Cum se curăţă de praf plantele de interior

de Iulia Gorgorin    |    07 Noi 2020   •   08:15
Cum se curăţă de praf plantele de interior

De multe ori ignorat, praful de pe frunze poate constitui în timp o problemă gravă. Nu numai pentru noi oamenii, ci şi pentru plantă. Asta pentru că stratul de microparticule blochează procesul de respiraţie a frunzelor. Ele nu mai cresc şi încep să se ofilească.

Nu toate plantele se curăţă uşor de praf, probleme sunt mai ales în cazul celor care au ţepi, cum sunt cactuşii, sau perişori pe frunze.

Toate informaţiile vin de la Oana Matei, inginer horticultor.

''Sunt zile frumoase de toamnă, e momentul pentru multe plante să îşi schimbe locul din grădină, spre locuri mai călduroase,dar nu oricum. Trebuie pregătite şi o să mă opresc la un aspect legat de frunze şi de curăţenia lor. Cât o să curăţ eu o alocasie, am să vă explic cum acţionează negativ praful asupra frunzelor. Ştim că frunzele fac un schimb permanent cu mediul înconjurător de gaze.

Ele respiră şi fac fotosinteza, acel proces complex prin care dioxidul de carbon este transformat în oxigem. Toate aceste procese se desfăşoară în frunză şi la ele participă stomatele. 
Sunt nişte orificii foate mici care se gasesc pe frunza şi prin ele se face acest schimb. Din cauza prafului, aceste orificii se astupă si atunci nu se mai face acest schimb, planta nu mai poate face fotosinteză aşa cum trebuie, se ingălbeneşte şi dacă nu se intervine o perioadă lungă de timp poate să şi moară.

Ceea ce vedeţi acum este una dintre cele mai uşoare metode de a curăţa plantele de praf. Printr-o ştergere uşoară cu o cârpă moale asupra suprafeţei, frunzele nu mai au acel luciu, au devenit mai mate, iar dacă dăm cu mâna, se şi vede'', a explicat Oana Matei, inginer horticultor.

x close