Antena 3 CNN High Tech Teroriştii "lucrează". Avioanele vor putea fi deturnate cu ajutorul unui telefon mobil

Teroriştii "lucrează". Avioanele vor putea fi deturnate cu ajutorul unui telefon mobil

Teroriştii "lucrează". Avioanele vor putea fi deturnate cu ajutorul unui telefon mobil
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    13 Apr 2013   •   22:55

Teroriştii ar putea prelua, de la sol, controlul unui avion de pasageri în zbor, cu un simplu telefon mobil programat în acest scop. Îngrijorătorul scenariu aparţine unui expert în siguranţă informatică.

Alţi specialişti spun, însă, că pericolul nu este chiar atât de mare, deşi avertismentul merită luat în seamă.

Este uşor de înţeles ce se poate întâmpla dacă, în timpul zborului, calculatorul de bord al unui avion trece sub controlul unui hacker aflat la sol.

Consultantul german Hugo Teso, care este şi pilot, spune că un asemenea atac informatic de la distanţă este perfect posibil. Dovada: un program creat, demonstrativ, chiar de el, care se poate încărca pe un simplu telefon mobil.

Pe lângă telefon, Teso a mai avut nevoie de câteva piese pe care le-a cumpărat, fără nicio greutate, de pe internet. La program a lucrat trei ani, dar acestea nu ar fi mari piedici pentru terorişti.

"În cel mai rău scenariu pe care mi-l pot imagina, cineva ar putea încerca să folosească aceste deficienţe de securitate într-o tentativă împotriva vieţii persoanelor de la bordul avionului", atrage atenţia Hugo Teso.

Alţi experţi, dar şi Autoritatea Aeronautică Americană, îndeamnă, totuşi, să nu se intre în panică. În demonstraţia sa, Teso a preluat controlul doar asupra unui simulator de zbor. Operaţiunea ar fi mult mai grea la un avion real. Dar avertismentul nu poate fi ignorat.

Chiar şi Hugo Teso recunoaşte că pilotul avionului poate, oricând, să renunţe la calculatorul de bord şi să piloteze singur, ca pe vremuri.




×
Parteneri
Meteorologii au anunțat când scăpăm de ploi
x close