Antena 3 CNN High Tech Cele mai reuşite telefoane inteligente ale anului. Votează terminalul favorit

Cele mai reuşite telefoane inteligente ale anului. Votează terminalul favorit

Cele mai reuşite telefoane inteligente ale anului. Votează terminalul favorit
17 Oct 2008   •   16:33

Pentru că 2008 a fost, până în acest moment, un an în care telefoanele inteligente au fost lansate pe bandă rulantă, atât înainte cât şi după mediatizatul iPhone, ne propunem să prezentăm o parte dintre cele care fac cu adevărat diferenţa pe piaţa de profil, prin funcţiile oferite dar şi prin design. În acest sens, am selectat 11 telefoane mobile care fac parte din categoria ?smartphones?, pe care le-am descris în rândurile care urmează. Terminalele nu sunt prezentate întâmplător într-o ordine aleatorie. Comentariile şi voturile dumneavoastră vor decide care este cel mai bun telefon inteligent al anului, urmând să alcătuim un top în funcţie de preferinţele astfel exprimate.
High Tech Computer a decis să ducă mai departe seria Touch prin HTC Touch HD, un terminal cu touchscreen, ecran de 3.8-inch TFT-LCD flat cu rezoluţie WVGA de 480 x 800 pixeli. Telefonul dispune de două camere, una principală cu 5 megapixeli şi autofocus, şi o a doua VGA CMOS, sistem de operare Windows Mobile 6.1 Professional, procesor Qualcomm 7201A la 528 MHz, memorie RAM de 288MB şi slot de card Micro SD, pentru extinderea memoriei. Nu trebuie uitată conectivitatea Bluetooth şi Wi-Fi: IEEE 802.11 b/g. De asemenea, HTC Touch HD are intrare de 3,5 milimetri pentru căşti şi Radio FM.

Prezentat în iunie, la San Francisco, noul iPhone 3G a făcut ceva vâlvă pe piaţa de profil. Unii ar spune mult zgomot pentru nimic având în vedere că principalele noutăţi aduse de a doua generaţie iPhone sunt GPS-ul şi conectivitatea 3G/EDGE. În afara acestora, terminalul dispune de o cameră de 2 megapixeli, UMTS/HSDPA (850, 1900, 2100 MHz), ecran de 3,5 inch Multi-Touch (rezoluţie 480x320), Wi-Fi (802.11b/g) şi memorie flash de 8 sau 16 GB.

Edelweiss şi-a câştigat locul în acest top al telefoanelor inteligente deoarece este primul smartphone care rulează sistemul Access Linux Platform (ALP). Mobilul beneficiază de un display cu touchscreen de 3,5 inch, rezoluţie de 480x854 pixeli, quad band GSM, suport UMTS triband (850/1900/2100), memoria internă flash este de 8 sau 16 GB, acumulatorul are 1450 mAh. De asemenea, smartphone-ul dispune de GPS şi de o cameră de 3,2 megapixeli cu autofocus. Dimensiunile telefonului sunt 115 x 56 x 12.3mm şi cântăreşte 130 de grame.

HTC Dream sau G1, este primul telefon mobil dezvoltat de Google în colaborare cu HTC, care rulează sistemul de operare Android. Lansat la sfârşitul lunii septembrie, terminalul a cam dezamăgit prin aspectul său. La capitolul hardware şi software G1 încearcă însă să recupereze. Specificaţiile tehnice includ HSDPA şi Wi-Fi, GPS, cameră foto de 3,1 megapixeli, ecran de 3,17 inch (480x320 pixeli, 65k culori) şi o autonomie cam slabă ? 5 ore de convorbiri, 130 de ore stand-by, greutate - 159 de grame. Printre aplicaţiile telefonului se numără Google Maps, Gmail, Google Talk sau YouTube. Nu dispune de suport Stereo Bluetooth sau înregistrare video.

C905 este primul mobil construit de Sony Ericsson care beneficiază de o cameră de 8,1 megapixeli. Slider-ul dispune de un blitz Xenon şi un LED flash cu rolul de lampă de sistenţă la focalizare, ecran TFT (256k) de 2,4 inch cu rezoluţia de 240x320 pixeli, o cameră video secundară pentru apel video, reţea HSDPA/ GSM (850, 900, 1800, 1900), port USB, Wi-Fi, radio FM cu RDS, Bluetooth şi lista poate continua. Principala atracţie la acest telefon este însă camera de 8,1 megapixeli cu autofocus, printre opţiunile oferite odată cu ea numărându-se funcţiile ?Smart Contrast? (optimizarea contrastului imaginii), ?Face Detection? (focusează automat pe faţa subiectului) şi stabilizatorul de imagine digital.

Nokia 5800 XpressMusic sau Tube este primul terminal al producătorului finlandez cu ecran full touchscreen. După cum sugerează denumirea sa, dispozitivul beneficiază de funcţii avansate pentru muzică inclusiv egalizator grafic, memorie de 8GB şi suport pentru cele mai utilizate formate digitale de fişiere muzicale, ca şi un adaptor multimedia de 3,5 milimetri. Nokia 5800 XpressMusic este primul care are la bază sistemul de operare Symbian S60, optimizat pentru touchscreen. Ecranul are o diagonală de 3.2 inch şi rezoluţie de 640 x 360 pixeli. Nokia 5800 XpressMusic este dotat cu o cameră de 3.2 megapixeli, WiFi, slot pentru carduri microSD de până la 16GB, şi oferă suport pentru Flash, pentru vizualizarea oricărui tip de conţinut web.

Blackberry Storm este primul telefon cu touchscreen construit de RIM (Research In Motion). Are un display de 3,26 inch, cu rezoluţia de 480x320 pixeli, suport CDMA, HSDPA, EV-DO şi EDGE. Sistemul de operare dezvoltata de RIM include în afara funcţiilor de bază, hărţi, player multimedia, browser full HTML, aplicaţii Word, Excel şi PowerPoint. Blackberry Storm dispune de cameră foto de 3,2 megapixeli cu autofocus şi blitz, memorie RAM de 128 MB, una internă flash de 1 GB, slot pentru card microSD şi intrare pentru jack audio de 3,5 milimetri.

Samsung i900 Omnia, comparat cu iPhone-ul celor de la Apple, al cărui rival declarat este, are un design rafinat şi simplu completat de funcţii de top. Display-ul touchscreen WQVGA de 3,2 inch are rezoluţia de 240x400 pixeli. Omnia rulează sistemul de operare Windows Mobile 6.1 Pro care vine cu interfaţa TouchWiz. Camera de 5 megapixeli dispune de autofocus şi alte funcţii utile precum ?face recognition?, ?smile detection? sau ?auto-panorama?. Nu putea lipsi GPS-ul prin intermediul căruia este oferită opţiunea Geotagging, fotografiile realizate având ataşată şi locaţia exactă. Memoria internă a lui Omnia este de 8 sau 16 GB, putând fi mărită prin intermediul unui card microSD cu încă 16 GB. Conectivitatea HSDPA 7,2 Mbps, accelerometrul care realizează trecerea din modul portrait în cel landscape, Wi-Fi, Bluetooth, portul USB şi radioul cu RDS întregesc lista specificaţiilor tehnice ale telefonului.

Deşi nu este cel mai dotat telefon dintre cele prezentate, al doilea LG Prada este cu siguranţă printre cele mai stilate. Anunţat în urmă cu câteva zile, noul terminal LG Prada va fi disponibil pe piaţa europeană până la sfârşitul acestei luni, sau începutul lui noiembrie. Telefonul este aproape identic cu predecesorul său, având în plus o tastatură QWERTY care culisează. Specificaţiile tehnice includ compatibilitatea 3G cu apel video, HSDPA 7,2 Mbps, browser full HTML, cameră de 5 megapixelli cu lentile Schneider-Kreuznach şi conectivitate Wi-Fi.

Sharp Willcom 03 este un smartphone lansat de compania Sharp în cooperare cu Willcom, operatorul japonez de telefonie. Mobilul dispune de o tastatură care culisează în totalitate, de tip QWERTY, frumos colorată, în ton cu telefonul. Sistemul de operare al mobilului este Windows Mobile 6.1 iar procesorul cu ajutorul căruia rulează programul este Marvell PXA270 la 520Mhz, memoria SDRAM de 128MB, şi 256MB memorie Flash. Telefonul dispune de un display touchscreen TFT de 3 inch, cu rezoluţia de 800 x 480, Wi-Fi, USB IrSS, Bluetooth , IrDA, mobile TV (are antenă externă pentru recepţia semnalului TV), şi slot pentru card microSD, o cameră foto/ video de 2 Megapixeli şi o a doua cameră, frontală, pentru apelurile video. Bateria furnizează o autonomie de şase ore pentru convorbiri şi 420 în regim stand-by.

Sony Ericsson a prezentat, la începutul anului, detaliile primului său mobil care are un sistem de operare Windows Mobile. XPERIA X1 deschide calea unei noi generaţii de telefoane inteligente şi este considerat unul dintre principalii adversari ai iPhone. O premieră adusă de Sony Ericsson XPERIA X1 este tastatura full QWERTY de tip slide-out care se deschide "în arc" adică se curbează uşor spre utilizator când este culisată. X1 este dotat cu un impresionant display de tip touch-screen de 3 inch cu rezoluţia de 800 x 480 pixeli, memorie internă de 400 mb, care poate fi mărită cu ajutorul unui card Micro SD şi cu o cameră de 3,2 megapixeli. De asemenea, X1 are receiver GPS dotat cu chipul SiRFstarIII. Internetul de pe XPERIA are suport HSUPA (5,8Mbit/s) şi Wi-Fi, iar bluetooth-ul este deja o banalitate. Procesorul de 528MHz şi 128 MB RAM completează lista specificaţiilor tehnice. Bateria modelului XPERIA este un Li-Ion de 1500 mAh, suficientă pentru 2-3 zile de utilizare medie. Mulţumită sistemului de operare Windows Mobile, XPERIA X1 vine echipat cu aplicaţii Microsoft cum ar fi Word, Excel, PowerPoint, Outlook, Internet Explorer şi Media Player Mobile, aplicaţii care permit utilizatorilor să muncească sau să se relaxeze oriunde s-ar afla.

Florin Tulbure, Antena3.ro

×
Parteneri
Tradiţii şi obiceiuri în prima zi de Paşte. Ce trebuie să faci astăzi
x close