Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Comisia Europeană, mesaj pentru România: Plafonarea preţurilor la gaze încalcă regulile europene

Comisia Europeană, mesaj pentru România: Plafonarea preţurilor la gaze încalcă regulile europene

Comisia Europeană, mesaj pentru România: Plafonarea preţurilor la gaze încalcă regulile europene
Sursa foto: Foto: Pixabay.com
07 Mar 2019   •   15:49

Comisia Europeană susţine că mecanismul prin care România a plafonat preţurile la gazele naturale, în luna decembrie, prin Ordonanţa 114, contravine regulilor europene şi nu protejează de fapt consumatorii casnici. Instituţia ne-a trimis, joi, o scrisoare de avertisment în acest sens. 

Prin Ordonanţa 114, Guvernul a decis plafonarea preţurilor gazelor naturale în următorii trei ani, la nivelul de 68 lei/MWh, pentru consumatorii casnici. Pentru consumatorii industriali preţul va fi, de asemenea, plafonat însă va fi un mix între preţul de 68 de lei pentru consumatorii industriali, preţul de import şi costul de înmagazinare. 

„În urma analizării măsurilor legislative adoptate de România în decembrie 2018, Comisia a constatat că sistemul preţurilor angro reglementate nou introduse pe piaţa gazelor din România este contrar cerinţelor juridice ale UE”, se arată într-un comunicat al instituţiei. 

De asemenea, Comisia mai consideră că aceste măsuri nu sunt adecvate pentru a atinge în mod sustenabil obiectivul de a proteja consumatorii casnici de creşteri excesive ale preţurilor.

Sursa: adevarul.ro.

×
Subiecte în articol: gaze Comisia Europeana
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close