Antena 3 CNN Life Cinci remedii pentru astenia de primăvară

Cinci remedii pentru astenia de primăvară

Astenia de primăvară este definită de către specialiştii ca o tulburare depresivă sezonieră. Deşi acest tip de tulburare este mai recurent toamna, atunci când zilele încep să scadă şi vremea se răceşte, multe persoane resimt simptome asemănătoare la începutul primăverii.

Cinci remedii pentru astenia de primăvară
Sursa foto: Pexels.com
de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Feb 2023   •   12:03

Pe măsură ce primăvara se apropie, persoanele care se confruntă cu astenia sezonieră pot observa simptome precum: tonus general scăzut, care ar putea include sentimente persistente de tristețe și deznădejde, dezinteres pentru activitățile obișnuite, lipsă de motivaţie, letargie sau neliniște, insomnie, probleme de concentrare, sentimente de furie sau agresivitate, confuzie mintală. Alte persoane se simt pur şi simplu triste și fără speranță, fără a înțelege în mod clar de ce. Dacă te-ai regăsit în descrierea anterioară, iată cinci remedii care ar putea ajuta în gestionarea acestei tulburări trecătoare.

  1. Asigură-te că respecţi programul de somn

Lipsa somnului poate avea un impact semnificativ asupra simptomelor asteniei de primăvară. Pentru a îmbunătăți calitatea somnul, încearcă să mergi la culcare la aceeaşi oră şi să te trezeşti în fiecare zi la aceeaşi oră, inclusiv în weekend. Înainte cu o oră sau chiar două înainte de a te băga în pat, pune deoparte orice dispozitiv electronic cu lumină albastră. De asemenea, privilegiază activităţile de relaxare: stretching, lectură, meditaţie. Un duş cu apă caldă (nu fierbinte) şi un ceai relaxant (muşeţel, tei, flori de portocal) te pot ajuta să ai un somn liniştit.

  1. Adoptă o dietă echilibrată

Astenia de primăvară se poate manifesta prin două tendinţe diametral opuse: lipsa poftei de mâncare sau mâncat excesiv, mai ales alimente bogate în grăsimi sau zahăr. În primul caz, lipsa poftei de mâncare va stresa şi mai mult organismul, care nu obţine nutrienții de care are nevoie. Asta îţi poate afecta semnificativ starea de spirit, dar şi concentrarea. În al doilea caz, consumul ridicat de grăsimi şi glucide poate accentua instabilitatea emoţională, determinată de fluctuaţiile masive de zahăr din sânge.

În ambele cazuri, este important să adopţi o dietă echilibrată, bogată în fructe şi legume proaspete, carne de curcan sau vită, peşte şi cereale integrale. Nu uita de sursele bune de grăsimi: avocado, peşte oceanic, nuci şi seminţe. Creierul tău are nevoie şi de grăsimi, pentru a-şi regăsi echilibrul. Hidratarea corespunzătoare este şi ea importantă, deci bea apă chiar şi atunci când nu îţi e sete.

  1. Fă-ţi timp pentru activitate fizică

Exercițiile fizice ajută la ameliorarea stresului și a simptomelor asteniei de primăvară, dar pot determina şi o calitate mai bună a somnului. Înotul este un sport excelent pentru întreg corpul, dar şi pentru minte. Studiile de specialitate susţin că, practicat în mod frecvent, acest sport duce la o ameliorare semnificativă a memoriei, a funcției cognitive și a celei emoţionale. Aşadar, ar putea fi activitatea perfectă care să te ajute să scapi de confuzia mentală şi de lipsa de concentrare.

  1. Încearcă să ţii un jurnal

Să scrii într-un jurnal, zilnic sau atunci când simţi nevoia, te poate ajuta să-ţi identifici şi să-ţi accepţi emoţiile dificile sau nedorite, inclusiv pe cele legate de astenia de primăvară. În momentul în care scrii, eşti nevoit să procesezi anumite informaţii, care devin, astfel, mai clare, ceea ce este ideal, mai ales în momentele în care te simţi confuz şi tulburat de valurile de emoţii care par de neînţeles. Pe de altă parte, este o modalitate de a te exprima şi de a te elibera de anumite gânduri pe care este posibil să nu doreşti să le împărtăşeşti nici măcar celor apropiaţi. Jurnalul poate fi un instrument util pentru a traversa mai uşor o perioadă dificilă, dar şi o modalitate de a te cunoaşte mai bine.

  1. Creează o rutină şi respect-o

Emoţiile conflictuale pe care le poţi resimţi în timpul unui episod de astenie îţi pot lăsa impresia că nu ai niciun fel de control asupra vieţii tale. Lipsa de motivaţie, somnolenţa, amânarea unor sarcini te pot face să te simţi vinovat, deşi, în acelaşi timp, simţi că nu ai energie pentru nimic. Pentru a prelua din nou controlul şi a atenua aceste sentimente, creează-ţi o rutină pe care o consideri acceptabilă şi ţine-te de ea. O astfel de tactică o să facă viaţa de zi cu zi mai structurată şi obiectivele pe care ţi le stabileşti vor fi mai uşor de atins.

Aşadar, chiar dacă nu există un tratament standard pentru astenia de primăvară, sunt câteva lucruri pe care le poţi face, pentru a gestiona mai bine simptomele. Totuşi, dacă simţi că situaţia ta se agravează, nu ezita să te adresezi medicului de familie sau unui psiholog.

×
Subiecte în articol: advertorial
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close