Antena 3 CNN Life Culinar Diferenţa dintre bicarbonatul de sodiu şi bicarbonatul de sodiu alimentar. Puţine gospodine ştiu asta!

Diferenţa dintre bicarbonatul de sodiu şi bicarbonatul de sodiu alimentar. Puţine gospodine ştiu asta!

Bicarbonatul de sodiu și bicarbonatul de sodiu alimentar au proprietăţi şi utilizări similare. Există însă o diferenţă între ele, pe care puţine gospodine o cunosc.

Diferenţa dintre bicarbonatul de sodiu şi bicarbonatul de sodiu alimentar. Puţine gospodine ştiu asta!
Sursa foto: pixabay
de Redacția Antena 3 CNN    |    13 Mar 2024   •   08:00

Bicarbonatul de sodiu și bicarbonatul de sodiu alimentar sunt, în general, același compus chimic, și anume bicarbonatul de sodiu (NaHCO3). Cu toate acestea, există unele diferențe importante între cele două, în funcție de calitatea și utilizarea lor.

  1. Puritatea: Bicarbonatul de sodiu alimentar este produs și procesat în mod specific pentru a fi utilizat în industria alimentară. Este supus unor standarde mai stricte de puritate și este mai potrivit pentru consumul uman. În schimb, bicarbonatul de sodiu obișnuit, sau cel industrial, poate conține impurități care îl fac nerecomandat pentru consum.

  2. Utilizare: Bicarbonatul de sodiu alimentar este destinat pentru utilizarea în bucătărie, în gătit sau în pregătirea alimentelor. Este, de obicei, mai fin și mai curat decât varianta industrială. Pe de altă parte, bicarbonatul de sodiu obișnuit este folosit într-o gamă mai largă de aplicații, inclusiv curățarea, spălarea sau chiar în anumite procese industriale.

  3. Ambalaj și etichetare: Bicarbonatul de sodiu alimentar este adesea ambalat și etichetat în mod specific pentru a indica faptul că este potrivit pentru consumul uman. Acest lucru asigură consumatorii că produsul respectă standardele de siguranță alimentară. În schimb, bicarbonatul de sodiu obișnuit poate avea ambalaje generice și nu este neapărat destinat consumului.

Dacă intenționați să utilizați bicarbonatul de sodiu în bucătărie sau pentru consum, este recomandat să alegeți varianta alimentară pentru a vă asigura de puritatea și siguranța sa.

În comerț, puteţi găsi mai multe tipuri de produse care conțin bicarbonat de sodiu, precum:

  • bicarbonat de sodiu alimentar - utilizat în bucătărie pentru gătit și coacerea produselor de cofetărie
  • bicarbonat de sodiu cosmetic - poate fi prezent în produse pentru îngrijirea pielii și a părului datorită proprietăților sale de curățare și neutralizare a mirosurilor
  • bicarbonat de sodiu farmaceutic - utilizat în anumite produse farmaceutice, precum pastele de dinți sau tabletele efervescente
  • bicarbonat de sodiu tehnic - Poate fi utilizat în industrie în diverse scopuri (de exemplu, reglarea pH-ului sau reacțiile chimice).

Deși aceste produse pot conține bicarbonat de sodiu, ele nu schimbă natură compusului în sine. 

Diferențe între bicarbonatul de sodiu și bicarbonatul de sodiu alimentar

Deși bicarbonatul de sodiu și bicarbonatul alimentar sunt amândouă substanțe chimice albe și cristaline, acestea au proprietăți și utilizări foarte diferite.

Compoziția chimică: Bicarbonatul de sodiu este un produs format dintr-un amestec de carbonat de amoniu și carbonat de sodiu, în timp ce bicarbonatul alimentar este un produs format dintr-un amestec de carbonat de sodiu și carbonat de calciu, scrie le-saviez-vous.fr.

Şi gustul este diferit. Bicarbonatul de sodiu are un gust sărat sşi amar, în timp ce bicarbonatul de sodiu alimentar are un gust uşor dulce şi sărat în acelaşi timp.

×
Parteneri
Stare de alertă în Cluj-Napoca, după ce o stradă principală s-a surpat
x close