Antena 3 CNN Externe Republica Moldova ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA. Igor Dodon este noul președinte al Republicii Moldova. Primul său discurs: "Vă promit că voi fi preşedintele tuturor"

ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA. Igor Dodon este noul președinte al Republicii Moldova. Primul său discurs: "Vă promit că voi fi preşedintele tuturor"

ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA. Igor Dodon este noul președinte al Republicii Moldova. Primul său discurs: "Vă promit că voi fi preşedintele tuturor"
Sursa foto: Foto: Agerpres
14 Noi 2016   •   00:34

REZULTATE ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA. Socialistul Igor Dodon şi-a revendicat duminică noapte victoria în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova şi a promis că va fi preşedintele tuturor, al celor de dreapta sau de stânga, al celor care vor în UE şi al celor care vor alături de Rusia.

"Înţeleg foarte bine responsabilitatea ce îmi revine. Înţeleg că nu va fi simplu. Vă promit că voi fi preşedintele tuturor", al celor "de dreapta" şi al celor "de stânga", al celor care vor în UE şi al celor care vor alături de Rusia, a spus Dodon la sediul Partidului Socialist din Republica Moldova (PSRM).

El a felicitat-o pe contracandidata sa proeuropeană Maia Sandu pentru că a obţinut un "rezultat foarte bun".

"Vreau să vă mulţumesc pentru o campanie electorală dură, dar foarte bună. Dar vă rog să calmăm spiritele. Nu avem nevoie de ură în societate", a spus Dodon.

REZULTATE ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA. Datele preliminare ale celui de-al doilea tur de scrutin arată că socialistul Igor Dodon a câştigat alegerile şi va fi preşedintele Republicii Moldova pentru următorii patru ani, informează, presa din republică.

Dodon a acumulat 814.000 din voturi, ceea ce înseamnă peste jumătate din voturile valabil exprimate. După procesarea a 96,83% a proceselor verbale, Dodon a acumulat 55,17% din sufragii. Contracandidata sa, candidata Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, a obţinut 44,83% din voturi, informează rise.md.

Candidat al socialiştilor, Igor Dodon are 41 de ani şi este deputat din 2009. A fost prim-vicepremier în guvernul Zinaidei Greceanîi şi ministru al Economiei 2006-2008 în Guvernul Tarlev. A absolvit Facultatea de Economie din cadrul Universităţii Agrare de Stat şi Facultatea de Management din cadrul Academiei de Studii Economice de la Chişinău.

În 2009, a fost ales deputat din partea Partidului Comunist din Republica Moldova, însă în noiembrie 2011 a părăsit partidul şi s-a alăturat Socialiştilor, şi a devenit preşedinte al formaţiunii în acelaşi an.

Conform postului de televiziune Publika, la alegerile locale din 2011, Dodon a candidat împotriva lui Dorin Chirtoacă în turul doi al scrutinului pentru Primăria Chişinăului, dar a pierdut cu puţin peste 49 la sută din voturi. În perioada 2012-2014, a organizat periodic proteste, cerând demisia primarului Dorin Chirtoacă şi a pledat pentru un referendum de demitere a edilului Capitalei.

În martie 2012, grupul lui Dodon l-a votat pe Nicolae Timofti în funcţia de şef al statului. Ulterior, însă, Dodon a declarat ca regretă votul său pentru Timofti.

Noul preşedinte vorbeşte rusa, engleza şi franceza. S-a născut în Sadova, raionul Călăraşi. Este căsătorit şi are trei copii.

REZULTATE ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA. Igor Dodon este noul președinte al Republicii Moldova. În urma procesării a 95,43% din procese verbale, acesta acumulat 55,41% din voturi, iar Maia Sandu a acumulat 44,59%. Astfel, deși mai sunt de numărat circa 170 mii de voturi, totuși rezultatele îl indică pe Igor Dodon câştigător.

REZULTATE ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA. Ora Igor Dodon acumulează la acest moment 805 421 de sufragii.

REZULTATE ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA. Ora  Igor Dodon este noul președinte al Republicii Moldova. Igor Dodon a acumulat 803 794 din cele 1 603 809 de opțiuni de vot.

REZULTATE ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA. La ora   95,05% din buletinele de vo, Igor Dodon conduce cu 55,4%, Maia Sandu 44,6%.

REZULTATE ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA. La ora   94,28% din buletinele de vot, Igor Dodon conduce cu 55,5%, Maia Sandu 44,5%.

REZULTATE ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA. Preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Alina Russu, şi-a manifestat, duminică seară, regretul faţă de situaţia creată în mai multe secţii de votare din străinătate unde cetăţenii din Republica Moldova nu au putut participa la al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale ca urmare a epuizării buletinelor de vot.

Aceasta a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută după închiderea urnelor, că problemele cu care s-au confruntat alegătorii din diaspora "este o lecţie care trebuie învăţată".

"Alegerile din acest an au reprezentat o provocare pentru subiecţii implicaţi în acest proces, îndeosebi pentru cetăţenii din Republica Moldova, care, pentru prima dată în ultimii 20 de ani, au avut posibilitatea să îşi aleagă preşedintele ţării în mod direct şi liber exprimat. În aceste condiţii, înţelegem şi nemulţumirea cetăţenilor care nu au reuşit să voteze. Regretăm situaţia creată. Încă o dată reiterez că regretăm situaţia în care cetăţenii Republicii Moldova, un număr dintre aceştia, nu au putut să realizeze dreptul la vot. Ceea ce s-a întâmplat azi este o lecţie care trebuie învăţată de către noi şi de către alte instituţii implicate nemijlocit în organizarea alegerilor în Republica Moldova", a afirmat Rusu.

Cu toate acestea, preşedintele CEC susţine că "procesul electoral s-a desfăşurat în condiţii de transparenţă totală".

Ea a subliniat că decizia de organizare a secţiilor de votare din străinătate a fost luată în funcţie de numărul de cereri prealabile depuse de cetăţenii din străinătate, dar şi de participarea acestora la alegerile parlamentare din 2014. La ultimele alegeri parlamentare la cele 95 de secţii de votare deschise în afara ţării s-au prezentat 73.000 de persoane cu drept de vot, în condiţiile în care la alegerile prezidenţiale de duminică numărul acestora a depăşit 130.000.

REZULTATE ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA. Ora  93,37%, Igor Dodon conduce cu 55,68%, Maia Sandu 44,32%.

REZULTATE ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA. Ora   92,46%, Igor Dodon conduce cu 55,79%, Maia Sandu 44,21%.

REZULTATE ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA. Ora  Au mai rămas de numărat ceva mai mult de 250 de mii de voturi. Se pare că numele noului președinte e cunoscut!

REZULTATE ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA. Ora  91,11%, Igor Dodon conduce cu 55,86%, Maia Sandu 44,14%. 

Cinci secţii de votare deschise pentru al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova şi-au prelungit programul de activitate, ca urmare a numărului mare de alegători, a anunţat preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Alina Rusu.

Potrivit acesteia, secţiile de votare care au solicitat şi au obţinut dreptul de a-şi prelungi programul sunt cele din Bucureşti (România), Tel Aviv (Israel) şi Treviso (Italia), dar şi două secţii din municipiile Chişinău şi Bălţi.

Preşedintele CEC susţine că la ora 21.00 mai erau deschise, de asemenea, 17 secţii de votare din diasporă, care se aflau în programul normal de funcţionare.

Potrivit datelor prezentate de CEC, până la ora 22.00 au votat peste 1,6 milioane de cetăţeni moldoveni, dintre care peste 130.000 în secţiile de votare din afara ţării.

REZULTATE ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA. Ora  89,62%, Igor Dodon conduce cu 55,9%, Maia Sandu 44,1%.

REZULTATE ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA. Ora  88,37%, Igor Dodon conduce cu 56,02%, Maia Sandu 43,98%.

REZULTATE ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA. Ora 86,06%, Igor Dodon conduce cu 56,28%, Maia Sandu 43,72%. 

REZULTATE ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA. Ora  84,86% din buletinele de vot, Igor Dodon conduce cu 56,37%, iar Maia Sandu 43,63%.

REZULTATE ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA. Alegeri cu scandal în Republica Moldova, acolo unde socialistul pro-rus Igor Dodon a luptat cu pro-europeana Maia Sandu pentru fotoliul de preşedinte. Pentru prima dată, şeful statului a fost ales prin vot popular. Participarea de vot a fost mai mare decât în turul I cu peste 5%, depăşind 53%, adică 1,6 milioane de moldoveni cu drept de vot. Ca şi la noi în campania din 2014, au fost probleme în Diaspora, unde fie s-au terminat buletinele de vot, ca la Londra, fie au fost organizate prea puţine secţii de votare. Maia Sandu a cerut demisia ministrului de Externe şi a şefului Comisiei Electorale. La ora 22.25, după numărarea a 80,2% dintre voturi, Igor Dodon avea 57,05%, în timp ce Maia Sandu - 42,95%. La ora 22:28: 81,84%, Igor Dodon 56,91%, Maia Sandu 43,09%. În principiu, socialistul părea a fi câştigător, dar el a mers constant în scădere, în timp ce pro-europeana a crescut, aşa că trebuie aşteptate rezultatele finale.

REZULTATE ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA. Candidatul Partidului Socialiştilor, Igor Dodon, a obţinut cele mai multe voturi în al doilea tur alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, acesta fiind votat de 57,52% dintre alegători, potrivit datelor preliminare prezentate, duminică seară, de preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Alina Russu. Candidata Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, a fost votat de 42,48% dintre alegători

Scorul electoral a fost calculat după numărarea voturilor din 1.528 din totalul celor 2.081 secţii de votare din ţară şi străinătate. Până la ora 21:00 au votat aproximativ 53,3 % din alegători, 1 605 559 persoane, dintre care 133 967 sunt din diaspora.

REZULTATE ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA. Conform primelor rezultate parţiale date publicităţii de către Comisia Electorală Centrală, după numărarea a 858.851 de voturi valabil exprimate, candidatul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon, a obţinut în cursa electorală pentru preşedinţie 57,92% din voturi, iar candidata Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, 42,08% din voturi, după numărarea a 60% dinn buletinele de vot.

REZULTATE ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA. Mai mulți oameni au ieșit în stradă pentru a protesta față de situația de la votul din diaspora.

REZULTATE ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA. Autorităţile electorale au anunţat că socialistul Igor Dodon a strâns 100% din voturile exprimate în satul Grizniţa din raionul Briceni, situat în nord-vestul Republicii Moldova. Rezultatele parţiale ale celui de-al doilea tur prezidenţial vor apărea în următoarele ore, în timp ce buletinele de vot sunt numărare în fiecare secţie, transmite Unimedia, conform news.ro.

REZULTATE ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA. Rezultate neoficiale Ambasada București: Maia Sandu - 2907, Igor Dodon - 83

REZULTATE ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA. Rezultate Bardar, Ialoveni: Igor Dodon 196, Maia Sandu 2297, conform Unimedia.info.

REZULTATE ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA. Moldovenii nu fac exit-poll, însă au început să apară deja primele rezultate de la secțiile de vot din diaspora. Mai exact din diaspora favorabilă lui Dodon.

Astfel, la o secție de votare din Sankt Petersburg, potrivit primelor numărători, Maia Sandu a acumulat 106 de voturi, față de 750 ale lui Igor Dodon, informează Unimedia.info

Iar la Consulatul din Moscova au votat pentru Dodon 2670 de alegători, iar pentru Maia Sandu 323.

De asemenea, Dodon ar fi câștigat și la Sofia.

 

ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA. Cetăţenii Republicii Moldova care locuiesc în Marea Britanie au semnat aproape 700 de contestaţii pentru că nu au reuşit să voteze din cauza numărului insuficient de buletine de vot, scrie Radio Chişinău.

'Am colectat 678 de contestatii de la persoane care nu au reuşit sa voteze şi încă mai vin. Ajutaţi-ne să mediatizam. E strigător la cer!', a scris un alegător într-o postare pe Facebook, citată de postul de radio.

Peste 118 de mii de cetăţeni ai Republicii Moldova au votat pâna la ora 18.00 în străinătate, în condiţiile în care numarul total al votanţilor din diaspora în primul tur a fost de 67 de mii.

Cei mai activi au fost alegătorii din Italia, Marea Britanie şi România.

Alegătorii au anunţat ca şi la Bologna s-au terminat buletinele de vot şi că situaţia era tensionată.

Imaginile postate pe reţelele de socializare arată cozi de zeci de metri formate în preajma secţiilor de votare din Bucureşti, Milano şi Dublin, scrie presa de la Chişinău.

ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA. Cele 3.000 de buletine de vot repartizate la secţia de votare amenajată în sediul Ambasadei Republicii Moldova la Bucureşti au fost epuizate în jurul orei 19,00.

Reprezentanţii Ambasadei au declarat pentru AGERPRES că i-au sfătuit pe cei care încă aşteptau la coadă să meargă la secţia de vot de la Consulatul Republicii Moldova din Bucureşti, însă şi aici este posibil să se epuizeze buletinele, având în vedere că, până la ora 18,00, votaseră în jur de 2.400 de alegători.

Potrivit reprezentanţilor Ambasadei, până la ora 18,00, aproximativ 13.000 de cetăţeni moldoveni şi-au exercitat dreptul de vot la secţiile de pe teritoriul României.

ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA.Prezenţa la urne în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale care se desfăşoară duminică în Republica Moldova a depăşit, la orele locale 18:10, cincizeci la sută din numărul total de alegători, informează Radio Chişinău şi Unimedia.

Până la această oră au votat aproape 1,49 de milioane de alegători, dintre care aproximativ 108.000 (7,2%) la secţii de votare din străinătate.

Până la ora 16:00, în Italia au votat 28.000 de cetăţeni moldoveni, în România - peste 10.000, în Rusia - circa 6.000 şi în Franţa peste 6.000.

La Dublin, în Irlanda, buletinele de vot au fost epuizate încă în jurul orei 15:00. Potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC), buletinele de vot s-au epuizat de asemenea la Stratford şi Bologna, şi sunt pe cale să fie epuizate la Bucureşti şi la Moscova.

ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA. Candidata proeuropeană a Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, Maia Sandu, a cerut duminică demisia ministrului Afacerilor Externe, Andrei Galbur, şi a preşedintei Comisiei Electorale Centrale (CEC), Alina Russu, pentru 'obstrucţionarea dreptului de vot'.

"La Londra, în secţia de vot Stratford (nr. 336), s-au terminat buletinele de vot, în timp ce sute de cetăţeni aşteaptă afară pentru a vota", a scris Maia Sandu pe contul său de Facebook.

"Cer demisia ministrului Afacerilor Externe şi a preşedintei Comisiei Electorale Centrale, ca principali responsabili de acest dezastru", a adăugat candidata proeuropeană.

Ea a mai anunţat că va depune plângere penală împotriva celor doi demnitari "pentru obstrucţionarea dreptului de vot al cetăţenilor Republicii Moldova garantat de Constituţie".

Într-o postare anterioară pe aceeaşi reţea de socializare, candidata PAS a atras atenţia asupra cozilor de la unele secţii de votare din diaspora şi i-a îndemnat pe oameni ca, pentru fiecare vot obstrucţionat, să "sune acasă" şi "să aducă două voturi în ţară".

"Nu pot ei fura, cât putem noi vota!", a scris ea în mesaj.

ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA. Asociaţia Promo-LEX care monitorizează scrutinul prezidenţial din Republica Moldova a constatat duminică mai multe încălcări ale legislaţiei electorale, încălcări care au avut loc pe parcursul zilei, informează Radio Chişinău.

Se atestă tot mai multe cazuri de fotografiere a buletinelor de vot, aproximativ 30, dar şi de transport organizat al alegătorilor, în special al celor din stânga Nistrului. Observatorii Promo-LEX au fotografiat anunţuri despre transportul gratuit, cu autocare, al celor din regiunea transnistreană.

De asemenea, au fost înregistrate cazuri de afişaj electoral, de agitaţie electorală şi de recompense pentru alegători în preajma unor secţii de vot. Câţiva alegători au fost intimidaţi, iar în două cazuri s-a atestat că votanţii au introdus în urne două buletine de vot.

Au fost înregistrate cozi la mai multe secţii de vot din străinătate, la Moscova, Dublin, Bucureşti, Paris, Londra, Bologna, Mestre, Verona şi Parma.

Potrivit şefului echipei de monitorizare, Pavel Postică, 85 de secţii de votare s-au deschis cu întârziere de până la 15 minute, iar în 5 secţii observatorilor Promo Lex li s-a îngrădit accesul.

Alte încălcări, potrivit lui Postică sunt prezenţa afişajului electoral din preajma a peste 60 de secţii de votare din republică şi nesigilarea urnelor electorale. De asemenea, la câteva secţii de votare au fost depistate pe listele electorale persoane decedate, precum şi persoane străine înregistrate pe adresele altor alegători.

Şeful Misiunii de observare a alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, Pavel Postică, a acuzat vineri, 11 noiembrie, şi implicarea bisericii în competiţia electorală pentru desemnarea noului şef al statului.

ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA. Până la ora 17.00 au votat peste 1.380.000 de moldoveni (46,53%). Mobilizare masivă în străinătate.
 

ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA. Numărul de persoane care şi-au exprimat dreptul la vot în turul doi al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova înregistra la orele 15:30 o creştere cu peste 100.000 de alegători comparativ cu primul tur al scrutinului, informează Deschide.md.


Dacă în primul tur, care s-a desfăşurat în data de 28 octombrie, la ora 15:30 s-au prezentat la vot 1.092.290 de persoane sau 37,89% din numărul total de alegători, astăzi, la aceeaşi oră, peste 1.206.000 de persoane şi-a exprimat dreptul la vot. Astfel, se înregistrează o creştere a prezenţei la urme cu 114.583 de alegători.

De asemenea, a crescut numărul cetăţenilor Republicii Moldova din diasporă care au votat în turul doi. Dacă în primul tur au votat în total 67.205 de persoane, astăzi la ora 15:30 s-au prezentat deja 76.177 persoane din diaspora.

Dacă la primele ore după deschiderea secţiilor de votare se înregistra o participare modestă din partea alegătorilor, la orele locale 12:30 situaţia s-a schimbat puţin, fiind înregistrată o prezenţă asemănătoare cu cea din primul tur al alegerilor prezidenţiale.

ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA. Peste 28% din cetăţenii cu drept de vot din Republica Moldova s-au prezentat duminică la urne până la ora 13:00, în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, o rată similară cu cea de la primul tur din urmă cu două săptămâni.

Astfel, peste 840.000 de cetăţeni şi-au exprimat votul, cele mai active fiind persoanele cu vârsta între 56 şi 70 de ani, care s-au prezentat la urne în procent de peste 34%.

În diaspora au votat peste 43.000 de persoane, cei mai numeroşi fiind cetăţenii moldoveni din Italia (13.000), România (5.100), Rusia (4.200) şi Franţa (2.900).

ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA. Comisia Electorală Centrală de la Chişinău a dispus retipărirea buletinelor de vot pentru două secţii de votare din Portugalia, după ce pachetele cu buletine acestea au fost declarate pierdute de compania aeriană de transporturi.

6.000 de buletine de vot au fost rătăcite!

Comisia electorală a asigurat ulterior că buletinele au fost transportate la secţiile de votare respective, care şi-au început activitatea duminică, la ora locală 07:00 (09:00, ora României).

ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA. Cu cine a votat Traian Băsescu

ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA. Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, şi-a exprimat duminică speranţa că noul preşedinte al ţării va colabora cu guvernul pentru implementarea reformelor elaborate până acum.

"Sper foarte mult ca noul preşedinte ales să se dezică de retorica electorală, să lucreze de comun acord cu guvernul, să se documenteze în primul rând în legătură cu tot ce a reuşit să facă guvernul până acum. În această perioadă avem o foaie de parcurs realizată, acum un acord cu Fondul Monetar Internaţional şi suntem foarte avansaţi în negocieri cu Banca Mondială. Îmi doresc foarte mult şi sper ca noul preşedinte să tragă în aceeaşi direcţie cu guvernul, pentru că avem elaborate reforme foarte importante şi aceste reforme trebuie implementate, trebuie duse până la capăt, în primul rând în interesul cetăţenilor Republicii Moldova", a declarat şeful executivului de la Chişinău.

ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA. Secţiile de vot pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale au fost deschise, duminică dimineaţă, în Republica Moldova. În total au fost deschise 2081 de secţii de vot atât în ţară cât şi peste hotare. În afara ţării au fost deschise 100 de secţii de votare.

În acest tur al doilea tur de scrutin au fost tipărite cu peste 10.000 de buletine de vot mai multe decât la scrutinul din urmă cu două săptămâni.

Igor Dodon, candidatul prorus al Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), şi Maia Sandu, candidata proeuropeană a Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), se confruntă în turul al doilea al scrutinului prezidenţial, considerat crucial pentru viitorul ţării.

ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA. Socialistul Igor Dodon a câştigat primul tur de scrutin, desfăşurat la 30 octombrie, cu 47,98% din sufragii (680.550 de voturi).

ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA. Maia Sandu, candida forţelor proeuropene, s-a plasat pe poziţia a doua, cu 38,71% din sufragii (549.152 de voturi).

Prezenţa la urne a fost de 50,95%. Este pentru prima dată după anul 2000 când cetăţenii îşi aleg prin vot direct preşedintele, acesta fiind până acum votat de parlament.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: sectii de vot
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close