Antena 3 CNN Life Culinar Cea mai veche reţetă de zacuscă tradiţională. Are o vechime de peste 100 de ani şi un ingredient aparte

Cea mai veche reţetă de zacuscă tradiţională. Are o vechime de peste 100 de ani şi un ingredient aparte

Zacusca este unul dintre preparatele nelipsite din cămara cu bunătăți pentru iarnă a gospodinelor. Cea mai veche reţetă de zacuscă de vinete a rămas neschimbată de 100 de ani.

Cea mai veche reţetă de zacuscă tradiţională. Are o vechime de peste 100 de ani şi un ingredient aparte
Sursa foto: caietulcuretete.ro
de Georgiana Adam    |    31 Aug 2023   •   17:59

Gospodinele au început să umple cămara cu borcane cu siropuri, murături, dar și cu nelipsita zacuscă.

Există o metodă de preparare pentru zacusca de vinete, care s-a păstrat neschimbată vreme de 100 de ani.

Cea mai veche reţetă de zacuscă tradiţională nu are o modalitate de preparare uşoară, însă pregătită după această reţetă este, de departe, cea mai gustoasă.

Iată de ce ingrediente ai nevoie pentru a pregăti pas cu pas cea mai veche reţetă de zacuscă tradiţională.

Ingrediente cea mai veche reţetă de zacuscă tradiţională

  • 2 kg ardei kapia;
  • 6 kg vinete;
  • 2 kg ardei gogoșari;
  • 2 kg roșii;
  • 500 ml ulei;
  • 1 kg ceapa;
  • usturoi;
  • foi de dafin;
  • 100 gr zahăr;
  • piper;
  • sare neiodata.

Pont pregătire cea mai veche reţetă de zacuscă tradiţională:  Pentru a fi şi mai gustoasă, cu un miros uşor de fum, legumele le puteţi coace pe tablă sau pe grătar, dar în aceeaşi măsură pot fi pregătite şi la cuptor. Singura diferenţă este că vor fi mai închise la culoare, dar amestecate în zacuscă nu se va observa acest detaliu. Totodată, să aveţi în vedere că este necesar să înţepaţi vinetele înainte de a le băga la cuptor. Altfel, riscaţi să aveţi foarte mult de curăţat după.

Citeşte şi: Sosul de roșii cu mere, deliciul pofticioșilor. Un preparat simplu și gustos, care poate fi păstrat pentru iarnă

Mod de preparare cea mai veche reţetă de zacuscă tradiţională

Cea mai veche reţetă de zacuscă tradiţională nu se pregăteşte foarte uşor, însă vă puteţi împărţi munca pe mai multe zile. Coaceți vinetele pe tablă, le curățați, le scurgeti bine și dacă nu le faceți în 1-2 zile, le congelați.

După ce aţi copt şi curăţat vinetele, ardeii şi gogoşarii şi aţi pregătiti bulionul sau sucul de roşii, ceapa se toacă mărunt într-un robot de bucătărie sau mașina de tocat carne. Uleiul se încinge bine într-un ceaun mare, se adaugă ceapa, și lăsați să se calească amestecând periodic.

După 15 minute adăugați bulionul de roșii şi amestecați. Lăsați compoziţia să fiarbă pentru aproximativ 20 minute împreună. Vinetele le dați prin robot sau mașina de tocat carne. La fel veţi proceda şi în cazul ardeilor.

Zahărul este un ingredient aparte care se regăseşte în cea mai veche reţetă de zacuscă tradiţională. Acesta va lua din acididatea rosiilor.

Într-un alt ceaun turnați puțin ulei, vinetele,ardeii și le lăsați să se calească vreo 20 minute împreună. Amestecul de vinete îl turnaţi în ceaunul cu ceapă și bulion.

Amestecați, potriviți de sare și când începe să fiarbă bine faceți focul mic și lăsați vreao 2 – 3 ore la fiert, amestecând periodic. Aveți grijă să o acoperiți puțin, pentru că sare și puteți să va frigeti la mână, mai ales când amestecați.

Cât fierbe, se schimbă textura, gustul, culoarea – este foarte important aici să aveți răbdare s-o fierbeți cât mai mult și mai bine. Cea mai veche reţetă de zacuscă tradiţională este gata atunci când devine lucioasă, uleiul iese la suprafața și zacusca este densă.

Zacusca de vinete se pune fierbinte în borcane curate și uscate din timp, după ce au fost sterilizate la cuptor cam 30 de minute, la 150 grade.

×
Subiecte în articol: zacusca reteta
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close