Antena 3 CNN Life Culinar Topul celor mai bune salate din lume: Istoria preparatului perfect pentru vară și rețete vechi de secole

Topul celor mai bune salate din lume: Istoria preparatului perfect pentru vară și rețete vechi de secole

Mia Lungu
6 minute de citit Publicat la 12:00 21 Iun 2025 Modificat la 13:41 21 Iun 2025
GettyImages-1546808852
Indiferent de modul în care este servită, o salată poate spune multe despre un loc. Foto: GettyImages

Se spune că mâncarea cunoscută sub numele de salată datează de la obiceiul vechilor romani de a înmuia salata romană în sare. „Herbe salata” înseamnă „frunze sărate”. Acum, la secole de la apariția conceptului în Roma antică, salata este considerată de unii o garnitură rece, asezonată și tocată, în timp ce alții transformă salata într-o masă completă prin adăugarea unei varietăți de proteine.

Pe scurt, salatele înseamnă lucruri diferite pentru oameni diferiți. Cheia constă în ingrediente proaspete, textură și un dressing bine echilibrat.

Indiferent de modul în care este servită, o salată poate spune multe despre un loc. Din Grecia până în Mexic, din Etiopia până în Japonia, nu este vorba doar de ingrediente (legume, ierburi, frunze) sau de condimente, sosuri și texturi - rețeta are adesea o poveste de fundal care evocă timpul, locul și disponibilitatea produselor, potrivit CNN.

Cele mai bune salate din întreaga lume

Salata Panzanella din Italia

Salata de pâine italiană, sau Panzanella, începe cu resturi: în special pâine veche de o zi.

La restaurantul Via Carota din New York, bucătarii italieni Jody Williams și Rita Sodi servesc o salată Panzanella în stil toscan, care este cea mai bine vândută, folosind oțet de sherry învechit, care ar putea fi cheia perfecțiunii sale. Rețeta lor prevede ca bucățile rupte de pâine de țară veche de câteva zile să fie înmuiate într-un amestec de oțet de sherry sărat, absorbind toată saramura, și amestecate cu ceapă de primăvară tocată, roșii coapte, castraveți și țelină, amestecate cu ulei de măsline și busuioc. 

Originile salatei datează de secole, fiind o mâncare ieftină preparată de țăranii toscani din resturile de mâncare și din produsele locale.

Salata Niçoise din Franța

Niçoise se referă la un stil francez de gătit, în special din orașul Nisa, unde renumitul restaurator și bucătar al regalității, Auguste Escoffier, a perfecționat Salade Niçoise prin adăugarea de cartofi și fasole verde la o combinație de hamsii, măsline Niçoise, capere, ton, ouă fierte tari și roșii cherry pe salată Boston.

Mulți oameni consideră salata Niçoise una dintre mesele lor preferate de vară și pe bună dreptate - este ușoară, dar consistentă și plină de aromă.

Salata Shopska din Bulgaria

Cea mai faimoasă salată din Bulgaria, care este, de asemenea, populară în întreaga Europă de Sud-Est, salata Shopska crocantă și colorată este preparată din roșii coapte tăiate, ardei copți (de obicei verzi, dar uneori roșii), castraveți (englezi sau persani), ardei iuți (opțional), ceapă (de obicei roșie), pătrunjel și brânză Sirene sfărâmicioasă (asemănătoare cu feta).

Se acoperă cu o vinegretă de ulei de măsline și, uneori, cu măsline negre. Numită după regiunea Shopluk din vestul Bulgariei, culorile salatei (roșii și ardei roșii, castraveți verzi și brânză albă) sunt considerate a reprezenta steagul național.

Salata Horiatiki din Grecia

Un fel de mâncare simplu și răcoritor, cunoscut în Grecia sub numele de „salata satului”, conține o varietate de roșii coapte (lacrimi, lacrimi galbene, cireșe), ceapă roșie, ardei verzi, castraveți crocanți, măsline Kalamata, oregano, ulei de măsline extravirgin (ideal grecesc), sare și o felie de brânză feta.

Conform unei povești, mâncarea era cunoscută odinioară ca fiind o mâncare țărănească, dar adăugarea de brânză feta în anii 1960 a pus-o cu adevărat pe harta proverbială. Extrem de populare, salatele grecești se regăsesc acum în meniurile restaurantelor din întreaga lume.

Salata Pippirana din Spania

Această salată spaniolă de vară este un amestec răcoritor de roșii, ardei, ceapă și castraveți, amestecate într-o vinaigrette zemoasă. Pipirrana este ușoară, proaspătă și plină de arome. Bucătarul José Andrés servește Pipirrana Andaluza (numită după Andaluzia, regiunea spaniolă de unde provine) cu ton, dar se remarcă și singură.

Alcătuită simplu din roșii, ardei verde și castraveți tăiați cubulețe și marinată cu un amestec de ulei de măsline și oțet de cireș, cu puțină sare și piper negru, se înmoaie până când este gata de servire. Este o salată deosebit de răcoritoare în timpul verii și asemănătoare cu gazpacho.

Salata Som Tum din Thailanda

Numită Som Tum în Thailanda, această salată thailandeză crocantă și acră cu papaya provine din Laos, dar este extrem de populară și servită pe tot parcursul anului (și adesea consumată săptămânal, dacă nu chiar zilnic) în toată Asia de Sud-Est.

În Thailanda (în special în regiunea Isan), este des întâlnită la tarabele stradale, în restaurante și în case. Pentru a prepara salata, usturoiul, sarea, arahidele, ardeiul iute, zahărul și creveții sunt transformate într-o pastă și amestecate cu suc de lămâie și sos de pește, apoi folosite pentru a amesteca papaya verde mărunțită, roșii și fasole lungă, și apoi presărate cu arahide.

Salata Cobb din SUA

Ca multe alte invenții mărețe, salata Cobb s-a născut din necesitate. Conform tradiției locale din Los Angeles-ul anilor 1930, Robert Cobb, proprietarul restaurantului angeleno Brown Derby, a preparat salata bogată în proteine folosind ingredientele pe care le avea în frigider: salată verde, creson, ouă fierte tari, bacon crocant, pui prăjit, avocado, roșii, arpagic și brânză albastră, tocate și acoperite cu sosul franțuzesc făcut în casă.

Acesta a devenit un clasic instantaneu la restaurantul de la Hollywood și era adesea pregătit pentru oaspeți la masă până la închiderea restaurantului în anii 1980.

Salata Tabbouleh din Liban

Tabbouleh și Tabouli sunt unul și același lucru, iar rețeta gravitează în jurul unui ingredient principal: pătrunjelul.

Preparată în general din grâu bulgur, pătrunjel, roșii, mentă și ceapă și amestecată cu un dressing din suc de lămâie, ulei de măsline, sare și piper, tabbouleh poate diferi în funcție de cine o prepară.

Unii pot adăuga castraveți, iar alții pot adăuga suc de rodie sau suc de struguri acri pentru a da o aciditate strălucitoare salatei picante. 

Chef Yotam Ottolenghi spune că există un mod corect de a prepara salata tabbouleh și acesta este cu bulgur (niciodată cușcuș). Sprijinindu-se pe pătrunjel, care este ingredientul principal, bucătarul subliniază, de asemenea, că acesta trebuie tocat mărunt, fără a folosi un robot de bucătărie.

Salata Caesar din Mexic

În prezent, un produs de bază în restaurantele din întreaga lume, originile salatei Caesar în Tijuana, Mexic, pot fi ușor uitate.

Cu puțin peste 100 de ani în urmă, bucătarul italian Cesar Cardini a pregătit „Ensalada Cesar” la Hotel Caesars. Javier Plascencia, actualul bucătar și proprietar al restaurantului, a declarat pentru Los Angeles Times că la Hotel Caesars se prepară lunar 2.500 de salate.

Și nu s-au schimbat prea multe în prepararea tradițională, făcută într-un bol mare de lemn cu palete de amestecare. Dressingul este baza salatei și începe cu pastă de anșoa, muștar Dijon, usturoi, suc de lămâie, piper negru și așchii de parmezan, care sunt îndoite. Apoi un gălbenuș de ou pentru a emulsiona, și puțin sos Worcestershire și ulei de măsline.

Presărate cu mai mult parmezan și servite cu crutoane, verdețurile din salată trebuie să fie bine acoperite (în stilul tradițional mexican).

24 de salate celebre în întreaga lume

  • Dakos (Creta, Grecia) – rusky din orz cu roșii, brânză, măsline și oregano

  • Horiatiki / Greek Salad (Grecia) – roșii, castraveți, ceapă, ardei, măsline Kalamata și feta

  • Houria (Tunisia) – piure de morcov condimentat 

  • Mechouia Salad (Tunisia) – legume la grătar, ouă și ton

  • Caprese (Italia) – roșii, mozzarella și busuioc

  • Fattoush (Liban) – legume cu lipie prăjită și sumac

  • Shopska (Bulgaria) – roșii, castraveți, ceapă, ardei și brânză

  • Pecel (Indonezia) – legume cu sos de arahide

  • Pai Huang Gua (China) – castravete cu usturoi și oțet

  • Piyaz (Turcia) – fasole fiartă cu ceapă, pătrunjel și sumac

  • Som Tam / Green Papaya (Thailanda) – papaya verde cu sos iute

  • Gado‑Gado (Indonezia) – mix de legume și tofu cu sos de arahide

  • Tabbouleh (Liban/Siria) – pătrunjel, mentă, bulgur, roșii

  • Caesar Salad (SUA/Mexic) – romaine, crutoane, parmezan, sos anchovy

  • Niçoise (Franța) – roșii, fasole verde, ton, ou, măsline

  • Cobb Salad (SUA) – pui, bacon, avocado, brânză albastră, ou

  • Rosolli (Finlanda) – sfeclă roșie, cartofi, mere și sos cremos

  • Dressed Herring Salad (Rusia/Scandinavia) – herring, legume, maioneză

  • Crab Louie (Coasta de Vest SUA) – crab, ou, asparagus, dressing Louis

  • Olivier / Russian Salad (Rusia) – cartofi, morcov, mazăre, maioneză

  • Ceviche (Peru) – pește marinat în citrice cu ceapă și coriandru

  • Sunomono (Japonia) – castravete murat în oțet de orez

  • Lawar (Bali, Indonezia) – fasole verde, cocos și carne/condimente

  • Sheildzini / Japanese Cucumber Salad – castravete cu zahăr, oțet, sos de soia

Ştiri video recomandate
×

Fanatik

Antena Sport

Observator News

Parteneri
x close