acasă.

Agenţia de presă Ukrinform a transmis luni că încă doi copii ucraineni, care fuseseră deportaţi în Rusia, au putut fi aduşi în Ucraina, cu sprijinul Ministerului pentru Reintegrarea Teritoriilor Temporar Ocupate din cadrul guvernului ucrainean, aşa cum numeşte Kievul teritoriile ucrainene aflate sub ocupaţia forţelor ruse încă din 2014.

Război în Ucraina, 6 februarie | Secretarul general al ONU avertizează asupra riscului extinderii conflictului dintre Rusia şi Ucraina

Război în Ucraina, 5 februarie |  Ministrul ucrainean al Apărării avertizează că ofensiva rusă va începe "în curând"

Război în Ucraina, 4 februarie |  Aproape o jumătate de milion de oameni din Odesa au rămas fără curent electric 

Război în Ucraina, 3 februarie | Kiev: Numărul navelor rusești a crescut în Marea Neagră

Război în Ucraina, 2 februarie | Șefa Comisiei Europene anunță noi sancțiuni la adresa Rusiei, la un an de la invazia în Ucraina

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close