Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Merkel, prima declaraţie publică după eşecul negocierilor dintre Grecia şi creditori

Merkel, prima declaraţie publică după eşecul negocierilor dintre Grecia şi creditori

Merkel, prima declaraţie publică după eşecul negocierilor dintre Grecia şi creditori
29 Iun 2015   •   14:40

Cancelarul german Angela Merkel a declarat luni că eșecul euro ar fi cel al Europei, făcând apel la un 'compromis', relatează AFP, preluată de Agepres.
'Dacă euro eșuează, Europa eșuează', a declarat cancelarul în fața reprezentanților partidului său conservator la Berlin, în prima sa declarație publică după eșecul negocierilor de la Bruxelles între Grecia și creditorii săi.

'Dacă ne pierdem capacitatea de a găsi compromisuri, atunci Europa este pierdută', a avertizat ea.

Mai înainte, purtătorul de cuvânt al cancelarului german a declarat că Angela Merkel este 'evident dispusă' să reia discuțiile cu omologul său grec Alexis Tsipras 'dacă acesta dorește'.

'Evident, ea rămâne dispusă să reia discuțiile cu premierul grec Alexis Tsipras. Suntem deschiși la discuții dacă partea elenă simte nevoia. Obiectivul muncii noastre este o zonă euro puternică. Grecia este un caz special', a afirmat Steffen Seibert, într-o conferință de presă.

'După cum știți, guvernul federal, în măsura posibilităților sale, a sprijinit cu adevărat un acord între Grecia și creditorii internaționali. Cancelarul, împreună cu președintele francez Francois Hollande, s-au implicat personal în acest lucru', a mai spus oficialul german.

În acest context, a subliniat purtătorul de cuvânt, dacă organizarea unui referendum este 'o decizie legitimă a guvernului grec', atunci este de asemenea de 'datoria partenerilor europeni să-și asume responsabilitatea individual și colectiv', a subliniat Steffen Seibert.

Premierul grec Alexis Tsipras a anunțat vineri organizarea, la 5 iulie, a unui referendum în legătură cu acceptarea sau nu a condițiilor puse de creditorii Greciei (UE, BCE, FMI), condiții pe care el le-a calificat drept 'umilitoare', potrivit Agepres. 

 

×
Subiecte în articol: criza Grecia Angela Merkel UE
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close