Antena 3 CNN Life Când se despodobește bradul după Crăciun și de ce nu trebuie niciodată aruncat

Când se despodobește bradul după Crăciun și de ce nu trebuie niciodată aruncat

Românii au o mulțime de tradiții și superstiții. În special în ceea ce privește Crăciunul și sărbătorile importante. Însă există o tradiție chiar și pentru despodobirea bradului.

Când se despodobește bradul după Crăciun și de ce nu trebuie niciodată aruncat
Sursa foto: getty images
de Georgiana Adam    |    06 Ian 2022   •   09:35

Dacă ați crezut că doar împodobirea bradului se face după o tradiție anume și într-o zi anume, iată că vă înșelați. Chiar și despodobirea acestuia are timpul ei. 

Tradiția populară spune că nu este bine să păstrezi bradul de Crăciun în casă după Bobotează sau Sfântul Ion. Cu alte cuvinte, din momentul în care Sărbătorile se încheie din punct de vedere religios, bradul nu mai are ce căuta în casă. Se spune că aduce ghinion. 

Cu toate acestea, cei mai mulți români aleg să îl despodobească imediat după Anul Nou. Și asta din cauză că bradul se usucă și se scutură de ace.

Dar ce facem cu bradul după de i-am dat podoabele jos? Dacă este unul în ghiveci, atunci ideal ar fi să fie plantat. Atenție însă, și aici sunt câteva condiții. 

Se sapă o groapă, iar bradul se va amplasa în centrul gropii după ce va fi scos din ghiveciul în care a stat pe perioada sărbătorilor, scrie Agrointel.ro.

Groapa se va umple după aceea cu pământ, având grijă ca acesta să fie tasat astfel încât rădăcinile să nu prindă aer.

După ce groapa a ajuns la același nivel cu solul, pământul care acoperă rădăcinile se tasează încă o dată.

În funcție de condițiile meteo, este recomandat să-l udați după replantare, dacă solul nu este înghețat.

Dar dacă bradul nu a fost în ghiveci și deja este uscat, tradiția populară spune că nu este bine să fie aruncat la gunoi, ci ars, pentru a fi alungat ghinionul. Bineînțeles că acest lucru nu este foarte confortabil pentru persoanele care locuiesc la bloc. 

Dacă totuși alegeți să îl aruncați, ideal ar fi să respectați legea și să il duceți în spațiile special destinate colectării gunoiului sau chiar la magazinul de unde l-ați cumpărat, pentru că, în ultima perioadă, multe magazine de bricolaj oferă un voucher de cumpărături în schimbul bradului uscat. 

×
Subiecte în articol: brad Crăciun
Parteneri
Categoria de români care va primi 1.500 de lei în plus la pensie
x close