Antena 3 CNN Life Sănătate Ceaiul de lavandă, de ajutor celor care se confruntă cu insomnii. Beneficii și contraindicații

Ceaiul de lavandă, de ajutor celor care se confruntă cu insomnii. Beneficii și contraindicații

Lavanda este cunoscută pentru mirosul plăcut, însă puțini știu că ceaiul făcut din această plantă aduce numeroase beneficii organismului.

ceai de lavanda
Ceaiul de lavandă, un ajutor pentru cei care se confruntă cu insomnii. Beneficii și contraindicații Sursa foto: Profimedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    28 Ian 2024   •   08:00

Denumirea dată lavandei provine din cuvântul latin "lavare”, care înseamnă "a spăla”.

Romanii foloseau această plantă pentru parfumarea băilor sau a caselor, dar și pentru a da un miros plăcut hainelor.

Lavanda mai era folosită, de asemenea, pentru tratarea diferitelor afecțiuni sau pentru condimentarea preparatelor culinare.

De-a lungul timpului, studiile au arătat că această plantă poate avea efecte benefice asupra organismului.

Citește și: Beneficiile consumului de mandarine. Cinci motive pentru care ar trebui să mâncăm măcar una pe zi

Astfel, consumul de ceai de lavand se dovedește a fi util pentru ameliorarea anumitor afecțiuni, însă trebuie să fie luate în calcul și contraindicațiile, care vizează anumite cazuri și persoane.

Ce beneficii are ceaiul de lavandă?

1.Remediul eficient pentru insomnii. Lavanda este cunoscută pentru proprietățile sale relaxante, care pot ajuta la reducerea stresului.

De aceea, consumul de ceai de lavandă înainte de culcare poate contribui la îmbunătățirea calității somnului, fiind recomandat mai ales persoanelor care suferă de insomnii. Proprietățile acestui ceai pot combate tulburările de somn, asigurând o odihnă profundă.

2.Îmbunătățește tulburările de dispoziție. Ceaiul de lavandă poate fi util în combaterea anxietății, datorită efectului său calmant. Această băutură este ideală pentru îmbunătățirea stării de spirit, atunci când ne confruntăm cu stresul sau oboseala.

De asemenea, sunt recomandate și băile relaxante, prin adăugarea în apa caldă a unui litru de infuzie de lavandă.

3.De ajutor la menopauză. Ceaiul de lavandă poate fi util pentru ameliorarea simptomelor menopauzei, prin efectele sale calmante și relaxante.

4.Sprijină digestia. Lavanda este cunoscută pentru proprietățile sale digestive. Consumul de ceai de lavandă poate ajuta la calmarea unor probleme apărute la nivelul sistemului digestiv.

Contraindicații pentru ceaiul de lavandă

Lavanda nu este recomandată copiilor mici, femeilor însărcinate sau celor care alăptează, precum și persoanelor cu alergii la acest tip de plante.

De asemenea, în urma consumului excesiv de lavandă, pot să apară anumite efecte secundare, precum: iritații cutanate, greață, vărsături.

Specialiștii avertizează ca persoanele care obișnuiesc să consume ceai de lavandă să fie precauți atunci când combină lavandă cu:

  • medicamente care induc somnolență
  • medicamente pentru reducerea tensiunii arteriale

Ceaiul de lavandă nu este recomandat șoferilor care urmează să urce la volan, deoarece poate provoca somnolență.

Totodată, consumul trebuie să fie oprit cu cel puțin două săptămâni înainte de orice intervenție chirurgicală, deoarece se crede că lavanda poate încetini sistemul nervos central.

Nu se recomandă combinarea lavandei cu sunătoare, valeriană, peptidele, gheara-pisicii, L-arginina, liciu, urzică, teanina și altele, potrivit doc.ro.

×
Citește mai multe din Sănătate
» Vezi toate știrile din Sănătate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close