Antena 3 CNN Life Știinţă Ai faţă de om deştept? Vezi ce trăsături sunt asociate cu inteligenţa

Ai faţă de om deştept? Vezi ce trăsături sunt asociate cu inteligenţa

Ai faţă de om deştept? Vezi ce trăsături sunt asociate cu inteligenţa
de S.T.    |    09 Apr 2014   •   10:53

Persoanele de ambele sexe pot aprecia în mod corect inteligenţa unui bărbat privindu-i faţa, dar nu pot face acelaşi lucru atunci când e vorba despre femei, demonstrază un studiu recent al cercetătorilor de la Universitatea din Praga.

Acest studiu, ale cărui rezultate au fost publicate în PLoS One, face o diferenţă între inteligenţa percepută şi cea reală.

Oamenii de ştiinţă au identificat trăsăturile care fac ca un bărbat să fie perceput drept inteligent: faţă mai prelungă, bărbie îngustă, nas mare, prelung, şi colţurile gurii uşor îndreptate în sus. Prin contrast, bărbaţii cu feţe rotunde, cu bărbia lată, colţurile gurii îndreptate în jos şi nas mic au fost percepuţi ca fiind mai puţin inteligenţi.

Psypost.org scrie că la femei nu a fost găsită nicio corelaţie între aceste trăsături şi impresia de inteligenţă pe care o fac. Totuşi, aceste caracteristici faciale au fost asociate cu inteligenţa percepută, nu cu cea reală.

Cercetătorii au recrutat 80 de studenţi, bărbaţi şi femei, care au completat un test IQ şi au fost fotografiaţi păstrând pe faţă o expresie neutră. Alţi 160 de studenţi de ambele sexe au evaluat feţele fotografiate.

Persoanele percepute ca fiind mai atrăgătoare au fost de asemenea percepute ca fiind mai inteligente, atât de către bărbaţi, cât şi de către femei. Corelaţia dintre atractivitate şi inteligenţa percepută a fost mai puternică în cazul feţelor femeilor.

Potrivit studiului, bărbaţii percepuţi ca fiind mai inteligenţi chiar aveau un IQ mai ridicat. În schimb, la femei nu a fost descoperită o corelaţie între inteligenţa percepută (cât de inteligente păreau) şi cea reală, măsurată prin IQ.

O posibilă explicaţie a faptului că oamenii sunt capabili să evalueze mai bine inteligenţa pe baza trăsăturilor feţei în cazul bărbaţilor, decât al femeilor, ar fi aceea că indiciile privind inteligenţa au o componentă ce ţine de dimorfismul sexual (deosebirile de aspect între bărbaţi şi femei, determinate de hormoni) şi apar doar pe feţele bărbaţilor.

Cercetătorii au propus şi alte ipoteze explicative, care vor fi verificate prin cercetări viitoare.

×
Subiecte în articol: inteligenta
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close