Antena 3 CNN Life Pandemia, un tsunami care a distrus mii de afaceri. Un antreprenor din București a fost nevoit să îşi închidă opt bussines-uri

Pandemia, un tsunami care a distrus mii de afaceri. Un antreprenor din București a fost nevoit să îşi închidă opt bussines-uri

Pandemia poate fi asemănată cu un tsunami care a distrus mii de afaceri din Romania. Cele mai multe din industria Horeca. Zeci de spaţii comerciale sunt acum goale şi aşteaptă să fie închiriate. În timp ce unii antreprenori speră la zile mai bune, alţii încearcă să îşi vândă afacerile. Restaurante, cafenele şi hoteluri de milioane de euro din buricul capitalei sunt scoase la vânzare.

Pandemia, un tsunami care a distrus mii de afaceri. Un antreprenor din București a fost nevoit să îşi închidă opt bussines-uri
Sursa foto: Captură Antena 3
de Valentina Vasile    |    02 Noi 2021   •   15:34

Din cauza pandemiei, Tudor, un tânăr antreprenor, a fost nevoit să îşi închidă nu mai puţin de opt bussines-uri: skybar, terasă, agenţie de publicitate, hostel, spaţiu de birouri.

Rând pe rând a trebuit să renunţe la toate din cauza că nu mai avea clienți și nu reușea să își acopere costurile. A încercat să negocize chiria pentru fiecare afacere în parte, însă a fost în zadar. Acum spune că a fost mai bine așa.

"Nu am găsit înțelegere nici la proprietari si până la urmă ne-am dat seama că a fost până la urmă un lucru bun pentru noi, pentru că am fi continuat câteva luni de zile cu pierderi foarte mari și ne-am fi adâncit în datorii. Costurile noastre fixe erau foarte mari", spune Tudor Maxim, antreprenor.

A renunțat și la toți angajații pe care îi avea.

"În varful activităţii noastre, am fost cam 60 şi pe parcurs, s-a dus până acum cateva zile ,mă rog o lună de zile, ultimul. Nu mai este niciun angajat. Inclusiv eu a trebut să găsesc alte activitati care să mă ajute să trec de perioada aceasta'', a adăugat antreprenorul.

Iar poveștile antreprenorilor din Horeca pare că sunt trase la indigo. Această industrie a fost cea mai afectată de pandemie.

Dovadă că multe locații în care funcționau restaurante, cafenele sau agenții de turism sunt acum goale.

"Pe bulevardele principale din capitală sunt zeci de spatii care asteaptă sa fie inchiriate. Au fost abandonate din cauză că antreprenorii nu au mai putut să plătească chiria. La rândul lor, proprietarii se plâng că își găsesc tot mai greu alţi chiriași", a prezentat Valentina Vasile, reporter Antena 3.

Iar unii chiar își vând afacerile. Pe un site de imobiliare am găsit şapte hoteluri din București și județul Ilfov scoase la vânzare.

De departe cel mai scump este un hotel cu 29 de camere situat la Piața Unirii al cărui preț de vânzare pornește de la 2 milioane 500 de mii de euro. Anunțul este postat pe site-ul de profil de o lună și jumătate.

Asta arată faptul că potențialii clienți nu vor să-și asume riscuri pentru că nu există indicii clare despre ceea ce rezervă viitorul industriei Horeca.

×
Parteneri
Sondaj INSCOP pentru alegerile locale. Topul partidelor
x close