Antena 3 CNN High Tech Capsula Soyuz, cu cei doi sateliţi ai GPS-ului UE, a decolat din Guyana franceză

Capsula Soyuz, cu cei doi sateliţi ai GPS-ului UE, a decolat din Guyana franceză

Capsula Soyuz, cu cei doi sateliţi ai GPS-ului UE, a decolat din Guyana franceză
Sursa foto: Foto: INTACT Images/EPA
21 Oct 2011   •   15:26
O capsulă rusească Soyuz a decolat vineri dimineaţă din Guyana franceză - o premieră în istoria lansărilor spaţiale ruseşti -, având la bord primii doi sateliţi din sistemul de navigaţie Galileo, informează BBC. Galileo este concurentul european al sistemului american GPS, 

Această misiune Soyuz are o durată prevăzută de trei ore şi 50 de minute.

Motoarele legendarului lansator rusesc au pornit, aşa cum era prevăzut, la ora 10.30 GMT, iar după aproximativ două minute, capsula Soyuz s-a separat de cele patru propulsoare care alcătuiau primul segment al modulului de lansare, continuându-şi apoi cursa spre orbita terestră.

La mai puţin de 10 minute de la decolare, al treilea etaj al lansatorului s-a separat de etajul superior, denumit Fregat, care conţine cei doi sateliţi din sistemul Galileo.

Modulul Fregat îşi va porni apoi propriul motor pentru a putea să plaseze cei doi sateliţi pe orbită, la o altitudine de peste 23.000 de kilometri, la ora 14.20 GMT.

Finanţat în proporţie de 100% de Comisia Europeană şi realizat de Agenţia Spaţială Europeană (ESA), sistemul de navigaţie Galileo poate să asigure o mai bună acoperire şi are o precizie mai mare, în comparaţie cu concurenţii săi, sistemul american GPS şi sistemul rusesc GLONASS.

×
Subiecte în articol: sateliti motor
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close