Antena 3 CNN Life De ce se despart cuplurile în perioada pandemiei. Interviu cu psihologul Constantin Cornea

De ce se despart cuplurile în perioada pandemiei. Interviu cu psihologul Constantin Cornea

Iulia Gorgorin
2 minute de citit Publicat la 22:45 11 Aug 2020 Modificat la 22:45 11 Aug 2020
De ce se despart cuplurile în perioada pandemiei. Interviu cu psihologul Constantin Cornea
Sursa foto: Pixabay

În primă fază, este important să stabiliţi motivul pentru care relaţia nu a mai funcţionat. Iată care au fost cele mai frecvente situaţii întâlnite de către specialişti.

''Unul dintre parteneri, dacă nu amândoi, descoperă că celălalt întreţine o relaţie extraconjugală.

Psihologul spune că acum este mai greu ca cei doi să împartă şi activităţile casnice şi cele legate de serviciu, mai ales dacă au copii

Împărţind acum casa între spaţiul de lucru şi activităţile casnice este mai dificil să ascunzi.

Al doilea motiv ar fi acela al importanţei jobului. Fiecare dintre cei doi parteneri consideră că propriul job este mai important decât al partenerului şi că merită mai multă atenţie, merită mai multă linişte, merită ca celălalt să îl acopere cumva, pentru că job-ul lui este extrem de important şi îi este frica ca nu cumva să ajungă să îl piardă.

Un al treilea element extrem de important este cel legat de copii. Este foarte greu ca cei doi să împartă şi activităţile casnice şi cele legate de serviciu'', spune Constantin Cornea, psiholog.

 În plus, nu a ajutat prea mult nici incertitudinea financiară generată de pandemie. Însă, odată descoperit motivul, sunteţi cu un pas mai aproape de împăcare.

Sunt două ecuaţii care ar trebui rezolvate: relaţia cu mine însumi şi relaţia cu partenerul de cuplu.

Constantin Cornea spune că unii oameni nu sunt pregătiţi cu adevărat pentru o relaţie şi ar fi indicat ca la început, fiecare să facă un exerciţiu de sinceritate

Foarte mulţi spun că vor să îşi refacă relaţia de cuplu, în schimb atunci când vorbim despre relaţia lui cu el însuşi, descoperă că nu este pregătit cu adevărat. Oamenii nu pot fi sinceri cu ei, oamenii sunt tributari unui trecut, unor obişnuinţe.

Primul lucru este să fiu sincer cu mine, să fac un exerciţiu de sinceritate, să îmi spun singur oare lucrurile prin care am trecut alături de parteneră mă pot face să trec peste, sunt soluţii, văd un viitor comun alături de partenera mea sau încerc cumva să mă mint singur pe premiza trecutului şi a faptului că în fond îmi este frică de singurătate sau îmi este frică că această relaţie m-a uzat atât de mult încât nu mai sunt bun pentru o nouă relaţie.

Constantin Cornea: A fi sincer cu tine însuţi este destul de dificil!

Oamenii nu ştiu neapărat să îşi pună întrebările cele mai sincere, cele mai obiective, oamenii se ascund de ei'', spune psihologul Constantin Cornea.

Ulterior, dacă hotărâţi că sunteţi pregătiţi să porniţi în salvarea relaţiei de cuplu, veţi avea nevoie de multă perseverenţă şi răbdare.

Continuarea interviului, în materialul video de mai sus!

×
x close