Antena 3 CNN Externe Rusia trimite alte mii de soldați și echipament militar mai aproape de granița cu Ucraina

Rusia trimite alte mii de soldați și echipament militar mai aproape de granița cu Ucraina

Președintele rus Vladimir Putin și înalți oficiali ruși neagă de luni de zile că Moscova se pregătește să organizeze o invazie a Ucrainei vecine. Dar videoclipurile postate pe TikTok și pe alte platforme de socializare spun o altă poveste.

Rusia trimite alte mii de soldați și echipament militar mai aproape de granița cu Ucraina
Sursa foto: Twitter/JobadvisorL
de Alexandra Ionescu    |    15 Feb 2022   •   08:48

În zonele Rusiei și Belarusului din apropierea graniței cu Ucraina, internauții au încărcat sute de videoclipuri care arată armament rusesc sofisticat și vehicule militare care trec cu viteză pe căi ferate, autostrăzi și drumuri locale către poziții din apropierea Ucrainei.

În ultimele zile, aceste videoclipuri au început să-i îngrijoreze pe analiștii militari. Scenele, par să indice că construcția rusă ar putea intra în fazele sale finale înainte de o invazie, informează The Washington Post.

Marina rusă a mutat nave de debarcare și alte nave în Marea Neagră. Joi, Ministerul Apărării al Rusiei a declarat că șase nave de aterizare observate în mișcare prin Marea Neagră au ajuns la domiciliul Flotei Ruse de la Marea Neagră din Sevastopol, în Crimeea, după ce au călătorit la 7.000 de mile marine de la Marea Baltică. Moscova a numit mișcările navelor parte a unui exercițiu naval.

Forțele ruse aflate la bordul navelor ar putea realiza o aterizare amfibie pentru a invada Ucraina din apă, a spus Kofman. În 2008, când Rusia a invadat Georgia, navele au fost folosite pentru a ataca orașul-port georgian Poti. Alte nave rusești sunt mutate strategic în locuri din Marea Neagră și Marea Mediterană pentru a descuraja orice intervenție NATO,a spus el.

Oficialii britanici estimează că alte 14 batalioane rusești se îndreaptă spre Ucraina, fiecare numărând aproximativ 800 de soldați, pe lângă cele 100 de batalioane masate la granițe – o forță despre care se credea deja capabilă să lanseze o invazie.

Miniștrii sunt de părere că președintele rus nu a decis încă să atace Ucraina și s-ar putea să nu o facă niciodată. Dar acumularea continuă a forțelor( peste 150.000 de soldați) l-a determinat pe Boris Johnson să întrerupă o călătorie în Cumbria pentru a prezida o întâlnire de urgență Cobra de marți, potrivit The Guardian.

Rusia a negat întotdeauna că intenționează să invadeze. Ministrul său de externe, Serghei Lavrov, i-a spus lui Putin, într-o ședință publică  luni, că, deși negocierile dintre Rusia și Occident nu pot „continua la infinit, aș sugera să le continuăm și să le extind în această etapă”.

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, urmează să viziteze Moscova marți, deși nu se așteaptă la nicio realizare, având în vedere cerințele Rusiei: ca Ucrainei să nu i se permită niciodată aderarea la NATO și ca Occidentul să-și retragă trupele din Europa de Est.

Săptămâna trecută, SUA le-a spus aliaților că o invazie ar putea avea loc miercuri, dar acumularea continuă a Rusiei sugerează că Kremlinul nu crede că a adunat toate forțele de care are nevoie pentru a-și amenința vecinul.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că țara sa nu va fi intimidată de Rusia și că miercuri ar trebui să fie „o zi a unității”. „Vrem pace și vrem să rezolvăm toate problemele exclusiv prin negocieri”, a spus el, dar a adăugat că armata ucraineană este „mult mai puternică decât cea de acum 8 ani.” și că Ucraina vrea libertate și este gata să lupte pentru aceasta în cazul în care Rusia invadează.

Cu toate acestea, avertismentele au determinat Marea Britanie să sfătuiască toți cetățenii britanici din Ucraina să plece acum, în timp ce mijloacele comerciale sunt încă disponibile. Se estimează că există aproximativ 1.300 de britanici în Ucraina, deși 200 au spus că nu vor să plece.

Luni, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că ultimii câțiva diplomați americani din ambasada de la Kiev se vor muta la vest, la Lvov, „din cauza accelerației dramatice a masării forțelor ruse”.

Sâmbătă, un înalt oficial al departamentului de stat le-a spus reporterilor că o mână de diplomați americani vor rămâne în capitală „pentru a putea continua să lucreze îndeaproape cu guvernul ucrainean și pentru a ne asigura că avem cele mai bune informații posibile pentru liderii noștri și președintele despre ceea ce se întâmplă”. Schimbarea de două zile mai târziu sugerează că evaluările de securitate din SUA s-au întunecat și mai mult.

Ambasadorul Marii Britanii în Ucraina, Melinda Simmons, a spus că va rămâne la Kiev cu o echipă principală de diplomați. 

Surse din apărare au spus că planul pentru orice invazie rusă vizează încercuirea Kievului, dar că va fi însoțit de „mai multe axe de atac” care vizează tăierea forțelor ucrainene din estul țării. Rusia ar încerca să instaleze un guvern marionetă.

Dar Marea Britanie crede că Putin riscă să subestimeze nivelul rezistenței populare ucrainene la orice invazie și încercare de schimbare de regim. Opinia Marii Britanii este că este probabil să existe „o insurgență rezonabil de bine organizată” și că Rusia s-ar putea bloca într-un conflict care ar putea curma zeci de mii de vieți.

SUA, Marea Britanie și UE au lucrat împreună la un pachet de sancțiuni economice care ar viza Rusia în cazul unui atac, iar Truss le-a indicat parlamentarilor în briefing că acestea vor fi probabil implementate în valuri.

 

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close