Antena 3 CNN Life 4 decizii financiare smart pentru afacerile mici și mijlocii - cum le pui în practică

4 decizii financiare smart pentru afacerile mici și mijlocii - cum le pui în practică

Încă din primele zile de activitate, ca antreprenor poți fi pus în situația de a lua decizii care vor influența evoluția businessului tău.

4 decizii financiare smart pentru afacerile mici și mijlocii - cum le pui în practică
de Redacția Antena 3 CNN    |    16 Mai 2023   •   14:16

Fie că vorbim despre decizii operaționale, de marketing sau financiare, toate au un impact major asupra afacerii.

Dintre acestea, deciziile financiare sunt cele care pot să conducă, într-un timp extrem de scurt, un business spre succes sau eșec. Acest lucru este susținut de un studiu realizat de University of South Florida, conform căruia 86% dintre proprietarii de afaceri întâmpină probleme financiare pentru că nu analizează constant datele financiare ale companiilor lor, iar deciziile pe care le iau nu sunt potrivite.

Așadar, pentru a lua cele mai bune decizii pentru businessul tău, este important să te documentezi. Descoperă în cele ce urmează 4 decizii smart pentru afacerea ta și cum poți să le pui în aplicare.

1. Stabilește-ți prioritățile financiare și investește strategic

Managementul financiar al afacerii este un factor esențial pentru dezvoltarea businessului tău. Atunci când este realizat eficient, te poate ajuta să prioritizezi investițiile în obiective importante, precum extinderea liniei de producție sau automatizarea unor procese.

Ca să realizezi un management financiar eficient al afacerii tale, ai nevoie de informații. De aceea, este important să analizezi constant situația financiară a afacerii tale, pentru a ști în ce stadiu se află, ce venituri încasează și de ce cheltuieli are nevoie ca să funcționeze. Apoi, odată ce ai acumulat aceste informații, stabilește direcția în care vrei să ajungi cu businessul tău și identifică punctele-cheie în care vrei să investești.

De exemplu, dacă îți dorești să te extinzi pe noi piețe, va trebui să îți dezvolți portofoliul de produse și să investești în extinderea unor noi linii de producție. Totodată, o altă investiție eficientă în acest caz ar putea fi achiziția de utilaje moderne care să automatizeze, pe cât posibil, procesele de realizare a noilor produse.

Indiferent de investițiile de care ai nevoie pentru dezvoltarea afacerii tale, de cele mai multe ori, acestea presupun existența unui capital generos. Dacă încă nu ai tot capitalul necesar la dispoziție sau nu dorești să îți scazi cashflow-ul prin cheltuirea unei sume mari de bani deodată, poți să apelezi la un credit pentru IMM. Astfel, dacă ai cel puțin 12 luni de activitate, poți obține 100.000 de lei printr-un proces 100% online. Perioada maximă de rambursare este de 24 de luni pentru capital de lucru si pana la 48 de luni pentru investitii, iar dobânda este una variabilă și se calculează în funcție de valoarea ROBOR la 6 luni.

2. Înțelege diferența dintre dorințe și necesități

Ca să iei decizii financiare smart, trebuie să te concentrezi asupra necesităților actuale și a celor pe termen lung, nu pe dorințele care nu oferă o valoare adăugată afacerii.

Iată câteva exemple de necesități pe care să le ai în vedere deoarece influențează buna desfășurare a afacerii și dezvoltarea sa:

  • Plata la timp a facturilor și a altor datorii.
  • Investițiile în automatizare. Chiar dacă afacerea ta funcționează, identifică ariile de activitate unde este loc de îmbunătățire și investește pentru a crește eficiența afacerii.
  • Mentenanța echipamentelor. Fie că vorbim despre echipamente de producție, fie despre o flotă de mașini, este important să asiguri mentenanța acestora pentru a evita cheltuieli și mai mari în viitor.

În ceea ce privește dorințele, acestea pot fi achiziții „nice to have”, dar care nu contribuie direct la dezvoltarea afacerii pe termen mediu și lung. De exemplu, o astfel de dorință poate fi achiziția unei mașini. Dacă activitatea ta nu presupune deplasări constante, atunci investiția într-o mașină scumpă nu este justificată.

Investește continuu în resursa umană

Un manager modern știe că cea mai importantă investiție este în oameni, pentru că sustenabilitatea unui business pe termen lung depinde de calitatea profesională și umană a echipei pe care ți-o construiești. Așadar, pentru a crește productivitatea afacerii, este esențial să te asiguri că angajații tăi sunt motivați și mulțumiți de locul lor de muncă.

Iată câteva exemple de investiții pe care le poți efectua în acest sens:

  • Spații de co-working. Interacțiunea constantă între angajați poate consolida echipele și poate crește eficiența acestora în realizarea sarcinilor. De aceea, este important să le oferi mediul de lucru propice pentru desfășurarea activităților.
  • Programe de training. Dezvoltarea unei afaceri presupune tot felul de evenimente neprevăzute care, abordate corespunzător, se pot transforma în oportunități. Așa că, oferă-le angajaților tăi programe de training pentru a se perfecționa pe ariile lor de muncă și susține-i să-și atingă potențialul maxim.
  • Oportunități de dezvoltare. Odată cu creșterea afacerii tale, vei putea crea noi locuri de muncă. Acestea te pot ajuta să menții o dezvoltare constantă a afacerii. Profită de aceste lucruri și oferă-le angajaților buni din companie oportunitatea de a se dezvolta odată cu ea.

Fii cu ochii pe concurență și pune accent pe inovație

Piața muncii este într-o continuă schimbare. De aceea, este necesar să vii cu ceva ce alții nu au, să fii creativ și inovator, pentru a ști în ce direcție să investești.

De exemplu, dacă deții un restaurant și livrezi mâncare la domiciliu, ai putea să investești în meniuri personalizate pentru clienții care sunt atenți la numărul de calorii pe care îl consumă. Poți să dezvolți o aplicație care să permită comandarea unor meniuri zilnice, în funcție de numărul de calorii ales de client. Totodată, ai putea să colaborezi și cu un nutriționist și să oferi clienților servicii de nutriție pe care să le completezi cu mâncărurile pregătite în restaurant.

Un alt exemplu de investiție inovatoare poate fi potrivit pentru un business care activează în domeniul logisticii. Investiția într-o platformă de rezervare online pentru serviciile de transport poate oferi un avantaj competitiv, respectiv o modalitate simplă și rapidă de a rezerva un vehicul. Această investiție poate crește vizibilitatea și accesibilitatea companiei și poate oferi o experiență mai bună clienților.

Stabilirea priorităților financiare, alegerea îndeplinirii nevoilor în detrimentul dorințelor, dar și investițiile în resursa umană sunt câteva dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua pentru afacerea ta. În plus, investițiile în soluții inovatoare te pot ajuta să te poziționezi înaintea competitorilor și să ocupi primele locuri pe piață.

×
Subiecte în articol: advertorial
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close