
Politica actualizată și publică a Google privind etica inteligenței artificiale elimină promisiunea că nu va folosi tehnologia AI pentru arme și supraveghere.
Într-o versiune anterioară a principiilor, consultată de CNN, compania a inclus aplicații pe care nu le va urmări. Una dintre aceste categorii era cea a armelor sau a altor tehnologii menite să rănească oamenii. O alta era tehnologia utilizată pentru a supraveghea dincolo de normele internaționale.
Acest limbaj a dispărut de pe pagina actualizată a principiilor.
De când OpenAI a lansat chatbotul ChatGPT în 2022, cursa inteligenței artificiale a avansat într-un ritm amețitor. În timp ce utilizarea inteligenței artificiale a luat amploare, legislația și reglementările privind transparența și etica în domeniul inteligenței artificiale nu au ajuns încă la zi - iar acum Google pare să fi slăbit restricțiile autoimpuse.
Într-o postare pe blog, marți, vicepreședintele senior pentru cercetare, laboratoare, tehnologie și societate, James Manyika, și șeful Google DeepMind, Demis Hassabis, au declarat că cadrele IA publicate de țările democratice au aprofundat „înțelegerea de către Google a potențialului și riscurilor AI”.
„Are loc o competiție globală pentru conducerea IA într-un peisaj geopolitic din ce în ce mai complex. Credem că democrațiile ar trebui să conducă în dezvoltarea IA, ghidate de valori fundamentale precum libertatea, egalitatea și respectul pentru drepturile omului”, se arată în postarea de pe blog.
Postarea a continuat: „și credem că întreprinderile, guvernele și organizațiile care împărtășesc aceste valori ar trebui să colaboreze pentru a crea AI care protejează oamenii, promovează creșterea globală și sprijină securitatea națională.”
Google și-a publicat pentru prima dată principiile AI în 2018, cu ani înainte ca tehnologia să devină aproape omniprezentă. Actualizarea Google este o inversare bruscă a valorilor față de acele principii publicate inițial.
În 2018, Google a renunțat la o ofertă de 10 miliarde de dolari pentru un contract de cloud computing cu Pentagonul, afirmând la momentul respectiv că „nu puteam fi siguri că se va alinia la principiile noastre privind inteligența artificială”. Peste 4.000 de angajați au semnat o petiție în acel an, cerând „o politică clară care să afirme că nici Google și nici contractorii săi nu vor construi vreodată tehnologii de război”, iar aproximativ o duzină de angajați au demisionat în semn de protest.
CNN a contactat Google pentru comentarii.