Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Rovana Plumb, Comisarul European român, la vot la Bruxelles. Ambasadorul României la Londra: Partidele ar trebui să susțină comisarul desemnat de România

Rovana Plumb, Comisarul European român, la vot la Bruxelles. Ambasadorul României la Londra: Partidele ar trebui să susțină comisarul desemnat de România

Rovana Plumb, Comisarul European român, la vot la Bruxelles. Ambasadorul României la Londra: Partidele ar trebui să susțină comisarul desemnat de România
13 Sep 2019   •   20:30

Rovana Plumb este numele care apare în dreptul României pe lista provizorie a viitoarei Comisii Europene, anunțată luni pe site-ul comisiei, cu acordul președintelui ales, Ursula von der Leyen.

Lista a fost întocmită după o serie de interviuri desfășurate în ultimele săptămâni cu persoanele propuse de statele membre ale UE că și candidați la posturile de comisari europeni, se arată în comunicatul postat pe site-ul Comisiei Europene. României i-a fost desemnat în viitoarea CE portofoliul Transporturilor, conform unor surse citate în mass-media.

Dan Mihalache susține că a fi în executivul de la Bruxelles „nu este un concurs de competențe sau de aptitudini”, ci „o chestiune de negociere politică”. Mai mult, ambasadorul României la Londra afirmă că „riscăm să fim penibili” cu dezbaterea internă pe această temă și „nu are rost să ne facem de râs contestându-l pe cel care ne va reprezenta în Comisia Europeană”.

„Cei poartă această dezbatere în plan intern nu înțeleg mecanismele de funcționare ale UE. Comisarii sunt desemnati de guvernele statelor membre. Poate ne place sau nu, poate nici mie nu-mi nu-mi place, dar acesta e mecanismul. Poate că în dezbaterea publică ar trebui să se înțeleagă că portofoliul nu e neapărat legat de competenta persoanei respective. A fi comisar european nu e un concurs de competențe sau aptitudini. Competențele sunt asigurate de comisie, important la nominalizare e ca acel comisar sa aibă o viziune.

E o chestiune de negociere politică care se poartă la nivelul statelor. De aceea aș recomanda tuturor partidelor să extragă această chestiune din disputa politică internă și să sustină comisarul desemnat din partea Româmiei.Nu are rost să ne facem de râs contestându-l pe cel care ne va reprezenta în Comisia Europeană”, a declarat pentru HotNews.ro Dan Mihalache, întrebat despre nominalizarea Rovanei Plumb, puternic contestată de opoziția la București.

×
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close