Antena 3 CNN High Tech Un avion fără pilot, propulsat de energie solară, stabileşte un nou record mondial al duratei de zbor: peste 168 de ore

Un avion fără pilot, propulsat de energie solară, stabileşte un nou record mondial al duratei de zbor: peste 168 de ore

Un avion fără pilot, propulsat de energie solară, stabileşte un nou record mondial al duratei de zbor: peste 168 de ore
17 Iul 2010   •   12:56

Un avion fără pilot şi propulsat de energie solară a spulberat, în Arizona, recordul mondial de durată a zborului unui astfel de avion, rezistând în aer timp de şapte zile, a afirmat vineri grupul britanic QinetiQ, care a pus la punct prototipul, relatează AFP.

Zephyr, care o anvergură de 22,5 metri şi o masă de 50 de kilograme, aflat în aer de 168 de ore, continua să zboare vineri deasupra bazei de testare a armatei americane din Yuma (Arizona), şi spera să continue zborul încă o săptămână, potrivit unui comunicat al QinetiQ.

Precedentul record mondial, realizat de un Zephyr al QinetiQ, a fost stabilit în 2008, fiind de 82 de ore şi 37 de minute. Recordul, realizat în absenţa oficialilor Federaţiei aeronautice internaţionale (FAI), nu a fost însă omologat.

FAI s-a deplasat de această dată la Yuma, recordul în curs putând fi recunoscut dacă avionul nu se prăbuşeşte.

Precedentul record oficial, de 30 de ore şi 24 de minute, datează din 2001 şi a fost stabilit de un avion fără pilot de supraveghere al armatei americane, Global Hawk.

Fabricat din fibră de carbon, Zephyr funcţionează graţie unor panouri fixate pe aripile sale, care captează energia solară în timpul zilei. Soarele încarcă şi bateriile care îi permit avionului să îşi continue zborul pe durata nopţii.

Potrivit QinetiQ, Zephyr poate fi folosit pentru observarea pământului sau ca releu de comunicare pentru operaţiunile militare.

Foto: treehugger.com

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: record mondial avion pilot panouri solare
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close