Antena 3 CNN High Tech Un studiu surprinzător arată că aproape jumătate dintre tineri își doresc o lume fără internet

Un studiu surprinzător arată că aproape jumătate dintre tineri își doresc o lume fără internet

D.C.
2 minute de citit Publicat la 11:47 20 Mai 2025 Modificat la 11:47 20 Mai 2025
tineri-internet
Un studiu arată că aproape jumătate dintre tineri își doresc o lume fără internet FOTO: Getty Images

Aproape jumătate dintre tinerii ar prefera să trăiască într-o lume în care internetul nu există, potrivit unui nou studiu.

Cercetarea făcută în Marea Britanie arată că aproape 70% dintre tinerii cu vârste între 16 și 21 de ani se simt mai rău în legătură cu propria persoană după ce petrec timp pe rețelele sociale. Jumătate (50%) ar susține un „blocaj digital” care să le restricționeze accesul la anumite aplicații și site-uri după ora 22:00, iar 46% au declarat că ar prefera să fie tineri într-o lume fără internet, potrivit The Guardian.

Un sfert dintre respondenți petrec patru sau mai multe ore pe zi pe rețelele sociale, iar 42% dintre cei chestionați au recunoscut că i-au mințit pe părinți sau tutori despre activitatea lor online.

În mediul online, 42% au spus că au mințit în legătură cu vârsta lor, 40% au recunoscut că au un cont fals sau „de rezervă”, iar 27% au declarat că s-au dat drept o persoană complet diferită.

Rezultatele au apărut după ce secretarul pentru tehnologie din Marea Britanie, Peter Kyle, a sugerat că guvernul ia în calcul posibilitatea de a impune ore limită obligatorii pentru anumite aplicații precum TikTok și Instagram.

Rani Govender, manager de politici pentru siguranța copiilor online la NSPCC, a declarat că „blocajul” digital, deși util, nu poate opri expunerea copiilor la materiale dăunătoare din online fără alte măsuri suplimentare.

„Trebuie să fie clar că un blocaj digital singur nu va proteja copiii de riscurile pe care le întâmpină online. Ei vor putea vedea aceste riscuri în alte momente ale zilei și impactul va fi același”, a spus ea.

Govender a adăugat că prioritatea pentru companii și guvern ar trebui să fie asigurarea că tinerii folosesc „site-uri mult mai sigure și mai puțin adictive”.

Studiul, realizat de British Standards Institution, a chestionat 1.293 de tineri și a constatat că 27% dintre respondenți și-au distribuit locația online unor străini.

În același sondaj, trei sferturi au spus că au petrecut mai mult timp online ca urmare a pandemiei, iar 68% au declarat că timpul petrecut online a avut un impact negativ asupra sănătății lor mintale.

Andy Burrows, director executiv al fundației pentru prevenirea suicidului „Molly Rose Foundation”, a spus că este „clar că tinerii sunt conștienți de riscurile online și, mai mult, își doresc acțiuni din partea companiilor tech pentru a-i proteja”.

El a adăugat că algoritmii pot furniza conținut care „poate duce rapid tinerii către materiale dăunătoare și tulburătoare, fără vina lor”. Noi legi sunt „urgent necesare pentru a implementa în sfârșit o reglementare care să pună nevoile copiilor și ale societății înaintea intereselor marilor companii tech”, a spus el.

×
x close