Antena 3 CNN International News Antony Blinken: ”Invazia rusă a Ucrainei ar putea începe oricând”

Antony Blinken: ”Invazia rusă a Ucrainei ar putea începe oricând”

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat vineri că o invazie rusă a Ucrainei „ar putea începe în orice moment” și că Statele Unite continuă „să vadă semne foarte tulburătoare ale escaladării Rusiei, inclusiv noi forțe care sosesc la granița cu Ucraina”.

Antony Blinken: ”Invazia rusă a Ucrainei ar putea începe oricând”
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    11 Feb 2022   •   15:55

Principalul diplomat american a făcut aceste comentarii alături de omologii săi din Quad - Australia, India și Japonia - după o zi de întâlniri la Melbourne și după ce Departamentul de Stat și președintele Joe Biden i-au avertizat pe cetățenii americani să părăsească imediat Ucraina.

„Așa cum am mai spus, suntem într-un moment în care o invazie ar putea începe în orice moment – ​​și să fie clar, se poate întâmpla și în timpul Jocurilor Olimpice”, a spus Blinken.

"Continuăm să ne retragem ambasada. Vom continua acest proces. Și am fost, de asemenea, foarte clar că orice cetățean american care rămâne în Ucraina ar trebui să plece acum", a adăugat el.

Luna trecută, Departamentul de Stat a autorizat plecarea personalului care nu este esențial de la Ambasada SUA din Kiev și a ordonat membrilor familiei să părăsească țara, iar joi a emis un nou aviz de călătorie pentru cetățenii americani din Ucraina să „plece acum prin mijloace comerciale sau private."

Deși discuțiile din Quad de vineri s-au concentrat în primul rând pe chestiuni legate de regiunea Indo-Pacific, agresiunea Rusiei față de Ucraina a fost discutată de cei patru miniștri de externe.

Înaltul diplomat american a remarcat în mod repetat că în acest moment criza este mai adâncă decât amenințarea fizică reprezentată de Rusia pentru Ucraina și ar putea submina ordinea internațională bazată pe reguli pe care țările Quad și-au promis că o vor menține.

„În joc nu este doar integritatea teritorială, suveranitatea, independența Ucrainei, ci principiile de bază care, după două războaie mondiale și un război rece, au susținut securitatea, pacea și prosperitatea pentru țări din întreaga lume - principii cum că o țară nu pot schimba pur și simplu granițele alteia prin forță; principii precum că o țară nu poate pur și simplu să dicteze alteia alegerile, politicile sale, cu cine se va asocia; principii precum că o țară nu poate exercita o sferă de influență pentru a-și subjuga vecinii voinței sale”, a spus Blinken.

„Dacă permitem ca aceste principii să fie contestate cu impunitate, chiar dacă în Europa se află o jumătate de lume, asta va avea un impact și aici”, a continuat el.

"Alții se uită. Alții se uită la noi toți pentru a vedea cum răspundem. Așa că de aceea este atât de important să avem această solidaritate, să facem tot ce este posibil prin diplomație, să încercăm să evităm un conflict și să prevenim agresiunea, dar să fie la fel de hotărât dacă Rusia își reînnoiește agresiunea”.

Blinken a spus că, deși administrația Biden este „necruțătoare” concentrată pe încercarea de a rezolva criza Rusia-Ucraina, prezența sa în Australia pentru întâlnirile Quad „subliniază angajamentul nostru de a rămâne concentrați pe Indo-Pacific”.

Miniștrii de externe au spus că au discutat despre securitatea maritimă, inclusiv libertatea de navigație și combaterea pescuitului ilegal, consolidarea securității cibernetice și combaterea terorismului, construirea de lanțuri de aprovizionare rezistente și furnizarea de vaccinuri pentru combaterea pandemiei de COVID-19.

×
Parteneri
Trucul cu care românii păcălesc automatele de reciclare
x close