Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Victor Negrescu, despre planul de relansare economică după pandemia de COVID-19

Victor Negrescu, despre planul de relansare economică după pandemia de COVID-19

Victor Negrescu, membru in Parlamentul European, a susținut o conferință de presă pe tema: „Acțiunea UE pentru combaterea efectelor pandemiei de COVID - 19”.

Victor Negrescu, despre planul de relansare economică după pandemia de COVID-19
03 Iun 2020   •   11:35

Fostul ministru delegat pentru afaceri europene a anunțat și planul de relansare economică prezentat de Comisia Europeană în Parlamentul European, un plan care vine cu o serie de soluții gândite de Parlamentul European, în așa fel încât Europa să treacă mai bine peste această criză.

„Acest plan a pornit de la o realitate, într-adevăr pandemia COVID-19 a avut un efect puternic asupra economiei europene, asupra econimiei din statele membre și în acest sens avem câteva elemente care merită să fie scoase în evidență.

În primul rând, avem un studiu al Parlamentului European, care a scos în evidență faptul că 6 din 10 europeni întimpină probleme economice generate de COVID-19 și, totodată, un număr important dintre aceștia se așteaptă din partea Uniunii Europene să existe o reacție mai fermă, mai clară, mai puternică. Aproape jumătate dintre europeni doresc o reacție mai importantă din partea Uniunii Europene, ceea ce a condus la o serie de dezbateri și discuții la nivel european pentru identificarea unei soluții. Economia europeană se va contracta ca urmare a efectelor pandemiei cu aproape 7%, dacă vorbim de un al doilea val vorbim de 16% impactul asupra economiei europene. Evident și România este afectată în acest sens și de aceea este util un plan de redresare, care să ajute toate statele membre.

Suplimentar vorbim de aproape jumătate dintre firmele europene care întâmpină probleme de finanțare, aceste probleme merg de la 720 de miliarde de euro la un trilion și un pic de euro, necesarul de finanțare pentru companiile europene. O parte dintre state au identificat soluții, au fost dezvoltate scheme de ajutor de stat (...) Nevoia de finanțare este vizibilă și în ceea ce înseamnă infrastructura socială, nevoia de finanțare pentru infrastructura socială a crescut până la 192 de miliarde de euro, doar pentru zona de educație. Practic, criza actuală a generat o creștere a nevoii de finanțare cu aproape 15 miliarde de euro.

În total în această perioadă de criză, ajutoarele de stat s-au ridicat până la 2 trilioane de euro, jumătate provenind din partea unui stat membru”, a susținut Victor Negrescu.

 

×
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close