Antena 3 CNN High Tech Toate telefoanele mobile din UE vor avea baterii detașabile, care să poată fi schimbate de orice utilizator. Noua lege a fost adoptată

Toate telefoanele mobile din UE vor avea baterii detașabile, care să poată fi schimbate de orice utilizator. Noua lege a fost adoptată

Consiliul European a adoptat o nouă lege prin care producătorii de telefoane mobile sunt obligaţi să comercializeze, în Uniunea Europeană, produse ale căror baterii să poată fi înlocuite cu uşurinţă de oricine, fără a fi nevoie de instrumente speciale sau expertiză.

Toate telefoanele mobile din UE vor avea baterii detașabile, care să poată fi schimbate de orice utilizator. Noua lege a fost adoptată
Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    05 Sep 2023   •   10:25

Legea va fi aplicată în toate țările membre ale Uniunii Europene, începând cu anul 2027.

Cristian Pocol, Preşedintele Asociaţiei RESPO, a explicat, la Antena 3 CNN, ce implicații are noua lege asupra pieței de smartphone-uri.

"Bateria este componenta cea mai solicitată dintr-un telefon, iar evoluția tehnologică solicită resurse din ce în ce mai mari de energie. Este neapărat necesar ca această baterie să fie în parametri optimi.

Așa cum știți, de cele mai multe ori bateria este cea care ne face să decidem să schimbăm telefonul, pentru că nu este în parametri și telefonul nu mai este mobil, trebuie să fim tot timpul conectați la o sursă de energie.

Este greu să dăm o cifră în acest moment, dar trebuie să spunem că peste 90% din populația adultă a acestui glob folosește cel puțin un telefon smartphone, telefon care în acest moment este înlocuit o dată la doi, maxim trei ani. Prin această decizie, de a avea o baterie separată sau posibilitatea de a înlocui bateria, putem să creștem durata de viață a acestui telefon cu minim 1 an de zile.

Deci, practic, putem să spunem că o treime din numărul de telefoane care sunt puse în piață va fi eliminată din acest circuit, astfel încât resursele necesare pentru construcția acestei treimi vor fi reutilizate. Avem o perspectivă care ne permite să ne gândim inclusiv la impactul redus asupra mediului înconjurător și în același timp să avem în vedere reducerea acelui număr de 23 de milioane de telefoane care sunt în sertar.

Știm cu toții că noi înlocuim telefonul, dar ne ferim să-l trimitem spre un circuit de reciclare. Cu toții ținem acel telefon dintr-o nostalgie a sumei pe care am plătit-o la achiziția lui sau din condiții de securitate informațiilor pe care le deținem. Deci, această decizie poate să aducă un impact pozitiv atât asupra mediului, cât și asupra bugetului de finanțe personal bun.", a explicat specialistul.

Care este varianta corectă de înlocuire a telefonului mobil - variante de reciclare

"Înainte de a lua decizia să înlocuim telefonul, trebuie să ne gândim de două ori dacă este necesară această înlocuire sau dacă putem să prelungim durata de viață a telefonului pe care îl avem.

Dacă am parcurs această etapă și am ajuns la concluzia că este necesar să avem un dispozitiv nou, dispozitivul vechi este bine să îl ducem înapoi în circuitul de reciclare. Acest lucru se face fie prin livrarea lui la magazinul de unde achiziționăm noul produs, să fie un schimb unu-la-unu, fără costuri, sau poate fi dus către un circuit de colectare și reciclare.

Inclusiv organizația noastră pune la dispoziție servicii speciale, atât pe telefon verde, cât și pe curier, prin care aceste telefoane vechi, care nu mai sunt funcționale, pot fi duse către un circuit de reciclare.

Marii producători au înțeles importanța acestor echipamente vechi și că costurile bune pe care pot să le recupereze în materiile prime pe care le regăsesc în telefoanele vechi, în urma unui proces de reciclare, pot să le folosească în construcția de noi telefoane.

Din acest motiv, în categoria echipamente electrice, pentru aceste telefoane mobile, care sunt de înaltă calitate tehnologică, care conțin materii prime speciale, există un interes sporit din partea producătorilor și este ușor, pentru fiecare dintre noi, să ducem aceste telefoane într-o direcție corectă.", a mai explicat Cristian Pocol.

×
Parteneri
FCSB, petrecere ”Made in Romania” după câștigarea titlului
x close