Antena 3 CNN Life Exportul de produse de tutun încălzit a crescut exponenţal în ultimii 5 ani

Exportul de produse de tutun încălzit a crescut exponenţal în ultimii 5 ani

România trimite în străinătate tot mai multe produse din tutun încălzit. Această dinamică a exporturilor reuşeşte să mai echilibreze din balanţa comercială a ţării, adică să mai acopere din diferenţa tot mai mare dintre exporturi şi importuri. În doar cinci ani, exporturile României de produse din tutun încălzit au crescut de peste 200 de ori, arată statisticile oficiale.

Exportul de produse de tutun încălzit a crescut exponenţal în ultimii 5 ani
de Georgiana Adam    |    04 Noi 2021   •   13:14

Acestă evoluţie a fost posibilă datorită investiţiilor făcute de cei mai mari jucători din industria tutunului în retehnologizarea fabricilor de ţigarete şi transformarea lor în fabrici de produse din tutun încălzit.

Spre deosebire de exporturile de maşini şi echipamente de transport, care au scăzut simţitor în pandemie, exporturile de tutun şi de produse din tutun continuă să crescă exponenţial de la un an la altul.

"În ultimul an exporturile de tutun ale României au depăşit 650 mil. euro şi se situează în top 5 produse agroalimentare ale Romaniei. Tutunul încălzit a depăşit exporturile de seminţe de floarea-soarelui iar România este cel mai mare producător de seminţe de floarea-soarelui din UE", a spus Dragoș Bucurenci, director External Affairs, Philip Morris România.

În doar cinci ani, exporturile României de produse din tutun încălzit au crescut de peste 200 de ori, de la mai puţin de 3 milioane euro în 2015, la 655 milioane euro în anul 2020, potrivit statisticilor oficiale.

"În doar 4 ani exporturile de tutun incalzit au inceput sa fie comparabile cu exporturile de tigarete ale Romaniei ceea ce pune România pe harta inovaţiei în tehnologie, într-un domeniu extrem de important cum este acesta al produselor alternative din tutun", a adăugat Dragoș Bucurenci.

Recent, Philip Morris International, unul dintre cei mai mari jucători din industria tutunului, a anunţat investiţii de peste 100 de milioane de dolari în fabrica din Otopeni, investiţii ce se vor derula în următorii doi ani.

Până în prezent, 500 de milioane de dolari au fost investiți în transformarea fabricii din Otopeni într-o unitate de producţie a consumabilelor pentru IQOS, sistemul electronic de încălzire a tututnului dezvoltat de companie.

×
Parteneri
Cutremur în România, în această seară, în zona seismică Vrancea
x close