
Telescopul spațial James Webb (JWST) a realizat recent prima observare a asteroidului 2024 YR4, un obiect ceresc catalogat drept „ucigaș de orașe”, înainte ca acesta să se apropie periculos de Pământ și Lună în decembrie 2032. În urma analizei, astronomii confirmă că planeta noastră este în siguranță, însă Luna ar putea rămâne în continuare în pericol, scrie Live Science.
Această observație a fost posibilă datorită unui interval special de observație acordat de urgență, în februarie, unei echipe internaționale de astronomi. Datele transmise de JWST sugerează că asteroidul este ușor mai mare și mai stâncos decât se estimase anterior pe baza observațiilor realizate de telescoape de la sol.
Vestea bună este că JWST a confirmat ceea ce NASA a anunțat în urmă cu câteva săptămâni: asteroidul 2024 YR4 nu mai reprezintă un pericol pentru Pământ. Riscul de impact cu planeta noastră a fost complet eliminat pentru apropierea din 22 decembrie 2032. Totuși, cercetătorii avertizează că există încă o probabilitate, de aproximativ 2%, ca asteroidul să lovească Luna.
„Deși impactul cu Pământul a fost exclus pentru 22 decembrie 2032, 2024 YR4 rămâne cu o probabilitate de a lovi Luna”, se menționează în raportul preliminar al cercetătorilor, care încă nu a fost evaluat de colegi.
O a doua serie de observații JWST este programată pentru luna mai 2025, înainte ca asteroidul să părăsească sistemul solar interior pentru următorii ani.
Asteroidul 2024 YR4 a fost descoperit în decembrie 2024. Primele observații au indicat că are un diametru de aproximativ 55 de metri - cam cât înălțimea Turnului Înclinat din Pisa. Traiectoria sa intersectează frecvent orbita Pământului, ceea ce inițial a ridicat îngrijorări serioase privind un potențial impact.
La un moment dat, cercetătorii au estimat că există o probabilitate de 3,1% ca asteroidul să lovească Terra – cea mai mare probabilitate înregistrată vreodată pentru un obiect de asemenea dimensiuni. Ulterior, NASA a recalculat traiectoria și a redus probabilitatea de impact la 0%.
Ce ne spune JWST despre dimensiunea și compoziția asteroidului
Spre deosebire de telescoapele terestre care observă lumina vizibilă reflectată de suprafața unui asteroid, JWST folosește senzori în infraroșu care detectează căldura emisă de obiect, permițând o estimare mult mai precisă a dimensiunii și compoziției.
„În general, cu cât un asteroid este mai strălucitor, cu atât este mai mare - dar acest lucru depinde foarte mult de cât de reflectiv este”, au explicat reprezentanții ESA într-o postare publicată pe 10 februarie. „2024 YR4 ar putea avea doar 40 de metri și o suprafață foarte reflectivă sau ar putea avea 90 de metri și o suprafață întunecată... iar diferența de pericol între un asteroid de 40 m și unul de 90 m este uriașă.”
Pe 26 martie, JWST a urmărit asteroidul timp de cinci ore, observând o rotație completă la fiecare 20 de minute. Pe baza luminozității convertite în lungimi de undă în infraroșu mediu și luând în calcul distanțele și unghiurile dintre asteroid, Soare și telescop, cercetătorii au concluzionat că asteroidul are aproximativ 60 de metri în diametru - puțin mai mare decât se estimase inițial. În plus, analiza termică sugerează că este mai rece decât obiectele similare, ceea ce indică o compoziție mai stâncoasă.
O posibilă coliziune cu Luna – „oportunitate unică pentru știință”
Deși nu există riscuri pentru Pământ, o eventuală coliziune cu Luna - estimată în prezent cu o probabilitate de aproximativ 2% - ar putea reprezenta o oportunitate științifică de excepție.
„Un astfel de eveniment nu ar afecta Pământul, dar ne-ar permite, pentru prima dată, să studiem formarea unui crater lunar de către un asteroid cu dimensiuni și traiectorie cunoscute.”, a declarat profesorul Alan Fitzsimmons de la Queen’s University Belfast pentru New Scientist.
Luna este lovită frecvent de meteoriți mici, însă urmărirea în direct a unui impact cunoscut ar oferi cercetătorilor o fereastră unică asupra proceselor geologice selenare.
Următoarea rundă de observații JWST, planificată pentru luna mai, va ajuta la rafinarea traiectoriei asteroidului și la o mai bună evaluare a riscului de impact cu Luna. Până atunci, Pământul poate răsufla ușurat.