Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Brexit: Marea Britanie votează dacă părăseşte sau rămâne în UE. Soarta Europei, decisă astăzi

Brexit: Marea Britanie votează dacă părăseşte sau rămâne în UE. Soarta Europei, decisă astăzi

Brexit: Marea Britanie votează dacă părăseşte sau rămâne în UE. Soarta Europei, decisă astăzi
23 Iun 2016   •   08:15

Britanicii votează joi asupra apartenenţei lor la Uniunea Europeană în cursul unui referendum istoric care le va decide viitorul şi pe cel al Europei.

 

UPDATE 9.00 - Urnele s-au deschis. Potrivit celor mai recente sondaje, 51% dintre britanici ar fi în favoarea rămânerii în UE.

----------------------------

Știrea inițială

La capătul unei campanii agitate, axată pe imigraţie şi pe prosperitate economică, un număr record de cetăţeni - 46,5 milioane - s-au înscris pentru a vota, începând de la ora 06:00 GMT. Rezultatul final ar urma să fie anunţat vineri dimineaţa. 

Două sondaje apărute în ajun dădeau un uşor avans susţinătorilor ieşirii din UE (British Exit, Brexit), dar un al treilea plasa rămânerea în UE pe primul loc. 

Alegătorii trebuie să răspundă întrebării: 'Regatul Unit trebuie să rămână membru al UE sau să părăsească UE ?', având de ales între aceste două cazuri. 

Miza este mare şi toţi conducătorii europeni au intervenit pentru a reţine britanicii, conştienţi că plecarea lor ar crea o ameninţare de dezintegrare a UE. 

În afară de consecinţele economice imediate pentru ţară - puternice tulburări pe pieţele financiare şi devalorizarea probabilă a lirei sterline -, un Brexit ar fi dăunător pe termen lung, au avertizat toate marile instituţii internaţionale, de la FMI la OCDE. 

El ar deschide o perioadă de turbulenţe politice, cu plecarea probabilă a premierului conservator David Cameron, care a lansat acest referendum şi a desfăşurat o campanie pentru menţinerea în UE. El ar putea, de asemenea, să antreneze o implozie a Regatului Unit dacă scoţienii, eurofili, îşi pun în aplicare proiectul de a organiza un nou referendum asupra independenţei lor. 

David Cameron a pledat până în ultima zi a campaniei pentru a-şi convinge concetăţenii să rămână în UE, argumentând că ţara va fi acolo 'mai prosperă, mai sigură şi mai puternică' şi avertizând împotriva unui 'salt într-un necunoscut ireversibil'. 

Partidul de opoziţie laburist şi naţionaliştii scoţieni din SNP au rămas în tabăra 'In', împreună cu City-ul londonez, centrul financiar al capitalei britanice, care vrea să-şi păstreze rolul de punct de intrare în UE pentru firmele străine. 

În tabăra Brexit, fostul primar al Londrei Boris Johnson a preluat conducerea conservatorilor eurosceptici şi prezice un viitor radios britanicilor dacă îşi regăsesc 'independenţa'. Eliberaţi de directivele UE, ei şi-ar relua controlul asupra legilor, finanţelor şi frontierelor proprii, precum şi - în consecinţă - asupra migraţiei, a asigurat el. 

Partidul eurofob UKIP, condus de Nigel Farage, şi-a axat întreaga campanie pe controlul asupra imigraţiei şi a sfârşit prin a-şi şoca până şi propria tabără cu un afiş arătând o coloană de refugiaţi barată de comentariul ' Punct de ruptură'. 

Votul de joi va arăta dacă aderarea la UE în 1973 a Marii Britanii va fi reconfirmată. Deja, Regatul Unit nu face parte nici din spaţiul Schengen, nici din zona euro, neîncetând să-şi consolideze propriul statut în cadrul UE. El ar putea deveni prima ţară mare care se decide să o părăsească.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Brexit vot referendum Marea Britanie
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close