Antena 3 CNN Externe Turcia - Siria. Istoricul unui conflict care stă să EXPLODEZE în orice moment

Turcia - Siria. Istoricul unui conflict care stă să EXPLODEZE în orice moment

Turcia - Siria. Istoricul unui conflict care stă să EXPLODEZE în orice moment
Sursa foto: Foto: Mediafax/ AFP
04 Oct 2012   •   19:09

Relaţiile între Damasc şi Ankara, marcate prin tensiuni de la începutul revoltei din Siria în martie 2011, au cunoscut recent o escaladare bruscă din cauza tirurilor siriene trase asupra unui sat frontalier turc, scrie AFP.

Turcia, care a fost multă vreme un aliat al regimului sirian, împarte o frontieră de 900 de kilometri cu Siria şi găzduieşte în prezent aproape 100.000 de refugiaţi sirieni. Aceasta îi susţine deschis de câteva luni pe rebelii Armatei Siriene Libere (ASL) şi a îndemnat în numeroase rânduri la îndepărtarea de la putere a lui Bashar al-Assad.

CRONOLOGIA DATELOR CHEIE ÎN CONFLICTUL TURCO-SIRIAN
   
    - 29 aprilie 2011: Sosirea în sudul Turciei a unui prim grup de refugiaţi sirieni care fugeau de violenţe.

    - 13 septembrie 2011:
"Poporul sirian nu crede în (Bashar) al-Assad, nici eu", declară premierul truc Recep Tayyip Erdogan. La 21 septembrie, afirmă că Turcia a întrerupt dialogul cu Siria.

    - 2 octombrie 2011: Opoziţia siriană anunţă de la Istanbul crearea Consiliului Naţional Sirian (CNS), coaliţie a unor curente politice ce se opun regimului.

    - 4 octombrie 2011:
Colonelul Riad al-Assad - care şi-a anunţat fuga la sfârşitul lui iulie - a dezertat în Turcia şi formează ASL, o forţă compusă din dezertori şi civili înarmaţi.

    - 15 noiembrie 2011: Primele sancţiuni ale Turciei împotriva Damascului soldate cu întreruperea exploatărilor de petrol. La 30 noiembrie, serie de sancţiuni economice.

   ***
    - 13 martie 2012: Siria amplasează mine la frontieră pentru a împiedica trecerea refugiaţilor (oficial turc).

    - 9 aprilie 2012:
Tiruri ale forţelor siriene ating o tabără de refugiaţi sirieni pe teritoriul turc.

    - 22 iunie 2012:
Distrugerea unui avion de vânătoare turc de către apărarea antiaeriană siriană, în timp ce, potrivit Ankarei, se afla în spaţiul aerian internaţional.

    - 28 august 2012: Peste 80 de mii de sirieni au trecut graniţa dintre Turcia şi Siria, alungaţi de violenţele provocate de regimul condus de preşedintele Bashar al Assad.

    - 05 septembrie 2012:
Premierul turc Recep Tayyip Erdogan acuză regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad că a devenit un "stat terorist", comiţând masacre împotriva populaţiei sale civile. Premierul a denunţat încă o dată "masacrele în masă" comise de regim împotriva populaţiei. "Bashar a intrat până la gât în sângele" concetăţenilor săi, a subliniat el, în faţa partidului său.

    - 19 septembrie 2012: Trei persoane sunt rănite în localitatea turcă Akcakale (sud-est) de tiruri provenind de la postul de frontieră sirian Tall al-Abyad, unde rebelii luptau împotriva forţelor guvernamentale. Pe 28 septembrie, un obuz tras de la acest post răneşte o persoană şi provoacă pagube materiale la Akcakale. Între timp, armata turcă a deplasat tunuri şi rachete antiaeriene în apropierea postului de frontieră.

    - 2 octombrie 2012: Un luptător kurd sirian este ucis de către armata turcă la frontieră, anunţă un ONG sirian. Conform Ankarei, doi kurzi membri ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) au fost ucişi de către armata turcă în timp ce încercau să intre în Turcia.

    - 3 octombrie 2012: Mai multe obuze trase din Siria lovesc Akcakale şi ucid cinci civili, între care o mamă şi cei trei copii ai săi. Armata turcă bombardează în consecinţă mai multe "'ţinte" în teritoriul sirian. Potrivit unui ONG sirian, "mai mulţi soldaţi sirieni" sunt ucişi.

    - 4 octombrie 2012:
Turcia obţine aprobarea Parlamentului său pentru a continua bombardamentele. Decizia Parlamentului de a autoriza operaţiuni militare împotriva Siriei nu înseamnă un mandat pentru un război cu Siria, ci are mai degrabă un caracter "disuasiv", a explicat vicepremierul turc. În acest timp, Siria şi-a prezentat scuzele pentru incidentul de miercuri.







×
Subiecte în articol: refugiati
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close