Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Manfred Weber, cap de listă al Partidului Popular European (PPE) pentru alegerile europarlamentare

Manfred Weber, cap de listă al Partidului Popular European (PPE) pentru alegerile europarlamentare

Manfred Weber, cap de listă al Partidului Popular European (PPE) pentru alegerile europarlamentare
08 Noi 2018   •   16:08

Germanul Manfred Weber a fost ales joi, la Helsinki, cap de listă al Partidului Popular European (PPE) pentru alegerile europarlamentare din mai 2019, ceea ce îl face pe politicianul german favorit la preşedinţia viitoarei Comisii Europene (2019-2024), transmite dpa. 

Weber a fost votat de 492 de delegaţi PPE (79,2%) şi declarat câştigător în dauna fostului premier finlandez Alexander Stubb, care a obţinut 127 de voturi (20%). 

Parlamentul European a solicitat ca preşedinte al Comisiei Europene să devină unul dintre capii de listă în alegerile europarlamentare, aşa cum s-a întâmplat cu Jean-Claude Juncker în 2014 (aşa-numitul sistem 'Spitzenkandidat'). Eventualul nominalizat va trebui să fie aprobat de o majoritate în Parlamentul European, dar Consiliul European va trebui să aprobe decizia finală. 

Acest sistem a fost introdus pentru a îmbunătăţi transparenţa şi a spori rata participării electoratului la alegerile pentru Parlamentul European. 

La scurt timp după votul din congresul PPE, cancelarul german Angela Merkel l-a felicitat pe Manfred Weber, care este liderul grupului PPE din Parlamentul European şi membru al Uniunii Creştin-Sociale (CSU), aliatul bavarez al Uniunii Creştin-Democrate (CDU). Merkel a spus că Weber a 'construit o punte' între campania sa electorală din Bavaria şi misiunea europeană care îl aşteaptă. 

Cel mai puternic rival al lui Manfred Weber în cursa pentru şefia Comisiei Europene este Frans Timmermans, candidatul Partidului Socialiştilor Europeni (PES), formaţiune care va organiza un congres la Lisabona pe 7 şi 8 decembrie. 

În perspectiva alegerilor europarlamentare din 23-26 mai 2019, candidaţii 'cap de listă' ar urma să îşi facă o campanie paneuropeană în numele familiilor politice pe care le reprezintă. 

Postul de preşedinte al Comisiei Europene este considerat unul dintre cele mai importante din arhitectura UE. Rolul executivului comunitar de a veghea la respectarea tratatelor UE, de a elabora iniţiative legislative şi de a negocia acorduri cu ţări terţe, de exemplu în domeniul comercial. Comisia Europeană are angajaţi la Bruxelles aproximativ 32.000 de angajaţi. 

În cazul în care va deveni preşedinte al Comisiei Europene pentru perioada 2019-2024, Manfred Weber va fi al doilea german care ocupă această funcţie, după Walter Hallstein, care a fost prima persoană din acest post, în perioada 1958-1967. La acea vreme, Comunitatea Economică Europeană, precursoarea Uniunii Europene, avea numai şase state membre - Germania, Franţa, Italia, Olanda, Belgia şi Luxemburg.

×
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close