Antena 3 CNN Life Școala din Botoșani nerenovată de 60 de ani, cu toaletă în curte. Elevi: ”E foarte urâtă, mizerie, cu găuri”

Școala din Botoșani nerenovată de 60 de ani, cu toaletă în curte. Elevi: ”E foarte urâtă, mizerie, cu găuri”

De ziua naţională, ne unim forţele şi mergem în bucătărie pentru o cauză nobilă: vrem să aducem şcolile româneşti în secolul 21.

Școala din Botoșani nerenovată de 60 de ani, cu toaletă în curte. Elevi: ”E foarte urâtă, mizerie, cu găuri”
de Redacția Antena 3 CNN    |    30 Noi 2021   •   11:28

Vedetele Antena 3 se vor duela în gastronomie pentru câte o unitate de învăţământ din regiunile istorice.

Zeci de copii dintr-un sat uitat de lume viseaza că intr-o zi vor avea și ei o școală, modernă, dotată cu materialele didactice necesare.

La școala din Vicoleni, judetul Botoșani, timpul însă a rămas in loc.

Pereții sunt crăpați, băncile sunt șubrede, iar podelele sunt vechi de zeci de ani. Într-o sală, un profesor predă la trei clase simultan.

Pentru că școala nu are acces la internet și nici computer. Pentru dascăli provocarea este uriașă, iar eforturile sunt pe măsură ca cei mici să țină ritmul cu programa școlară.

Ce ai dori să se schimbe la scoală?

”Parchetul, soba, băncile și tavanul, aproape cade jos” spune un elev.

Acesta este visul copiilor care învață în scoala din Vicoleni, comuna Ungureni, județul Botoșani.

Să aibă o scoală frumoasă, modernă, cu bănci noi și parchet. În clădirea veche de zeci de ani au învățat și părinții lor, podeaua nu a fost niciodată schimbată, iar băncile se clatină și cei mici abia pot învață să scrie.

”Niste uși termopan atât s-au pus. Tavanul e același s-a mai modificat dar foarte puțin. Nu sunt bani. Problema e cu tavanul, acoperișul că e cel mai vechi, poate să cadă, se mișcă banca.

Podelele sunt un pic denivelate. Am scânduri care sunt de 50-60 de ani” a povestit o localnică.

Cădirea a fost reparată după posibilități. Geamurile au fost schimbate, clasele văruite, sobele cârpite ca cei mici să nu facă orele cu gecile pe ei. Neajunsurile sunt însă multe. Parchetul se spală zilnic, curățenia se păstrează tot timpul, scândurile sunt mai vechi”, ne-a spus profesorul. 

Profesorul Viorel Butnaru este modest și își da silință să învețe simultan copii din trei clase: întăi, a II a și a IV-a. În timp ce cu unii elevi face calcule matematice, pe alții îi învață despre Eminescu.

”Copiii merita că e mai bun, dar ce să facem cât ne da dom primar cât se poate. Condiții mai bune v-ar ajuta să-i ajutați pe copiI? Da, copiii daca ar avea mai multe mijloace i-ar ajuta foarte mult”. Majoritatea materialelor didactice sunt realizate de învățător.

O muncă titanica la fel cum este și cea de recuperare a orelor pierdute. Mai ales că în scoală nu este internet iar în localitate semnalul nu este nici el prea bun.

”E o zona nu se prea prinde internet, online-ul se întrerupea des. Nu se auzea bine, pârâituri, chestii foarte greu s-a lucrat astea 2 săptămâni online. Că să putem merge înainte am lucrat și pe whatsapp, 4-5 cai suplimentare vă dați seama 3 clase daca îi lași 3 săptămâni sunt la pământ.

În pauze, toți cei 45 de școlari și preșcolari ies în curtea școlii. Însa terenul de fotbal nu are porți, ci doar doua beţe, iar de multe ori copiii nu au nici minge.

Toaleta este și ea departe în curte, iar condițiile sunt de nedescris.

Cum ți se pare toaleta asta?

”Foarte urâtă. E cu găuri foarte mizerie”. Copiii din Vicoleni însă nu-și pierd speranța. Cred cu tărie că într-o zi visul lor de a avea o scoală renovata și dotata modern va deveni realitate.

×
Subiecte în articol: Botoșani 1 Decembrie
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close