Antena 3 CNN Life ”Ce pățiți dacă țineți post?” Medicul Tudor Ciuhodaru: ”Poate declanșa sau complica diferite boli!”

”Ce pățiți dacă țineți post?” Medicul Tudor Ciuhodaru: ”Poate declanșa sau complica diferite boli!”

Medicul Tudor Ciuhodaru a vorbit despre beneficiile dar și despre riscurile la care se expun cei care aleg să țină post.

”Ce pățiți dacă țineți post?” Medicul Tudor Ciuhodaru: ”Poate declanșa sau complica diferite boli!”
Sursa foto: getty images
de Laura Dinu    |    08 Mar 2022   •   14:59

"Ce pățiți dacă postiți: riscuri și recomandări. 5 lucruri esențiale pentru a nu ajunge la urgențe. Tot educație pentru sănătate. Asta până când aleșii vor adopta legea Ciuhodaru pentru predarea educației pentru sănătate (inclusiv noțiuni de prim ajutor și educație nutrițională) în toate școlile din România.

A.  Riscuri:

1. Postul ținut cu strictețe, fără a ține cont de condițiile individuale, poate favoriza, declanșa sau complica evoluția diferitelor stări patologice preexistente.
2.  Uzuale sunt stările lipotimice şi spasmofiliile apărute după o perioadă de restricție alimentară severă, eventual asociate anumitor stări fiziologice.
3. Există şi riscul ca alimentația bogată caloric să creeze, în special doamnelor şi domnișoarelor, probleme după această perioadă. 
4. Costul crescut ale unui regim alimentar adecvat în perioada postului poate crea multe alte probleme.

B. Concret - un regim alimentar echilibrat- trebuie să respecte 5 lucruri esențiale:

1. să includă proteine vegetale, din soia, cartofi, cereale integrale, fructe pentru glucide, lipide din uleiuri şi margarine vegetale, nuci, semințe, precum şi vitamine, obținute în principal din fructe şi legume proaspete;
2. să fie adaptat caloric la necesitățile organismului, crescut dacă este efort fizic intens sau sarcină;
3. să nu depășească necesitățile individuale, prin exces alimentar sau  alimente bogate în calorii (ciocolată, dulceaţă, nuci, fasole);
4. să ţină cont de afecțiunile asociate metabolice (diabet) sau neuropsihice (nevroze sau depresii);
5. să respecte orarul de masă pentru a evita hipoglicemiile.

Rețineți!

1. Cea mai ieftină şi uzuală opţiune este consumul de alimente pe bază de carbohidraţi: cartofi, paste, pâine, derivate din porumb. Produsele care înlocuiesc alimentele de origine animală (pate vegetal, soia, caşcaval vegetal) sau legumele, salatele sau fructele proaspete sunt şi ele la mare căutare în această perioadă dar sunt mult mai scumpe.
2. Recomandăm un regim alimentar care să ţină cont de vârstă, activitate fizică, status fiziologic şi afecțiuni preexistente, consultând eventual şi un nutriționist, astfel încât să nu ajungeţi la spital.
3. Oare când vor adopta legea Ciuhodaru privind introducerea educație pentru sănătate de care să beneficieze toți românii?!", transmite medicul Tudor Ciuhodaru potrivit DCNews

×
Subiecte în articol: Tudor Ciuhodaru post
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close