Antena 3 Externe Uniunea Europeană Parlamentul European a aprobat programul Hercule III, de protejare a intereselor financiare ale UE

Parlamentul European a aprobat programul Hercule III, de protejare a intereselor financiare ale UE

15 Ian 2014   •   15:12
Parlamentul European a aprobat programul Hercule III, de protejare a intereselor financiare ale UE
Sursa foto: Foto: capreform.eu

Parlamentul European a adoptat, miercuri, programul Hercule III, în valoare de 110 milioane de euro, care prevede combaterea fraudei, corupţiei şi a oricăror alte activităţi ilegale care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii, inclusiv a contrabandei cu ţigări şi a contrafacerii acestora, informează Mediafax.
   
Regulamentul Programului Hercule III a fost adoptat de Parlamentul European cu 644 de voturi "pentru", 14 voturi "împotrivă" şi 12 abţineri.
   
Rezoluţia PE privind Hercule III precizează că ar trebui adoptat un nou program pentru a continua şi chiar dezvolta activităţile la nivelul Uniunii şi al statelor membre privind combaterea fraudei, corupţiei şi a oricăror alte activităţi ilegale care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii, inclusiv combaterea contrabandei şi a contrafacerii de ţigări.
   
Obiectivul general al Programului este protejarea interesului financiar al Uniunii, crescând, astfel, competitivitatea economiei europene, şi asigurând protecţia banilor contribuabililor.
   
Realizarea acestui obiectiv se măsoară, printre altele, prin valoarea recuperărilor încasate în urma cazurilor de fraudă detectate prin acţiuni comune şi operaţiuni transfrontaliere.
   
Reprezentanţii ţărilor care fac parte din procesul de stabilizare şi asociere pentru ţările din Europa de Sud-Est, Federaţia Rusă şi anumite ţări cu care UE a încheiat acorduri de asistenţă reciprocă în ceea ce priveşte combaterea fraudei şi reprezentanţii organizaţiilor internaţionale pot lua parte la activităţi organizate în cadrul programului Hercule III, se arată în rezoluţie.
   
Pachetul financiar pentru punerea în aplicare a programului pentru perioada 2014-2020 este de 110 milioane de euro. În cadrul programului vor fi cofinanţate mai multe proiecte, precum achiziţionarea şi instalarea de echipamente pentru scanarea autovehiculelor în vederea depistării ţigărilor şi altor mărfuri de contrabandă. Uniunea va cofinanţa proiectele eligibile cu sume de până la 80% din valoarea totală, mergând până la 90% în cazuri excepţionale, pentru statele membre de la frontierele externe ale Uniunii care se confruntă cu riscuri mai mari de contrabandă şi alte activităţi ilegale prin care sunt fraudaţi banii europeni.
   
În cadrul dezbaterilor de marţi seară, raportorul proiectului de rezoluţie, europarlamentarul PDL Monica Macovei, a precizat că, în 2011, statele membre ale Uniunii au pierdut venituri fiscale de peste 11 miliarde de euro din cauza contrabandei cu ţigări. "Aceşti bani au mers în buzunarele celor care controlează crima organizată", a completat Macovei.
  
Regulamentul programului Hercule III se aplică imediat, el nu trebuie transpus în legislaţia internă. Acesta va fi implementat în cadrul financiar multianual 2014-2020, înlocuind Hercule II.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
UE
Parteneri
x close