Antena 3 CNN High Tech O mare publicaţie americană, atacată de hackeri. Cine se află în spatele atacului informatic

O mare publicaţie americană, atacată de hackeri. Cine se află în spatele atacului informatic

O mare publicaţie americană, atacată de hackeri. Cine se află în spatele atacului informatic
Sursa foto: Foto: businesstech.co.za
31 Ian 2013   •   10:56
Hackerii chinezi au atacat din nou publicaţia New York Times (NYT). Infractorii informatici au pătruns în sistemele computerelor publicaţiei şi au furat parole ale reporterilor şi altor angajaţi.

Potrivit New York Times, atacul a fost respins cu ajutorul unor experţi în domeniul securităţii informatice, atacatorii fiind împiedicaţi să intre din nou în sistem.

Perioada în care au fost comise atacurile a coincis cu publicarea unei investigaţii, la 25 octombrie. Ancheta le viza pe rudele premierului chinez Wen Jiabao, care au acumulat o avere în valoare de câteva miliarde de dolari prin afaceri.

Experţii în domeniul securităţii informatice angajaţi de NYT au strâns probe potrivit cărora hackeri chinezi, utilizând metode pe care unii consultanţi le-au asociat cu cele uilizate de militari chinezi în trecut, au pătruns în reţeaua publicaţiei.

Hackerii au spart conturile de e-mail ale lui David Barboza, şeful biroului NYT din Shanghai, autorul materialelor despre rudele lui Wen, şi lui Jim Yardley, şeful Biroului pentru Asia al publicaţiei, cu sediul în India, care a lucrat anterior ca şef al biroului din Beijing, precizează ziarul.

Hackerii au încercat să ascundă sursa atacurilor pătrunzând mai întâi în computere aparţinând unor universităţi americane şi efectuând atacuri prin acestea. Aceştia au instalat programe de tip "malware" care le-au permis să pătrundă în orice computer din reţea.

Atacatorii au furat parolele fiecărui angajat în parte şi le-au utilizat pentru a obţine acces la computerele persoanle ale unui număr de 53 de angajaţi, majoritatea din afara camerei ştirilor.

×
Subiecte în articol: New York Times atac informatic
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close