x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! AcceptX

Fii alături de noi!

Insula din Pacific care face legea pe internet

de D.G.   •   11 Mar 2016   •   17:50
Insula din Pacific care face legea pe internet 817
foto: pixabay.com

Se spune de multe ori că evoluția tehnologiei informației a făcut lumea mai mică și am putea adăuga că a transformat și unele teritorii insignifiante pe hartă în superputeri ale internetului. Insula Tokelau, teritoriu din Oceanul Pacific ce aparține Noii Zeelande, este o cea mai importantă forță în mediul online, surclasând superputeri economice precum SUA, Germania sau Marea Britanie, conform unei hărți întocmite de Nominet, registrul oficial pentru nume de domenii de internet din Marea Britanie.

Nominet a căutat o modalitate de a vizualiza răspândirea internetului la nivel global, iar rezultatul este o hartă a lumii online suprapusă peste planiglob, în care granițele sunt redesenate în funcție de numărul de domenii înregistrate în fiecare țară, fie că este vorba de ".uk" pentru Marea Britanie, de ".de" pentru Germania, ".cn" pentru China sau, de ".ro." pentru România.

Harta lumii online realizată de Nominet pare familiară, însă, dacă o privim cu atenție, remarcăm numeroase discrepanțe față de hărțile cunoscute deja. Astfel, Europa este mai mare, în timp ce SUA s-au micșorat, în mijlocul Pacificului apare o structură gigantică, nefamiliară, iar întregul continent African este mult redus și anumite regiuni ale sale lipsesc cu desăvârșire.

Cea mai importantă "anomalie" de pe această hartă este Tokelau. Într-adevăr, uriașa formă nefamiliară din Pacific, este micuța Insulă Tokelau din Pacificul de Sud, cu o populație de doar 1.400 de locuitori. Cu toate acestea, există peste 31 de milioane de adrese înregistrate pe domeniul ".tk" al micuței insule, împingând Tokelau până pe prima poziție în topul celor mai folosite nume de domenii de țară din lume. Distanța dintre locul întâi, ocupat de Tokelau și ocupantele următoarelor două locuri, China (".cn") și respectiv Germania (".de") este enormă — numărul de domenii ".tk" înregistrate fiind aproape la fel de mare ca și cel al următoarelor două țări din clasament împreună.

 

Mai mult, pe capital.ro.

poza

Actualitate

Făcea asta în fiecare dimineață. Femeia a ajuns în stare critică la un spital din Iași

O femeie se zbate intre viata si moarte dupa ce a fost transportata in stare foarte grava la spital. Medicii sunt sceptici in privinta sanselor sale de supravietuire si spun că, si daca va scapa cu viata, va ramane cu...

25 Oct 2016  •  00:28

poza

Show

O mai stii pe Mona Nicolici? Cum arata fosta prezentatoare la 10 ani de cand s-a retras din televiziune 

Prezentatoarea TV Mona Nicolici a parasit lumea televiziunii in urma cu 10 ani.  Fosta vedeta TV lucreaza acum pentru o mare companie si coordoneaza mai multe proiecte sociale derulate si finantate de...

24 Oct 2016  •  14:04

sati