Antena 3 CNN High Tech Ochiul bionic, şansa nevăzătorilor la o viaţă normală (FOTO)

Ochiul bionic, şansa nevăzătorilor la o viaţă normală (FOTO)

Ochiul bionic, şansa nevăzătorilor la o viaţă normală <font color=red>(FOTO)</font>
21 Apr 2008   •   11:12

Ştiinţa avnsează cu paşi ameţitor de rapizi, reuşind prin noile inovaţii să transforme imposibilul în lucruri realizabile. Cercetătorii americani de la Doheny Eye Institute din Los Angeles, California, au dezvoltat primul ochi bionic, care îi va ajuta pe orbi să vadă din nou sau pentru prima oară, în cazul celor născuţi fără simţul văzului. Acest lucru este posibil cu ajutorul unei camere video, suficient de mică pentru a se potrivi într-un ochi.

Camera este legată de o retină artificială care transmite imaginile în mişcare prin nervul optic, către creier. Dispozitivul va putea fi implantat peste trei, maxim cinci ani. Omul din spatele fantasticei realizări este doctorul Mark Humayun, profesor de oftalmologie şi inginerie biomedicală, la Doheny Eye Institute, din Los Angeles, California, anunţă Sky News.

"Camera este foarte, foarte mică, consumă foarte puţină energie, aşa că poate fi introdusă în ochi şi astfel se poate sincroniza cu mişcările ochiului", a declarat profesorul. "Aşadar, în următorii patru - cinci ani, sperăm cu toţii să vedem această tehnologie avansând mult mai mult", a continuat doctorul Mark Humayun, citat de Sky News.

MINI-CAMERELE VIDEO DEZVOLTATE DE CERCETĂTORII AMERICANI

Institutul american este un deja un adevărat pionier în acest domeniu, prin dezvoltarea unui tip de vedere artificială împreună cu compania Second Sight. Argus este un sistem disponibil, care a fost deja folosit pentru a oferi o vedere mai rudimentară pacienţilor orbi. Dispozitivul Agus captează imaginile bazându-se pe o cameră video încorporată într-o pereche de ochelari.

Imaginile sunt transformate în semnale electrice care sunt apoi transmise "wirelessly" (n.r. - fără fir) către un implant din spatele retinei. Electrozii din implant decodifică semnalul pentru a crea o imagine alb-negru, care este transmisă creierului prin nervul optic.

Cercetătorii din California lucrează acum la un nou implant care va conţine 1000 de electrozi, care va permite nu doar vizionarea unor imagini alb-negru ci chiar şi recunoaşterea facială.

Sursa foto: Sky News

Antena3.ro

×
Parteneri
Crimă teribilă în fața Parcului Crângași din București
x close