Un hacker a publicat parolele a 90.000 de conturi, ca o avertizare adresată suedezilor "naivi"

de Antena3.ro    |    28 Oct 2011   •   19:47
Un hacker a publicat parolele a 90.000 de conturi, ca o avertizare adresată suedezilor "naivi" Foto: sydney.edu.au
Suedia se confruntă cu cea mai importantă scurgere de date din istoria sa, după ce un hacker a accesat contul Twitter al unui parlamentar de extremă dreapta şi a făcut publice parole şi detalii despre mai mult de 90.000 de conturi private, relatează The Guardian în ediţia electronică.

Hackerul a dezvăluit inclusiv parole şi detalii ale unor conturi aparţinând mai multor jurnalişti suedezi în domeniul politic. El le-a postat pe Twitter din contul lui William Petzall, un controversat parlamentar de extremă dreapta, în vârstă de 23 de ani.

Petzall a respins orice legătură cu publicarea acestor date. El a precizat că urmează un tratament pentru dependenţă de droguri şi alcool într-o clinică din Suedia, după ce a demisionat luna trecută din Partidul Suedezii Democraţi, care se opune imigraţiei.


Însă scandalul s-a amplificat după ce s-a aflat că hackerul a atacat şi cunoscutul portal suedez de bloguri Bloggtoppen.se. Se pare că acesta a accesat portalul în urmă cu câteva luni şi a copiat peste 90.000 de parole şi nume de utilizatori. Acestea au fost publicate şi ele, oferind posibilitatea accesării conturilor unor politicieni cunoscuţi, jurnalişti şi celebrităţi.

Ziarul Aftonbladet a anunţat că alte 57 de site-uri au fost compromise, lucru care face posibilă publicarea datelor de accesare a până la 200.000 de persoane.

Identitatea hackerului rămâne, în continuare, necunoscută. Numele pe care-l utilizează online este sc3a5j.

Într-un interviu pentru cotidianul Expressen, acesta a declarat că a deschis cea mai importantă "breşă" pe Internet din istoria Suediei, pentru a le aminti oamenilor să îşi schimbe parolele mai des. "Am publicat aceste informaţii pentru a le arăta oamenilor că îşi tratează informaţiile în mod greşit. Numeroase pagini (de web) sunt vulnerabile, iar clienţii trebuie să ştie că nu trebuie să utilizeze aceeaşi parolă pentru mai multe servicii online. Aşa am ajuns în conturile Twitter", a declarat el.

Parteneri
x close