Antena 3 CNN Life Mărțișorul și începutul primăverii, 1 martie 2024 | Semnificația florilor și a "babelor", dezvăluită de etnologul Doina Ișfănoni

Mărțișorul și începutul primăverii, 1 martie 2024 | Semnificația florilor și a "babelor", dezvăluită de etnologul Doina Ișfănoni

Etnologul Doina Ișfănoni a explicat, la Antena 3 CNN, ce semnificație au mărțișorul, tradiția "babelor" și ziua de 1 martie, dar și de ce se oferă flori, în această perioadă, doamnelor și domnișoarelor.

Mărțișorul și începutul primăverii, 1 martie 2024 | Semnificația florilor și a "babelor", dezvăluită de etnologul Doina Ișfănoni
Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    01 Mar 2024   •   12:00

"O zi care anunță începutul unui nou anotimp (n.r. 1 martie). O zi care, și în calendarul popular și în calendarul astronomic, este un prag extrem de important față de care trebuie să ne comportăm cu grija indusă nouă de tradiție.", a subliniat etnologul Doina Ișfănoni, la Antena 3 CNN.

"Se și spune: mărțișorul se pune înainte de răsăritul soarelui, atunci când te dai jos din pat, fără să atingi însă pământul. E vorba de forța telurică a pământului, care este, în această perioadă, periculoasă de fapt, pentru noi oamenii.

Purtăm mărțișoare ca să fim feriți de soare, pentru că ele sunt prin albul firului, într-adevăr lumina soarelui. Dar soarele de Martie se spune că este un soare nesănătos. Este un soare care aduce cu sine, prin razele sale, bucurie și satisfacție, dar în același timp se crede că aduce și boală și slăbiciune. 

Să punem firul roșu cu alb, care răsplătește vitalitatea roșului, care înseamnă sângele omului și energiile născute, cu cel alb, care este într-adevăr lumina solară aducătoare de sănătate. Puse laolaltă, fie că le punem la gât, cum purtau fetele odinioară, fie că îl punem la mână.

Astăzi îl punem în piept. Interesant, îl punem întotdeauna pe partea stângă, acolo unde este inima noastră, pentru că primim mărțișorul, iar odată cu el, pentru acest dar se consideră că este și o părticică din sufletul celui care ți-l oferă. De aceea în vechime se și spunea trebuie să fim atenți de la cine primim mărțișorul. El era o practică de obicei familială, iar între prietenii de aceeași vârstă, fete și băieți se dăruiau mărțișoare, fiindcă să nu uităm și bărbații purtau mărțișoare, prinse la căciulă sau la pălărie, pentru că într-adevăr și ei trebuiesc protejați. 

Casa purta și ea mărțișor, de asemenea, chiar și uneori la poartă se aduceau mărțișoarele și se prindea firul cel roșu și alb și în felul acesta ambientul nostru existențial era protejat. Purta chiar și cine avea animale. Crescătorii de animale prindeau de cornul câte unui berbec sau unui taur acest mărțișor.

Simbolul primăverii, este această energie care renaște întreg universul vegetal. Iar floarea este, pe lângă faptul că este certitudinea noastră că timpul cel frumos se va așterne, este și speranța în frumusețe.

Noi pășim, odată cu 1 martie, și în zona babelor, cele mofturoase. Nu uitați să vă fixați, în funcție de ziua de naștere, baba care trebuie să arate temperamentul mai ales al nostru, al doamnelor. Care poate fi viforos, poate fi luminos, poate fi de asemenea tumultos, și cu ploaie, și cu viscol, și cu soare, ceea ce denotă de fapt, practic viața noastră, alcătuită din foarte multe ipostaze.

În această lună, floarea aduce în sufletul nostru bucurie. De aceea, mărțișoarele, ca amuletă, întruchipează toate felurile de flori, de fapt ele trebuie să arate florile de primăvară. Iar în vechime, în loc de această floare sau această amuletă, care este prinsă de șnur, se folosea un ban de aur sau de argint, pentru că ne aflam într-o perioadă în care aurul era simbolul soarelui, iar argintul este simbolul lunii.", a mai explicat aceasta.

×
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close