Antena 3 CNN High Tech Roboții care pot ajuta pacienții vârstnici, testați cu succes. Prezența lor în spitale este tot mai aproape de realitate

Roboții care pot ajuta pacienții vârstnici, testați cu succes. Prezența lor în spitale este tot mai aproape de realitate

Roboții Spring, dotați cu inteligență artificială, au fost supuși unor teste realizate în spitale. Cercetătorii au dorit să vadă dacă aceștia sunt capabili să interacționeze cu pacienții și să le înțeleagă nevoile, iar rezultatul a fost pozitiv.

Roboții care pot ajuta pacienții vârstnici, testați cu succes. Prezența lor în spitale este tot mai aproape de realitate
Sursa foto: Profimedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    31 Ian 2024   •   14:15

Roboții Spring au fost testați în spitalele din Franța, unde au fost capabili să poarte conversații naturale, să înțeleagă nevoile pacienților și să îndeplinească sarcini de rutină.

În cadrul testelor, roboții au salutat pacienții, au răspuns la întrebări și au dat indicații.

De asemenea, au înțeles conversații care implicau mai multe persoane în același timp, scrie Sky News.

Profesoara Anne-Sophie Rigaud, șefa de departament la spital, a declarat că "adulții mai în vârstă" au apreciat "compania" roboților.

Citește și: Ministrul Digitalizării, după atacul cibernetic de la Camera Deputaților: "Pe unele dispozitive încă rula Windows 7"

Prin îndeplinirea unor sarcini simple, dar repetitive, roboții au redus, de asemenea, potențialul contact fizic între angajații spitalului și pacienți.

Primele reacții sugerează că utilizarea roboților de asistență socială ar putea reduce riscul de infecție și, în același timp, ar putea crește productivitatea asistentelor și a medicilor.

Profesorul de inteligență artificială Oliver Lemon a declarat că astfel de progrese rapide în tehnologie "deschid o lume de posibilități pentru impactul pozitiv".

"Perspectiva ca roboții să colaboreze fără probleme cu personalul spitalului pentru a îmbunătăți experiența pacientului este acum mai aproape de realitate", a adăugat Lemon, potrivit Mediafax.

 

×
Subiecte în articol: inteligenta artificiala roboti spitale
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close