Antena 3 Externe Uniunea Europeană Brexit fără acord, un dezastru pentru britanici. Ce s-ar întâmpla

Brexit fără acord, un dezastru pentru britanici. Ce s-ar întâmpla

13 Mar 2019   •   13:24
Brexit fără acord, un dezastru pentru britanici. Ce s-ar întâmpla
Sursa foto: Foto: pixabay.com

Economiştii atrag atenţia că britanicii se vor confrunta cu un val de scumpiri în cazul în care se va ajunge la un Brexit fără acord. Experţii financiar subliniază faptul că un Brexit fără acord va avea efectul unei lovituri de baros la adresa economiei britanice. Teoretic, după data de 29 martie, dată la care Marea Britanie ar urma să iasă din Uniunea Europeană, va veni un val de scumpiri pentru produsele importate din Uniunea Europeană, de la autoturisme la alimente.

O ieşire unilaterală a Marii Britanii din Uniunea Europeană va provoca creşteri de 10,6% la autoturisme şi camioane, produse care până acum sunt scutite de taxe. Astfel, o maşină obişnuită, de exemplu un Volkswagen Golf, va fi mai scump cu 2.000 de lire pe piaţa din Marea Britanie faţă de preţul de acum. De asemenea, vor fi introduse taxe pe produse alimentare importate din Uniunea Europeană, cum ar fi carnea de vită, de pui, de miel, de porc, brânza de tip Cheddar. Prin urmare, spun analiştii, o friptură de vită din Irlanda, de 255 de grame, care acum costă 3,80 de lire în supermaketurile britanice, va fi 5,80 de lire, iar 250 de grame de brânză gouda olandeză va costa 2,55 de lire în loc de 2,25 de lire. 

Pe de altă parte, taxele vor fi reduse pe importurile venite din afara Uniunii Europene, cum ar fi China sau Statele Unite. Nici această mişcare nu este considerată în totalitate benefică pentru experţii în economie, care sunt de părere că astfel vor fi distruse ramuri ale industriei britanice, cum ar fi industria producerii oţelului sau al sectorului manufactură, scrie jurnalul.ro.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close