Antena 3 Externe Uniunea Europeană Parlamentul European a cerut suspendarea negocierilor de aderare a Turciei la Uniunea Europeană

Parlamentul European a cerut suspendarea negocierilor de aderare a Turciei la Uniunea Europeană

13 Mar 2019   •   20:44
Parlamentul European a cerut suspendarea negocierilor de aderare a Turciei la Uniunea Europeană

Parlamentul European a cerut miercuri suspendarea negocierilor de aderare a Turciei la Uniunea Europeană (UE), însă fără a decide stoparea definitivă a acestora, informează AFP. 

Într-un text adoptat cu 370 de voturi pentru, 109 împotrivă şi 143 abţineri, parlamentarii europeni, reuniţi în sesiune plenară la Strasbourg, s-au declarat "foarte îngrijoraţi de bilanţul prost al Turciei în ceea ce priveşte respectarea drepturilor omului, statul de drept, libertatea mass-media şi lupta împotriva corupţiei, precum şi de sistemul prezidenţial atotputernic". 

În consecinţă, Parlamentul European "recomandă suspendarea oficială a actualelor negocieri de aderare a Turciei la UE". 

O decizie finală în acest sens îi revine Consiliului, care regrupează guvernele statelor-membre. 

Deputaţi din partea Partidului Popular European (PPE) au depus un amendament prin care se cere oprirea definitivă a negocierilor, însă acesta a fost respins de Parlamentul European. 

Cu toate acestea, o majoritate vrea să continue să-i "susţină pe cetăţenii turci" şi să "menţină deschis dialogul politic şi democratic". 

Pe Twitter, Omer Celik, purtătorul de cuvânt al Partidului Justiţiei şi Dezvoltării al preşedintelui Erdogan, a acuzat Parlamentul European că "priveşte lumea prin fereastra îngustă a extremei drepte". 

Negocierile asupra unei eventuale aderări a Turciei la UE au debutat în 2005, însă se află într-un punct mort, relaţiile dintre Bruxelles şi Ankara devenind extrem de tensionate după tentativa de puci eşuată din iulie 2016, urmată de represalii împotriva opozanţilor şi jurnaliştilor.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
x close