Antena 3 CNN High Tech Milioane de site-uri vor bloca boții AI care le copiază conținutul, cei neascultători sunt trimiși în „Labirint”

Milioane de site-uri vor bloca boții AI care le copiază conținutul, cei neascultători sunt trimiși în „Labirint”

A.O.
3 minute de citit Publicat la 09:46 02 Iul 2025 Modificat la 11:47 02 Iul 2025
roboti la laptopuri
Jurnaliști, scriitori, artiști, muzicieni și actori din întreaga lume au acuzat companiile AI că și-au antrenat sistemele de Inteligență Artificială cu munca lor fără permisiune sau plată. Foto: Getty Images

Milioane de site-uri, inclusiv cele ale Sky News, The Associated Press și Buzzfeed, vor bloca boții folosiți de Inteligența Artificială pentru a le accesa conținutul fără permisiune. Cloudflare, o companie de infrastructură online, a dezvoltat un sistem de protecție anti-AI pentru a forța aceste companii să plătească pentru conținutul original pe care îl accesează pentru a-și antrena aplicațiile AI. Cum boții învață repede și deja ocolesc unele protocoale de protecție, Cloudflare a creat „Labirintul”, un loc plin cu conținut AI fără sens în care sunt trimiși boții neascultători, scrie BBC. 

Jurnaliști, scriitori, artiști, muzicieni și actori din întreaga lume au acuzat companiile AI că și-au antrenat sistemele de Inteligență Artificială cu munca lor fără permisiune sau plată. 

În Marea Britanie, de pildă, ascensiunea AI a dus la un conflict major între Guvern și artiști precum Sir Elton John în ceea ce privește protecția drepturilor de autor.

Tehnologia Cloudflare țintește boții AI – cunoscuți și ca „crawleri” („târâtori” n.red) – adică programe care explorează internetul, indexând și colectând date. Acești boți sunt esențiali pentru modul în care firmele de AI construiesc, antrenează și operează sistemele lor de AI. 

Deocamdată, Cloudfare spune că tehnologia sa este activă pe un milion de site-uri. 

Roger Lynch, directorul executiv al Condé Nast (care publică reviste precum GQ, Vogue și The New Yorker), a declarat că această inițiativă reprezintă „o schimbare radicală” pentru editori.

„Este un pas esențial spre crearea unui schimb echitabil de valoare pe internet, care protejează creatorii, susține jurnalismul de calitate și trage la răspundere companiile de AI”, a scris el într-o declarație.

Totuși, alți experți spun că va fi nevoie în continuare de protecții legale mai puternice.

Supraviețuirea în era AI

Deocamdată sistemul de protecție e aplicat în mod implicit pentru noii utilizatori ai serviciilor Cloudflare, precum și pentru site-urile care au participat anterior la eforturile de blocare a roboților.

Mulți editori acuză companiile de AI că le folosesc conținutul fără permisiune.

Recent, BBC a amenințat că va intenta un proces împotriva firmei americane de AI, Perplexity, cerând să înceteze imediat folosirea conținutului BBC și să plătească despăgubiri pentru materialele deja utilizate.

Totuși, editorii sunt, în general, dispuși să permită accesul boților motoarelor de căutare, precum Google, pentru că aceștia aduc vizitatori pe site-urile lor. Astfel, Perplexity a acuzat BBC că dorește să protejeze monopolul Google.

Dar Cloudflare susține că AI-ul încalcă înțelegerea tacită dintre editori și „crawleri”: acești boți AI colectează texte, articole și imagini pentru a genera răspunsuri, fără a trimite trafic către sursa originală, ceea ce înseamnă pierderi de venituri pentru creatori.

„Dacă internetul vrea să supraviețuiască erei AI, trebuie să oferim editorilor controlul pe care îl merită și să construim un nou model economic care să funcționeze pentru toți”, a scris Matthew Prince, CEO-ul Cloudflare.

În acest scop, compania are în dezvoltare un sistem denumit „Plată pe Crawl” (Pay Per Crawl), care va permite creatorilor de conținut să solicite companiilor AI plata pentru utilizarea conținutului lor original.

Războiul cu boții

Potrivit Cloudflare activitatea boților AI a explodat. 

„Boții AI generează mai mult de 50 de miliarde de solicitări către rețeaua Cloudflare în fiecare zi”, a anunțat compania în martie.

Există și îngrijorări că unii boți AI ignoră protocoalele existente pentru excluderea lor. Cloudflare a dezvoltat un sistem prin care acești boți „neascultători” sunt trimiși în „Labirint”, o rețea complexă de pagini de internet plină cu conținut generat AI fără sens. 

Atât în Europa, cât și în SUA, creatorii de conținut, deținătorii de licențe și proprietarii de drepturi de autor merg în instanțe pentru a opri ceea ce consideră a fi o încălcare a drepturilor lor de către companiile AI.

Ed Newton-Rex, fondatorul Fairly Trained, o organizație care certifică faptul că sistemele AI sunt antrenate pe date licențiate în mod corespunzător, a salutat această inițiativă – dar a avertizat că „doar o singură companie nu poate face totul”:

„Este, în esență, un plasture lipit acolo unde ar fi nevoie de o operație majoră. Va oferi protecție doar pentru site-urile pe care oamenii le controlează – e ca și cum ai avea o vestă antiglonț care încetează să funcționeze când ieși din casă. Singura cale reală de a proteja conținutul oamenilor de furtul companiilor AI este prin lege.”, a declarat el pentru BBC.

×
x close