Antena 3 CNN Life Ce simbolizează mucenicii şi de ce au forma cifrei 8

Ce simbolizează mucenicii şi de ce au forma cifrei 8

Biserica Ortodoxă sărbătoreşte, în fiecare an, pe 9 martie, cei 40 de mucenici”. Conform tradiției, se pregătesc 40 de colaci care se numesc mucenici sau măcinici și au forma cifrei 8.

Ce simbolizează mucenicii şi de ce au forma cifrei 8
Sursa foto: Agerpres | Cristian Nistor
de Georgiana Adam    |    08 Mar 2022   •   18:00

Biserica Ortodoxă îi sărbătoreşte pe cei 40 de Mucenici din Sevastia, martirizaţi în Capadochia. În țara noastră, în memoria martirilor din Sevastia, la marele praznic, credincioșii împlinesc numeroase tradiţii şi obiceiuri.

În a noua zi a babelor este Sărbătoarea Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia, zi în care femeile, duc la biserică mucenici, preparate tradiționale, pe care le dau de pomană, aceste ofrande de sufletul morților din familie.

Sărbătoarea Mucenicilor este cea mai populară sărbătoare a primăverii, înainte de sărbătoarea Paştelui. Tradiția spune că, după Babe, urmează nouă zile calde, Zilele Moșilor, mai blânzi decât Babele, iar acestea durează până în data de 17 martie.

Potrivit tradiției, pentru a fi convinși să renunțe la credința creștină, sfinţii martirizaţi au fost mai întâi aruncaţi în lac; de aceea, în amintirea acestui eveniment religios, se prepară mucenici din aluat, sub forma unor opturi mici  și se fierb  asemenea pastelor făinoase într-un sirop cu mirodenii: coji rase de lămâie și scorțișoară.

Indiferent de modul de preparare, Mucenicii se dau de pomană de sufletul morţilor din familia gospodinei care-I prepară. 

De ce au mucenicii forma cifrei 8

În anumite zone ale ţării, mucenicii se prepară sub formă unor colăcei copți în cuptor, în formă de opt sau de om, deasupra cărora se toarnă miere de albine și miez de nuca. 

Încă se mai păstrează tradiția coacerii pe 9 martie a 40 de colaci sau figurine din aluat cunoscute sub numele de “sfinţişori”, “mucenici” sau “măcinici”. În alte zone ale țării, aceștia se înmoaie sau se fierb în apă, amintind de apă lacului în care au fost aruncați Sfinții Mucenici.

Această tradiție străveche ne aduce aminte de zeii neolitic ai fertilității și nu întâmplător mucenicii din aluat au formă cifrei 8, cifra ce reprezintă echilibrul cosmic, divin.

După ce deliciosii mucenici unși cu miere și presărați pe deasupra cu nuca măcinată sunt sfințiți în biserica, se împart pentru sufletul celor adormiți alături de alte bucate.

În această zi nu este bine să se facă treburi în casă și nici în gospodărie în ziua celor 40 de Mucenici. În caz contrar, se spune că Sfinții te vor pedepsi prin 40 de zile de boală.

În același timp, vremea din această zi și din zilele care o preced ne arată cum va fi vremea în vara respectivă. Dacă va plouă și tună înainte de ziua de 9 martie, atunci vara va fi și ea una ploioasă, iar dacă va tună chiar în ziua de 9 martie, atunci vara se anunță a fi una bogată, plină de roade.

Semn de toamnă lungă este şi dacă în ziua de 9 martie, se întâmplă să vină înghețul.

Totodată, despre zăpada care cade în ziua celor 40 de Mucenici se spune că au puteri vindecătoare și că pot alina durerile de cap și de ochi.

De asemenea, de sărbătoare de Mucenici se crede că ceea ce este semănat în această zi este menit să rodească de 40 de ori mai mult decât dacă ar fi semănat în orice altă zi a anului.

×
Subiecte în articol: mucenici
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close