Antena 3 CNN High Tech Sonda spaţială Phoenix a trimis primele poze de pe planeta Marte (FOTO)

Sonda spaţială Phoenix a trimis primele poze de pe planeta Marte (FOTO)

Sonda spaţială Phoenix a trimis primele poze de pe planeta Marte <font color=red>(FOTO)</font>
26 Mai 2008   •   08:14

Sonda spaţială Phoenix a ajuns pe Planeta Marte, după o călătorie de 10 luni şi de 680 de milioane de kilometri prin cosmos. Operaţiunea de montare a robotului a decurs fără probleme, iar succesul a fost sărbătorit zgomotos de specialiştii americani de la NASA. Phoenix a intrat în atmosfera marţiană cu viteza de 21.000 de kilometri pe oră, ceea ce le-a dat emoţii specialiştilor americani timp de şapte minute.

Vedeţi fotografii trimise de sonda spaţială

Sonda şi-a activat scutul antitermic pentru a frâna viteza de pătrundere în atmosferă. Apoi, cu ajutorul unei paraşute, şi-a încetinit viteza la 210 kilometri pe oră. Motoarele au pornit şi au asigurat o amartizare lină, fără probleme. NASA a aflat mai multe detalii despre acest eveniment odată ce primele imagini au fost trimise de către sonda spaţială.

Primele fotografii istorice ale zonei neexplorate de pe Planeta Roşie au arătat ?câmpia arctică? unde Phoenix a ajuns. Alte imagini au confirmat că echipamentul solar s-a desfăcut cu succes şi că sonda a "păşit" pe propriile picioare şi în siguranţă pe Marte.

Harta misiunilor pe Marte


Phoenix este un nume potrivit pentru misiunea curentă, care a renăscut din două precedente eşecuri. În septembrie, Mars Climate Orbiter s-a prăbuşit pe Marte din cauza unei erori de navigaţie apărută după ce tehnicienii au încurcat sistemul de măsurare imperial cu cel metric. Câteva luni mai târziu, o altă navă NASA, Mars Polar Lander (MPL), a fost pierdută în apropierea Polului Sud al planetei.

Phoenix foloseşte componente de la o sondă geamănă a MPL, Mars Surveyor 2001 Lander, a cărei lansare a fost anulată după eşecurile sus menţionate. Lansată în 4 august 2007 cu o rachetă Delta 2 din Florida, Phoenix este prima sondă care a amartizat în regiunea arctică a Planetei Roşii. Misiunea sa este proiectată să dureze trei luni, timp în care va încerca să depisteze gheaţă şi să detecteze posibilitatea dezvoltării unor forme de viaţă.

Sonda urmează să determine dacă zona arctică a planetei poate fi folosită ca viitoare bază pentru o expediţie de explorare cu echipaj uman.

Foto: NASA

Antena3.ro

×
Parteneri
Este Ziua mondială a râsului | Beneficiile terapiei prin râs, pentru sănătate
x close